Laatste Update: door

Eiwit is een natuurlijk bestanddeel van voeding. Het zit voornamelijk in vis, vlees, eieren, soja  en zuivelproducten. Eiwitten zijn erg belangrijk voor allerlei lichaamsfuncties en zonder eiwitten zouden we doodgaan. Eiwitten zijn binnen een bepaalde marge dus broodnodig en gezond. Maar net als voor veel andere dingen geldt, overdaad schaadt.

Wat overdaad is, verschilt van persoon tot persoon. Wat voor de één een toxische hoeveelheid is, is voor de ander geen probleem. Normaal gesproken is een gezonde marge ongeveer 0,8 tot 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. In principe heeft je lichaam niet meer nodig dan dit. Wil je echter spiermassa opbouwen of extra vet verbranden, dan zal je eerder in de marge 1,5-2 gram/kg lichaamsgewicht moeten zitten. Overigens, veel bodybuilders zitten hier vaak ver boven, met uitschieters tot wel 4 gram/kg lichaamsgewicht. Velen lijken hier overigens gezondheidstechnisch weinig last van te hebben.

Waar je wel op moet letten indien je meer eiwitten wilt eten, zijn je nieren. Sommige mensen hebben slecht functionerende nieren, of soms nog maar 1 nier. Dit zou in theorie problemen kunnen geven. In principe is één goed functionerende nier meer dan voldoende om veilig een eiwitrijk dieet te volgen, maar check dit altijd even met je internist. In principe kunnen zowel jongeren als senioren veilig een eiwitrijk dieet volgen, maar bij ouderen is de nierfunctie wel iets verminderd. Daarnaast zijn er sommige mensen met de chronische nierziekte CKD. Voor hen is een eiwitrijk dieet onverstandig.

Let op: het toepassen van de informatie uit dit artikel is op eigen verantwoordelijkheid. Wij geven slechts een weergave van de op dit moment beschikbare literatuur over dit onderwerp. Zoals vaker geldt, kunnen inzichten in de loop van de tijd veranderen.

Zie ook:

Veiligheid van eiwitten

Supplementen vergelijkers tool

Extra:

Bent u op zoek naar goede, no-nonsense fitness supplementen? Als lezer van krachttraining.net krijgt u standaard 5% korting op het gehele assortiment van Krachtshop. Gebruik de kortingsbon: kracht123, die u kunt verzilveren tijdens het afrekenproces.

 

Er zijn nog geen reviews, misschien wil jij er eentje achterlaten voor een ander?