Is eiwitsuppletie veilig?

////Is eiwitsuppletie veilig?

Eiwit is een natuurlijk bestanddeel van voeding. Het zit voornamelijk in vis, vlees, eieren, soja  en zuivelproducten. Eiwitten zijn erg belangrijk voor allerlei lichaamsfuncties en zonder eiwitten zouden we doodgaan. Eiwitten zijn binnen een bepaalde marge dus broodnodig en gezond. Maar net als voor veel andere dingen geldt, overdaad schaadt.

Wat overdaad is, verschilt van persoon tot persoon. Wat voor de één een toxische hoeveelheid is, is voor de ander geen probleem. Normaal gesproken is een gezonde marge ongeveer 0,8 tot 2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. In principe heeft je lichaam niet meer nodig dan dit. Wil je echter spiermassa opbouwen of extra vet verbranden, dan zal je eerder in de marge 1,5-2 gram/kg lichaamsgewicht moeten zitten. Overigens, veel bodybuilders zitten hier vaak ver boven, met uitschieters tot wel 4 gram/kg lichaamsgewicht. Velen lijken hier overigens gezondheidstechnisch weinig last van te hebben.

Waar je wel op moet letten indien je meer eiwitten wilt eten, zijn je nieren. Sommige mensen hebben slecht functionerende nieren, of soms nog maar 1 nier. Dit zou in theorie problemen kunnen geven. In principe is één goed functionerende nier meer dan voldoende om veilig een eiwitrijk dieet te volgen, maar check dit altijd even met je internist. In principe kunnen zowel jongeren als senioren veilig een eiwitrijk dieet volgen, maar bij ouderen is de nierfunctie wel iets verminderd. Daarnaast zijn er sommige mensen met de chronische nierziekte CKD. Voor hen is een eiwitrijk dieet onverstandig.

Let op: het toepassen van de informatie uit dit artikel is op eigen verantwoordelijkheid. Wij geven slechts een weergave van de op dit moment beschikbare literatuur over dit onderwerp. Zoals vaker geldt, kunnen inzichten in de loop van de tijd veranderen.

Zie ook:

Veiligheid van eiwitten

Supplementen vergelijkers tool

Extra:

Bent u op zoek naar goede, no-nonsense fitness supplementen? Als lezer van krachttraining.net krijgt u standaard 5% korting op het gehele assortiment van Krachtshop. Gebruik de kortingsbon: kracht123, die u kunt verzilveren tijdens het afrekenproces.

(1.308x gelezen)gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)


Over de auteur
Over de auteur
Hoi! Ik ben Patrick van der Velde, medisch bioloog, sportvoedings consulent, eigenaar en auteur van Krachttraining.net en Krachtshop.nl. Ik heb al vele mensen begeleid en overtuigd dat IEDEREEN zijn of haar droomlichaam kan krijgen!

Waardeer je mijn artikelen? Meld je dan hieronder aan voor de Krachttraining.net Nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen, relevante info, en tips als eerste in je mailbox!
By | 2014-08-15T17:34:58+00:00 22 juni 2011|Eiwitten|0 Comments

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com