Laatste Update: door

Ben je nieuw in de sportschool en vraag je je af ‘hoe het hoort’? Of sport je al langer en krijg je vaak geïrriteerde blikken zonder dat je snapt waarom? In beide gevallen kan het geen kwaad om weet te hebben van de geschreven en ongeschreven regels in de sportschool, de zogenaamde sportschool etiquette. Zodoende maak je sneller positief contact in de gym en voorkom je irritaties bij je medesporters.

Irritatie top 6 in de sportschool

1. Te weinig of te veel deodorant

teveel deoNiemand wil sporten naast iemand die echt stinkt. Maar waar veel mensen tegenwoordig denken dat hiermee oud zweet wordt bedoeld heeft het mis. Er komen zeker zoveel klachten binnen over mensen die juist te overdadig zijn geweest met (vaak goedkope) deodorant. Dat zijn van die personen die in een hoek van de gym een apparaat hebben gebruikt en 10 minuten later ruik je nog steeds dat ze daar getraind hebben… Het meest irritant is dat je op een apparaat ernaast je hevig staat in te spannen en er niet aan ontkomt die ongezonde deo lucht (vaak gemengd met weeïg oud zweet) diep te moeten inhaleren. Het ergste is dat de betreffende persoon het vaak zelf niet eens doorheeft en denkt er goed aan te doen. Ik hoop van harte dat die persoon nu dit stukje leest.

Daarnaast is het maar de vraag hoe gezond deodorant is voor (lees ook: waarom je beter voor natuurlijke deodorants kunt kiezen). En wist je dat ongeveer 10% van de mensen een deodorant/parfum allergie hebben (bron)? Voor hen dus nog irritanter.

Moraal van het deo verhaal. Gebruik het gerust maar bedenk dat veel mede sporters overmatig gebruik absoluut niet kunnen waarderen.

2. Aso gedrag (vooral bij drukte)

De meeste sporters hebben niet de luxe om ‘s ochtends of overdag te trainen. De piekuren liggen zo tussen 17:00 en 21:00 en dan kunnen sommige sportscholen echt uitpuilen. Het is al vervelend dat veel apparaten bezet zijn en je niet je eigen routine kunt volgen, maar nog irritanter is aso gedrag:

  • Bezet houden van meerdere machines waar je wisselend je oefeningen op doet
  • Het opjutten van mensen omdat jij hun machine, stangen of bankje etc nodig hebt
  • Het neersmijten van lossen gewichten in plaats van rustig neerleggen
  • Niet opruimen van dumbbells, stangen, gewichten, ballen, etc. na gebruik
  • Niet schoonmaken van machines na gebruik
  • Nadrukkelijk aanwezig zijn met je overdreven geschreeuw en gebrul bij elke oefening

3. Iemands zicht belemmeren in de spiegel

Een vaak niet bewuste, maar toch grote irritatie. De spiegels in de gym hangen er niet voor niets, het is om te controleren of je vorm en uitvoering goed is. Vooral belangrijk bij deadlifts, squats, military presses en andere grote compound oefeningen. Als jij dan voor iemands neus je biceps curls gaat doen wordt dat allerminst gewaardeerd. Niet doen dus, ga erachter of ernaast staan.

4. Ongevraagd advies

Niks is zo irritant als ongevraagd advies krijgen. Al helemaal niet van iemand die zijn medailles nog niet verdiend heeft. De enige persoon die straffeloos en ongevraagd advies mag geven is de sportinstructeur. Die man of vrouw heeft ervoor gestudeerd en je mag aannemen dat deze verstand van zaken heeft. Luister naar wat hij/ zij te zeggen heeft en respecteer het.

personal trainerAls je toch ziet dat iemand een oefening echt fout doet, kan je beter de sportinstructeur even inseinen. Tot slot, geef alleen ongevraagd advies als de sportinstructeur afwezig is en je echt veel verstand van zaken hebt (dat vinden anderen, niet jijzelf) en je ziet dat iemand een oefening verkeerd uitvoert wat mogelijk schadelijk kan zijn nu of op lange termijn.

Wees je ook bewust van de headphones sporters. De sporters die dus oortjes inhebben en hun eigen muziek luisteren. Dit doen ze niet alleen voor de muziek, maar ook omdat ze niet gestoord willen worden en niet naar de gym gaan om te socialisen. Respecteer dit en als je ze toch wilt spreken doe dit dan later in bijvoorbeeld de kantine of kleedkamer.

5. Uiterlijk en sportoutfit

Je moet het doen met het gezicht en uiterlijk die je hebt meegekregen, daar is niks mis mee. Maar uiterlijk wordt ook bepaald door wat je draagt en verkeerde keuzes kunnen andere sporters afleiden of irriteren.

Natuurlijk mag je helemaal zelf weten wat je draagt in de sportschool, maar sommige dingen kunnen gewoon echt niet. Het bekendste voorbeeld bij de vrouwen is de veel te strakke legging over een ‘big mama’ bips. Of een royaal decolleté dat niks meer aan de fantasie overlaat. Bij de mannen is dit de bekende ‘bouwvakkers sportbroek’ waar de bilspleet goed in uitkomt. De ballenknijper broek en het veel te kleine en strakke hemdje om maar veel indruk te kunnen maken.

Gewaagde kleurcombinaties die een clown niet zouden misstaan zijn leuk, maar niet in de sportschool. Dit leidt andere sporters alleen maar af.

Ga gewoon voor een degelijke en matchende outfit die zowel functioneel is als er leuk uitziet. Dat hoeft tegenwoordig helemaal niet duur te zijn. Check maar eens de online kortingen voor sportoutfits van Nike of de kortingen van Adidas. Van een goede outfit word je blijer en krijg je meer zelfvertrouwen, de investering waard dus.

6. Theekransjes

Je gaat naar de sportschool om te sporten, toch? Toch lijken sommige mensen er vooral naartoe te gaan om bij te praten en te leuten met hun sportmatties. Dit wordt irritant als het te lang duurt. Niet alleen leidt dit andere sporters af, ook kan het op termijn leiden tot irritaties bij je matties. Ze zullen je dan vermijden of op andere tijden gaan sporten.

Een ‘hallo, hoe gaat het?’ kan natuurlijk altijd, maar bedenk je dat jij en de andere mensen er zijn om te sporten. Leuten doe je maar in de kantine.

 

 

 

 

 

Er zijn nog geen reviews, misschien wil jij er eentje achterlaten voor een ander?