Volgens velen is suiker verslavend en als je het wilt laten staan of minderen staat dit gelijk aan afkicken van drugs. Velen willen minder suiker eten, want teveel suiker leidt snel tot overgewicht en uiteindelijk tot allerlei welvaartsziekten. Bestaat er zoiets als een afhankelijkheid van suikers en ervaar je ontwenningsverschijnselen als je mindert of zelfs grotendeels stopt?

Wat is een verslaving en is suiker verslavend?

Een verslaving is als je een stof periodiek nodig hebt en niet meer zonder kan zonder (meestal heftige) ontwenningsverschijnselen. Naarmate deze behoefte groter wordt, is de verslaving ernstiger en de ontwenning groter als je stopt. Natuurlijk kennen we dit fenomeen van allerlei soorten drugs, zoals cocaïne.

De verslavende werking van cocaïne

Een verslavende drug zoals cocaïne zorgt voor een (grote) disbalans van bepaalde stofjes (neurotransmitters) in de hersenen zoals dopamine. Hierdoor voel je je na inname goed, of high, maar neemt dit effect na verloop van tijd weer af. Het probleem is dat je lichaam gewend raakt aan deze dosis en de volgende keer een grotere dosis nodig heeft voor hetzelfde effect. Dit leidt tot een vicieuze cirkel van steeds meer nodig hebben, maar dat ook de bijwerkingen steeds groter worden. Op een gegeven moment kan je lichaam niet meer normaal functioneren zonder deze stof of drug. Als je dan toch wilt stoppen, dan zijn de ontwenningsverschijnselen vaak zeer heftig.

Ook stoffen zoals alcohol en nicotine zijn verslavend, maar werken weer op een net iets andere manier dan drugs zoals cocaïne. Wat ze echter allemaal gemeen hebben is dat ze de concentratie van neurotransmitters (zoals dopamine) op grote wijze uit balans brengen.

Hoe zit het met suikerverslaving?

Zodra je iets leuk of fijn vindt neemt de concentratie van bepaalde stofjes in je hersenen toe, zoals dopamine. Niet alleen het eten van suiker heeft dit effect, maar bijvoorbeeld ook als je een wedstrijd wint, een target of bonus hebt gehaald of gewoon naar goede muziek luistert. Belangrijk om te beseffen is dat deze waardes niet extreem, maar normaal zijn.

Verder is het ook niet zo dat je na het eten van suiker steeds meer suiker moet eten om je goed te voelen. Ofwel, je bouwt geen suiker tolerantie op. Ook als je stopt met suiker, is het niet dat je lichamelijk of fysiek lijdt. Strikt gesproken is het niet eten van suiker zoiets als jezelf onthouden van sommige leuke dingen in het leven. Wel kan het eten van iets zoets een verlangen zijn, maar eigenlijk niet meer dan dit.

Dit betekent dat het stoppen met het eten van suiker ook geen ontwenningsverschijnselen geeft. Tenminste, niet zoals je die krijgt als je stopt met drugs. Eigenlijk draait het wel of niet eten van suiker om je eigen verlangens en ook verantwoordelijkheid.

Suiker versus je gezondheid

Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om suikers te laten staan, natuurlijk is het lekker en geeft het even een fijn gevoel. Maar teveel suiker is gewoon ongezond en als je je gezondheid op lange termijn belangrijker vindt, dan zal je af en toe sterk moeten zijn en onder andere dat koekje moeten laten liggen.

Hoe dan ook, zorg dat je niet in de slachtofferrol terecht komt. Dat het de schuld van de ‘suikerverslaving’ is dat je er niet vanaf kunt blijven. Komop, dit zijn excuses die je niet verder brengen in het leven.

Een gezond alternatief voor suikers

Een makkelijke manier om suikers te laten staan is het volgen van een cyclisch ketogeen dieet. Dit houdt in dat je veel meer vetten en eiwitten eet en veel minder koolhydraten. Daarnaast heel veel verschillende soorten groenten en noten. Dit zorgt dat je lichaam heel efficiënt wordt in het verbranden van vetten en zonder honger te lijden, daarnaast krijgt je lichaam alle noodzakelijke vitaminen en mineralen binnen. Je suikerspiegel blijft door dit alles veel langer stabiel en het is een gezond voedingspatroon. Details hoe je dit precies uitvoert staan in de voeding- en trainingsschema’s voor vetverbranding op deze site.