De incline bench press is een goede aanvulling voor zowel de reguliere bench press evenals de overhead press. Deze oefening stimuleert voornamelijk alle spiervezels van de borst gehecht aan het sleutelbeen. Naast dit gebruikt deze oefening de voorste schouderspier evenals triceps voor aanvullende steun.

Een voordeel van deze oefening is het gebrek aan spanning op de onder rug die een overhead press wel heeft. In tegenstelling tot de reguliere bench press kun je bij een incline bench press je rug niet overtollig krommen. Dit zorgt ervoor dat het gewicht dat wordt gehanteerd de spieren effectiever kan stimuleren en isoleren.

Hoeveel incline?

Bij het implementeren van een incline bench press kan de hoek dat het stellage vormt mogelijk een probleem vormen. Naast apparatuur met een vaste hoek heb je hiernaast ook nog verstelbare stellages. Wat belangrijk is om te weten, is dat voor stimulans van de bovenste borstspieren een kleine incline vereist is. Rond de 30 tot en met 45 graden zal de nadruk liggen op de borstspieren, de meeste atleten die trainen voor spiergroei hebben deze optie als voorkeur. Voor gewichtheffers met belangstelling voor een aanvullende oefening voor de overhead press, kunnen een incline press uitvoeren met een hoek van 50 a 60 graden. Dit zal de nadruk leggen op de voorste schouderkop, evenals de triceps en borstspieren.

Hoe voer je een incline benchpress uit?

De uitvoering van een incline bench press lijkt erg op de reguliere variant. Afhankelijk van de hoek kan het enigzins lijken op een overhead press. Dit gezegd hebbende is het belangrijk dat je beiden effectief en strikt stijl kunt uitvoeren.

Wanneer ga je aan de incline benchpress?

De incline bench press is een oefening die meestal pas wordt toegepast door sporters die de reguliere bench press beheersen. De incline bench press is een waardevolle aanvulling, waarbij je vooral de bovenste borstspieren kunt ontwikkelen. Doe je dit niet, dan krijg je sneller zogenaamde ‘hangborsten’. Ofwel, een goed ontwikkelde onderkant, een slecht ontwikkelde bovenkant.

Incline Dumbbell Press

Een variatie op de incline benchpress is de incline dumbbell press. Het principe is hetzelfde, alleen voer je de oefening uit met dumbbells. Het grootste voordeel van dumbbells is dat je de gewichten verder kunt laten zakken dan bij een stang. Ook kan je de dumbbells indraaien, waardoor je ook de spieren in de onderarmen extra traint.

Incline bench press thuis trainen?

Heb je geen toegang tot de sportschool of wil je gewoon liever thuis trainen? Voor een incline bench press heb je goed materiaal nodig. Begin met de aanschaf van een multi squat rack, hiermee kan je de stang wegleggen bij de bench press, maar ook voor als je wilt squaten. Daarnaast heb je een Olympische halter en Olympische halterschijven nodig. Als het even kan ook een lekkere dikke rubberen mat of soortgelijks om de set op te kunnen laten vallen of rusten. Tot slot een bankje om op te liggen. Een verstelbaar bankje is verplicht bij de incline bench press, omdat je anders geen hoek in kunt stellen.

Een artikel die zeer goed aansluit bij dit artikel is: Ultieme borsttraining, de 7 beste oefeningen