Het begon drie jaar geleden met de aanschaf van mijn eerste racefiets. Via marktplaats en met advies van een goede vriend, kocht ik een Jan Janssen. Het is een oud fietsje, maar volstond voor mijn toenmalige doel. En zoals dat gaat met je eerste auto of brommer, ging dat bij mij met mijn eerste racefiets: Jan Janssen werd een klein beetje een speciaal merk voor mij.
Zo kwam het dat ik getipt werd over een lezing van Meneer Jan Janssen. En vandaag mocht ik dan de eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France ontmoeten. Hij vertelde uitgebreid over zijn wielercarrière. Ik betrapte mezelf erop dat ik zelfs op het puntje van mijn stoel zat toen hij vertelde over hoe hij in de laatste tijdrit van de Tour de France in ’68 de seconden van Herman van Springel ‘stal’.

Voordat we zijn documentaire te zien kregen, gaf hij tips en tricks over waar je naar moet kijken wanneer je de juiste fiets gaat kopen. Hoe het stuur moet staan, welke versnellingen je kunt kiezen, wat voor banden er allemaal zijn, dat een juiste framemaat heel belangrijk is, pedalen met een kliksysteem wel zo handig en een goed zadel het nodige leed voorkomt. Daarbij werd ik aangekeken: “ook voor de vrouwen” (ik was de enige vrouw in het gezelschap). Nadat ik hem vertelde dat ik de Alpe d’Huez ga fietsen in juni, heeft hij om mij te steunen en vast ook om de zadelpijn te verlichten mij een fietsbroek gegeven. Erg attent, meneer Jan Janssen bedankt!

De lezing leverde inspiratie en leidde er ook toe dat ik de knoop doorhakte dat ik een lichtere en betere fiets nodig had voor mijn nieuwe doel. Vanavond nog vond ik een geschikte op het Internet die ik z.s.m. ga bekijken. En u raadt het al: het is een Jan Janssen!

Lees alles over Mirjam’s wielren ervaringen, trainingen en ontberingen op weg naar de top van de Alpe D’huez:

  1. Ongetrainde studente naar de top van de Alpe d’Huez!
  2. Doorzettingsvermogen net zo belangrijk als conditie
  3. In gesprek met tourwinnaar Jan Janssen
  4. Griep en kramp; het hoort er vast allemaal bij
  5. Training in de Alpen, mijn eerste kennismaking met klimmen
  6. Amstel Gold Race: de dag ervóór!
  7. Amstel Gold Race: the day after!
  8. Stel je eens voor…

Krachttraning.net steunt Mirjam bij haar aktie. U ook?