Fanatiek sporten betekent meestal een grote en structurele belasting op knieen, heupen en rugwervels. Dit kan leiden tot gewrichtsslijtage en vooral slijtage van het kraakbeen. Kraakbeen herstellen is lastig, omdat deze slecht wordt doorbloed. Toch blijkt uit onderzoeken dat suppletie met het juiste type collageen kan helpen. Daarnaast heeft collageen andere positieve eigenschappen met betrekking tot de huid, pezen, botten en ligamenten (gewrichtsbanden). Collageen is absoluut het onderzoeken waard, daarom een zeer uitgebreid artikel over collageen, wat de wetenschap en praktijk hierover zeggen en welk type- en merken collageen je het beste kunt gebruiken.

Collageen betekenis

Collageen dankt zijn naam van een Grieks woord dat ‘samenbinden’ betekent. Het is een eiwit die ‘lijmende’ eigenschappen heeft. Het speelt een zeer belangrijke rol bij de vorming van bindweefsel in de huid van mens en dier. Collageen heeft als voornaamste functie je huid gezond en soepel te houden. Daarnaast is het een belangrijk bestanddeel van botten, pezen, ligamenten, tanden, nagels, kraakbeen en bloedvaten. Collageen is dus een essentieel onderdeel van een gezond lichaam. Omdat collageen zo belangrijk is voor deze onderdelen en functies, rijst de vraag of extra suppletie kan helpen bij voorkomen, of verminderen van klachten. Hierover verderop meer.

Waar in het menselijk lichaam zit collageen?

Collageen zit vooral in de huid en bindweefsel. Zo bestaat je lederhuid voor ongeveer 30% uit collageen. Daarnaast bestaat bindweefsel voor ongeveer 70% uit collageen. Daarnaast zit het ook veel in botten, pezen, kraakbeen en tanden.

Collageen bindweefsel

De menselijke huid bestaat uit een fijnmazig netwerk van bindweefsel. Dit netwerk is voor maar liefst 70% opgebouwd uit collageen. Het zorgt voor de stevigheid en flexibiliteit van je huid. Vooral jonge mensen hebben nog een intacte bindweefselstructuur en voldoende productie van collageen, maar vooral na het 25e levensjaar neemt dit af en wordt de huid sneller slap en ontstaan er makkelijker rimpels. Een bekende veroorzaker van snelle huidveroudering is een te grote blootstelling aan UV straling (de zon vooral). Vermijd de zon niet, want deze is belangrijk voor aanmaak van vitamine D, maar hou de blootstelling beperkt, vooral bij hoge zonkracht (bron).

Collageen typen

Er bestaan maar liefst 28 verschillende collageen typen, maar alleen de eerste vier zijn belangrijk voor het menselijk lichaam. De overige typen komen niet of nauwelijks in het lichaam voor.

Collageen type 1

Van alle typen collageen is ongeveer 90% van type 1. Logisch als je bedenkt dat dit type vooral voorkomt in de huid, botten, bindweefsel, pezen, ligamenten, fascie en bloedvaten.

Collageen type 2 kraakbeen

Collageen type 2 is het belangrijkste type wat voorkomt in kraakbeen. Voor kraakbeen herstellen is dit het beste type dus. Dit is belangrijk om te weten als je gewrichtsslijtage hebt, of preventief je gewrichten en kraakbeen wilt beschermen. Daarnaast komt collageen type 2 vooral voor in de tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd, luchtpijp en luchtpijpvertakkingen.

Collageen type 3

Collageen type 3 komt vooral voor in de huid, synovia en bloedvaten. Indien je een huidwond oploop dan wordt vooral collageen type 3 gebruikt bij de wondreparatie, maar wordt daarna grotendeels vervangen door type I.

Collageen type 4

Collageen type 4 komt vooral voor in het basale membraan: filtratiemembranen en capillairen.

Het beste collageen voor kraakbeen en gewrichtsslijtage is dus collageen type 2

Maakt je lichaam zelf collageen?

Collageen bestaat uit polypeptideketens van aaneengeschakelde basiseenheden. Zo’n basiseenheid bestaat uit een keten van voornamelijk 3 aminozuren: glycine, proline en hydroxyproline (bron). Je lichaam kan zelf collageen aanmaken, maar dan moeten wel deze aminozuren in voldoende mate aanwezig zijn in je voeding.

Welke stoffen zijn nodig bij collageen productie?

Voor collageen productie zijn vooral 2 ingredienten nodig, dit zijn vitamine C en MSM (methylsulfonylmethaan) .

Vitamine C en collageen

Vitamine C is een zeer belangrijk ingredient bij de productie van collageen. Voor de vorming van de specifieke spiraalstructuur van collageen moet proline gehydroxyleerd worden met hulp van het hydroxylase enzym, dit enzym heeft op zijn beurt vitamine c nodig als co-enzym om ijzer3+ te reduceren tot ijzer2+. Bij te weinig vitamine C kan dit proces niet voldoende efficient optreden en zijn de collageen vezels minder stabiel. In extreme gevallen kan dit leiden tot scheurbuik, een aandoening die vroeger veel voorkwam bij scheepslui op lange overtochten (en dus gebrek aan vers fruit en dus vitamine C).

MSM en collageen

MSM is noodzakelijk voor de productie van collageen. MSM werkt samen met vitamine C om nieuwe, gezonde weefsels te bouwen. MSM kan de collageenvorming normaliseren en de gezondheid van de huid radicaal verbeteren.

Is collageen hetzelfde als gelatine?

Gelatine en collageen zijn zeer vergelijkbaar in samenstelling. Gelatine is namelijk gekookte collageen en heeft de eigenschap een gel/ gelei te kunnen vormen. Gelatine wordt zeer veel toegepast in de voedingsindustrie, denk hierbij aan snoepjes, pudding, drop en de capsules van allerlei voedingssupplementen.

Collageen is vaak te koop als poeder (supplement) en heeft als eigenschap dat het geen gel/ gelei vormt. De aminozuursamenstelling van collageen en gelatine is praktisch hetzelfde.

Wel is het zo dat collageen beter wordt opgenomen dan gelatine. Gelatine eiwit moet namelijk nog afgebroken worden en dat gaat niet bij iedereen even makkelijk. Collageen is vaak al voorgesplitst (collageen hydrolisaat).

Wat is collageen hydrolisaat?

Collageen hydrolisaat is hetzelfde als collageen, maar heeft een paar bewerkingsstappen ondergaan waardoor de eiwitten zijn gesplitst door hitte en enzymen. Collageen hydrolisaat vormt geen gel/ gelei. Doordat deze eiwitstructuren al voorgesplitst zijn, is deze vorm veel lichter verteerbaar en wordt dus sneller door het lichaam opgenomen.

Een analyse van de beschikbare literatuur over collageen hydrolisaat en kraakbeen herstellen toont aan dat er steeds meer bewijs is dat collageen hydrolisaat helpt om gewrichtsslijtage te voorkomen en de klachten te verminderen (bron).

Collageen hydrolisaat kan alleen als supplement worden ingenomen. Het is geur- en smaakloos en kan zonder problemen toegevoegd worden aan je favoriete drankje. Verderop bespreken we de verschillende merken en opties die je hebt en waarvan wij denken dat het de beste (prijs/ kwaliteit) keuze is.

Wat is ongedenatureerd collageen?

Als iets gedenatureerd is, dan is het afgebroken, of veranderd naar een andere vorm. Ongedenatureerd betekent dus dat iets zijn oorspronkelijke vorm en eigenschappen nog heeft. Zo zijn de eiwitten in een gekookt ei gedenatureerd, het heeft een andere vorm en eigenschappen dan een ongekookt ei. Zo geldt dat ook voor collageen. Het hierboven beschreven collageen hydrolisaat is dus gedenatureerd collageen. Is dit dan slechter dan ongedenatureerd collageen?

Volgens orthomoleculiare websites kan je beter de ongedenatureerde vorm nemen, maar feitelijk maakt het niks uit. Ongedenatureerd collageen komt in de maag en darmen terecht, waar deze uiteindelijk wordt afgebroken tot de afzonderlijke aminozuren, net als gedenatureerd collageen. Deze aminozuren kunnen weer gebruikt worden voor kraakbeen herstellen en om collageen op te bouwen in o.a. de huid.

Heb je een collageen tekort?

Indien je te weinig collageen binnenkrijgt (of de afzonderlijke aminozuren waaruit het bestaat), dan zal regeneratie van je huid, botten, pezen, kraakbeen etc minder goed zijn.

Om te bepalen of je een collageen tekort hebt moet je eigenlijk heel secuur je voeding bijhouden. Het gaat er dus  vooral om dat je voldoende van de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline binnenkrijgt. Overigens kan collageen ook opgebouwd worden met hydroxylysine, alanine, arginine, glutaminezuur en asparaginezuur (op de laatste plek van de collageen eiwitketen).

Om tekorten aan te vullen kan je bepaalde voedingsmiddelen eten die collageen bevatten, of waar de besproken aminozuren veel in voorkomen.

Waar zit collageen in?

Collageen zit alleen in dierlijke producten. Planten maken geen collageen aan, er is dus geen plantaardig alternatief, tenzij deze door de mens is gemaakt uit plantaardige bronnen. Wel kunnen bepaalde stoffen in planten de collageen productie stimuleren. Hieronder een opsomming van voedingsmiddelen waar collageen in zit, of collageen productie stimulerende stoffen.

Collageen in voeding

De schubben van vis

Hoewel vis best veel collageen bevat, zit dit vooral in de schubben en helaas worden die vrijwel nooit gegeten. Eet dus af en toe eens een visje met huid.

Groenten en fruit

Groenten en fruit zijn plantaardig en bevatten daarom geen collageen. Ze bevatten echter wel vaak lypoceen (vooral de rode en fel gekleurde vruchten en groenten). Lypoceen helpt bij de productie van collageen. Nogmaals, kies vooral voor gekleurde groenten en fruit, ook om andere redenen is dit een gezonde keuze.

Zwavelrijke voeding

In het algemeen geldt dat zwavelrijke voeding helpt de collageen productie te stimuleren. Zwavelrijke voedingsmiddelen zijn o.a.:

  • Selderij
  • Olijven
  • Komkommer
  • Knoflook
  • Uien
  • Bananen
  • Tofu

Eet gevarieerd

Los van genoemde voedingsmiddelen is het belangrijk om gevarieerd te blijven eten. Ook andere voedingsmiddelen helpen bij de lichaamseigen collageenproductie. Denk hierbij aan noten, zeewier en gangbaar voedsel zoals aardappelen en kaas.

Collageen rijk voedsel

Onderstaande voedingsmiddelen zijn het meest rijk aan collageen en dus het meest geschikt voor kraakbeen herstellen.

Vlees

Vlees bestaat voor een groot deel uit eiwit en collageen. Het soort vlees wat je eet maakt minder uit, maar het is wel belangrijk om niet alleen voor de malste stukjes te kiezen. Juist de stukken vlees die wat taaier zijn bevatten vaak meer collageen en bindweefsel en dat is goed voor o.a. je kraakbeen.

Botten bouillon

Een goed getrokken bouillon of soep van botten kan flinke hoeveelheden collageen bevatten.

Hoe langer de botten in water kunnen trekken, hoe beter. Denk dan al snel aan 4 uur hard koken om de botten kapot te koken. Daarna nog ongeveer 48 uur laten trekken op 95 graden. Dan behoud je zowel de smaak als de voedingsstoffen. (bron).

Niet iedereen wil of kan dierlijke producten eten en in dat geval krijg je minder collageen en/of de collageen aminozuren binnen. Gezien de gezondheidsvoordelen van collageen in het algemeen en voor huid, pezen en kraakbeen in het bijzonder wordt suppletie aangeraden.

Kraakbeen herstellen

Gewrichten bestaan o.a. uit kraakbeen en kraakbeen weer vooral uit collageen type 2. Het is dan ook geen onlogische gedachte dat voldoende inname van collageen je kan helpen bij gewrichtsslijtage, of dit kan voorkomen bij voldoende preventieve inname. We zetten wat belangrijke onderzoeken naar collageen en gewrichtsslijtage op een rijtje.

Kan je kraakbeen herstellen met collageen als je al gewrichtsslijtage hebt?

Ja, volgens een aantal onderzoeken wel. Amerikaanse onderzoekers hebben hun onderzoek gepubliceerd in het vakblad Osteoarthritis and Cartilage voor reumatologen. Hierin beschrijven ze wat collageen suppletie doet met een groep mensen met gewrichtsslijtage in de knie. Ze gebruikten hiervoor een MRI scan techniek, die duidelijk het verschil aantoonde tussen de placebo groep die geen collageen suppletie kreeg en de groep die dat wel kreeg (bron).

De studie duurde 48 weken en de collageen groep nam iedere dag 10 gram collageen in de vorm van het drinkbare supplement Fortigel.

Wat zijn de ingredienten van Fortigel?

De producenten hebben niet al hun ingrediënten vermeld, maar uit onafhankelijke onderzoek blijkt dat gelatine het hoofdbestanddeel is in Fortigel. Gelatine is een vorm van gehydrolyseerd collageen dat essentieel is in ons lichaam.


Een ander onderzoek, gedaan door sportwetenschappers van Pennsylvania State University toont aan dat suppletie met collageen hydrolisaat pijn verminderd van topsporters met gewrichtsklachten (bron). In dit onderzoek werden 97 mensen ingedeeld in een placebo groep of een collageen groep. Degenen in de collageen groep rapporteerden dat ze minder pijnklachten hadden in hun gewrichten, dit effect was statistisch significant. Dit onderzoek ging niet over kraakbeen herstellen, alleen dus over de pijnbeleving.

In de collageen groep kregen de sporters 10 gram collageenhydrolysaat, 8.9 gram eiwit en 60 mg vitamine C. Vitamine C is een bekende co-factor nodig voor de productie van collageen.


Weer een ander onderzoek keek naar de pijnbeleving van een groep veertigplussers met osteoarthritis. Osteoarthritis is een ontstekingsvorm van de gewrichten, wat milde tot heftige pijn kan veroorzaken. De mensen werden verdeeld over 2 groepen, een kreeg een collageen supplement (Colatech), de andere groep kreeg 1,5 gram glucosamine. De studieduur was 13 weken, waarbij de collageen groep iedere dag 10 gram collageen kregen en de glucosamine groep iedere dag 1,5 gram glucosamine. Na 13 weken moesten de proefpersonen aangeven hoeveel pijn punten ze hadden vergeleken met het begin van de studie. Beide supplementen verminderden de pijnbeleving, maar voor de collageen groep was dit sterker.

Gebaseerd op dit onderzoek zou je wellicht denken dat een combinatie product collageen + glucosamine nog effectiever zou zijn. Je zou hierbij kunnen denken aan een product als X3M Joint protect, waarbij ook nog chondroitine is toegevoegd.


Helpt het innemen van collageen preventief tegen toekomstige gewrichtsslijtage?

Het is bekend dat naarmate we meer en intensiever sporten en ook naarmate we ouder worden, het kraakbeen (sneller) slijt. Zou preventieve inname van collageen dit proces dan kunnen vertragen of zelfs stoppen?

Uit o.a. bovenstaande onderzoeken blijkt dat collageen suppletie heilzaam is voor je gewrichten, het kan zelfs je gewrichten helpen herstellen van slijtage. Het is dan ook aannemelijk dat preventieve inname van collageen hydrolisaat helpt je gewrichten te beschermen. Wie hebben er vooral baat bij preventieve inname?

  • fanatieke sporters die meer dan 5x per week een intensieve sport doet die de gewrichten belast, zoals o.a. voetbal, basketbal, volleybal en zware krachttraining.
  • mensen vanaf 40 jaar
  • mensen die lichte gewrichtsklachten ervaren, ongeacht de leeftijd

Wat is de klinisch effectieve dosering van collageen hydrolisaat voor kraakbeen herstellen?

In de meeste studies word een dosering van 10g collageen hydrolisaat gebruikt. Er is ook een meta studie naar de preventieve werking van collageen hydrolisaat die wat meer de diepte in gaat (bron). Deze meta studie concludeert dat er nog geen consensus is in de wetenschappelijke literatuur wat de meest optimale collageenhydrolysaat dosering is. Wel werd opgemerkt dat met een dagelijkse suppletie van 8 g er een toename bleek in glycine- en prolineconcentratie in plasma. Ook blijkt dat bij doseringen van 12 gram significante verbeteringen optreden met betrekking tot de symptomen van  artrose en osteoporose.

Concluderend zou je kunnen zeggen dat je dosering collageen hydrolisaat minimaal 8 gram per dag moet zijn, maar beter is waarschijnlijk rond de 12 gram. Voor iedereen zal de optimale dosering anders zijn. Merk je bij 12 gram nog steeds niks, dan kan je zelfs nog iets hogere doseringen proberen, dit kan geen kwaad want collageen suppletie is veilig, los van een paar mogelijke milde bijwerkingen.

Collageen ervaringen

Collageen hydrolisaat wordt al vele tientallen jaren gebruikt wereldwijd. Er zijn dan ook ontzettend veel reviews beschikbaar. Als je even googled dan vindt je deze ook makkelijk zelf. Wij hebben dit ook gedaan en willekeurig een aantal reviews voor je opgezocht (bron).


Ik kocht dit om te gebruiken samen met mijn bullet koffie en voor extra spierherstel terwijl ik train voor een marathon. Toen merkte ik dat mijn gezicht er GEWELDIG uitzag! Wat?? Al het geld dat ik in crèmes giet, deed nog nooit zoveel als dit product. Ik ben 60 en mijn gezicht heeft bijna nul lijnen. Rond mijn mond en kin is mijn huid weer elastisch en verstevigd. Wowza! Ik neem slechts 2 eetlepels in mijn koffie … de helft van de aanbevolen dosis. Zal het toevoegen aan mijn bedtijdthee.
Mijn rug- en gewrichtspijn zijn zoveel verminderd, zou het dan toch mijn kraakbeen herstellen? De meeste dagen heb ik geen pijnstillers nodig. Na mijn koffie smelt mijn rugpijnstijfheid gewoon weg.
Zoveel redenen waarom ik een fan ben voor het leven !!
(Fibromyalgie, degeneratieve schijfziekte, beroerte overlevende + backpacker, hardloper, moeder van 2 jonge jongens)


Ik gebruik Great Lakes Collagen al lang omdat het mijn gewrichten echt helpt, 100 keer beter dan glucosamine voor mij. Ik heb ook een aanzienlijke verbetering gezien in mijn postmenopauzale huid, haar en nagels. Ik vond het super gebruiksvriendelijk … een grote lepel onmiddellijk en volledig oplost in mijn ochtendkoffie (met een beetje creamer) en heeft helemaal geen invloed op de smaak of consistentie.


We nemen de gelatine van dit bedrijf al een tijdje. Ik zag alle goede recensies over het collageen, dus ik dacht dat we het zouden proberen. Ten eerste heb ik een gevoelige neus en ja, het heeft wel een geur en een smaak, maar vrij mild. Het mengt zich beter in hete vloeistoffen dan koud. De geur en smaak zijn meer merkbaar als je het in een neutraal drankje doet. In melk kan ik het ruiken en proeven. Maar in een mokka (chocoladekoffie) kan ik het niet detecteren.

Ik heb dit vooral gekocht omdat beide knieën afgeschreven zijn en het kraakbeen verdwenen is. Het is bot op bot en ik word verondersteld een knievervanging te ondergaan in maart 2017. Het is misschien te laat voor mijn knieën, maar er zijn veel andere gewrichten in het lichaam die nog kunnen worden geholpen. Ik merkte dat mijn onderrug beter voelde binnen een paar dagen nadat ik hiermee begon.

Slaap: ik ben normaal een goede slaper, maar werd vaak rond 3 uur wakker en lag een uur lang wakker. Mijn man heeft nog nooit goed geslapen en als hij 5 uur achter elkaar sliep, was dat echt een goede nacht. Hij was bijna altijd midden in de nacht wakker. Als we hier kort voor het slapengaan minstens een theelepel van nemen, slapen we allebei de nacht door. Ik heb een blikje naar mijn moeder gestuurd die vreselijke slapeloosheid heeft, dus we zullen zien of het haar ook helpt.

Haar: ik had last van schildklierproblemen en verloor veel haar op de bovenkant van mijn hoofd. Het is niet serieus merkbaar voor anderen, maar ik weet dat het er is. Ik hoop dat het nemen van dit supplement dat zal oplossen.

Nagels: ik heb altijd zwakke en peeling nagels gehad, dus ik hoop ook daar een verbetering te zien. In beide miniaturen zitten bobbels en de nagel op één wijsvinger is altijd gesplitst. Ik zal hierover verslag uitbrengen.

Huid: Elke winter krijg ik pijnlijke spleten in de huid op de hoeken van mijn nagels. Het zou geweldig zijn als het collageen daarbij zou helpen. Rimpels & doorhangende huid, nou ik ben hier niet op zoek naar een wonder, maar elke verbetering zou welkom zijn.

Update 3/7/17
Ouderdomsvlekken vervaagden tot bijna niets in ongeveer 45 dagen. De keratose die ik op mijn jukbeen heb, is minder dik geworden. Het is nu vrij vlak. De stijfheid die ik de afgelopen 10 jaar in mijn rug had, is verdwenen. Vroeger kostte het me een tijdje om voorover te buigen om iets van de grond op te rapen, nu kan ik daar naar beneden stuiteren en teruggaan zoals toen ik veel jonger was. Ik hoop nog steeds dat het iets zal doen voor mijn artritische knieën. Ik neem ongeveer 4 eetlepels per dag. Ik laat het mijn 91-jarige moeder ook nemen.

Ik heb de knievervanging geannuleerd die gepland was voor morgen. Niet dat mijn kniepijn beter is, maar omdat ik het collageen meer een kans wil geven om voor mij te werken. Ik probeer geen NSAID’s te nemen omdat ze met mijn maag / darmbewegingen iets vreselijks verpesten. Ik ga Boswellia (kruid) proberen voor kniepijn.

De bulten die ik op mijn duimen heb, zijn ongeveer half verdwenen. Mijn nagels groeien absoluut sneller en sterker en hebben minder kans om te vervellen. Ik krijg nog steeds pijnlijke spleten in mijn vingertoppen en het is niet eens een koude winter geweest. Rimpels lijken te zijn verminderd. Over het hoofdhaar kan ik nog niks zinnigs zeggen, maar ik zal dit bijwerken als dat verandert. Onnodig te zeggen dat we dit blijven nemen!


In het algemeen kan je zeggen dat de gebruikservaringen met collageen hydrolisaat overwegend zeer positief zijn. Niet alleen voor kraakbeen herstellen, maar ook op huid, nagels en haar.

Wat ik er nog wel bij wil zeggen is dat veel mensen vaak minder eiwitten binnenkrijgen dan ze denken, als ze dit dan suppleren zie je al snel verbeteringen op gebied van huid, nagels en haar. Echter, voor aanmaak van nieuw kraakbeen is wel echt collageen hydrolisaat of gelatine nodig. Ofwel, de aminozuren die die hierin zitten (glycine, proline en hydroxyproline).

Collageen bijwerkingen

Er zijn weinig risico’s bekend voor het nemen van collageensupplementen.

Sommige supplementen zijn echter gemaakt van veel voorkomende voedselallergenen, zoals vis, schaaldieren en eieren. Mensen met allergieën voor deze voedingsmiddelen moeten collageensupplementen gemaakt met deze ingrediënten vermijden om allergische reacties te voorkomen.

Sommige mensen melden ook dat collageensupplementen een continue slechte smaak in de mond achterlaten. Bovendien kunnen collageensupplementen spijsverteringsproblemen geven, zoals gevoelens van volheid en brandend maagzuur.

Ondanks dit, lijken collageensupplementen veilig te zijn voor de meeste mensen.

Hoe zit het met glucosamine en kraakbeen herstellen?

Over glucosamine (en chondroitine) zijn ondertussen ook vele onderzoeken gepubliceerd. Concluderend mag je zeggen dat het voor ongeveer de helft van de mensen therapeutisch effect heeft. Vaak adviseren artsen bij gewrichtsklachten te suppleren met glucosamine eventueel in combinatie met chondroitine en collageen. Merk je geen effect na ongeveer 12 weken? Dan kan je net zo goed stoppen, want dat doet het niks voor je.

In andere gevallen rapporteren mensen lichte tot grote verbeteringen van het supplement.

Een goede prijs/ kwaliteit combi product die zowel glucosamine, chondroitine als collageen hydrolisaat bevat is X3M Joint Protect van THE Nutrition.

Collageen poeder kopen

Als je van plan bent collageen poeder te proberen voor kraakbeen herstellen, waar moet je dan op letten bij koop? Wat is het meest effectieve collageen type voor kraakbeen herstellen en wat is het beste merk? Is het daarnaast beter voor een enkelvoudig product te kiezen zoals collageen hydrolisaat, of kan je beter voor een combinatie preparaat gaan waarin naast collageen hydrolisaat ook glucosamine en eventueel andere ingredienten zitten die de collageen productie stimuleren?

Gebaseerd op onderzoeken en praktijkervaringen denk ik dat je het beste voor een combinatie preparaat kunt gaan. Het is namelijk zo dat ook glucosamine en chondoitine goed uit de bus komen in allerlei onderzoeken naar gewrichtsslijtage en pijn verminderen. Het kan in ieder geval geen kwaad en mogelijk helpt het (via een ander mechanisme) ook tegen je gewrichtsklachten. Daarnaast lijkt het me goed als er ook wat ingredienten inzitten die helpen bij de collageen productie, zoals vitamine C en MSM (Methylsulfonylmethane) voor de zwavel.

Beste prijs/ kwaliteit combinatie product

Een van de beste prijs/ kwaliteit combinatie producten voor collageen is de X3M Joint Protect van The Nutrition. Het bevat zowel collageen hydrolisaat, glucosamine, chondroitine, vitamine c en MSM.

Hieronder staan andere bekende en minder bekende merken collageen met prijs per 100g:

X3M Joint Protect                             5,54 euro/ 100g (beste prijs/ kwaliteit, maar liefst 5 gecombineerde gewrichts ingredienten in 1 formule)

Collageen Great Lakes                      6,16 euro/ 100g

Runder gelatine Great Lakes           5,28 euro/ 100g

Collageen poeder vitamin store      17,30 euro/ 100g

Collageen Sunwarrior                        8,10 euro/ 100g

Collageen poeder Kruidvat              57,12 euro/ 100g

 

Collageen tabletten in plaats van poeder met prijs per tablet:

Collageen Solgar                                  1,71 euro / tablet

UC-II Collageen type 2 van Now     0,73 euro/ capsule (ongedenatureerd collageen type 2)