De onderzoekers van de University of Tampa in Nutrition Journal hebben een onderzoek gehouden waaruit is gebleken dat krachtsporters het net zo goed doen op rijsteiwit als op whey eiwit!

rijstWhey eiwit wordt steeds duurder en men denkt dat de prijsstijgingen nog lange tijd door zullen gaan. Voor krachtsporters zou dat nadelig zijn omdat zij gebruik maken van whey eiwitten, maar er is nu een alternatief. Er zijn namelijk ook plantaardige eiwitten, zoals rijsteiwit die dus net zo goed werken. Momenteel is rijsteiwit nog duurder, maar over vijf jaar wordt verwacht dat het veel goedkoper is dan whey.

 

Plantaardige eiwitten in de krachtsport

In de krachtsport wordt meestal niet positief gesproken over plantaardige eiwitten. Zij zijn namelijk van mening dat de aminozuursamenstelling van deze eiwitten minder goed is voor de spieropbouw dan het dierlijke whey eiwit. Plantaardige eiwitten bevatten minder leucine, terwijl dat aminozuur juist een anabool effect heeft op spiercellen. Er is nu onderzocht of plantaardige eiwitten verbeterd kunnen worden zodat ze net zo goed zijn voor krachtsporters als dierlijke eiwitten. Er is hiervoor extra leucine aan tarwe-eiwit toegevoegd. Uit dierproeven is gebleken dat ratten net zoveel spiermassa opbouwen met het verrijkte tarwe-eiwit als met whey eiwit. Dit resultaat kan van belang zijn om in de toekomst goedkoper eiwitshakes te kunnen maken met een optimale samenstelling. Maar zijn plantaardige eiwitten op zichzelf dan echt niet goed genoeg? Misschien toch wel!

 

Anabole prikkel nodig?

spieropbouwAls je een anabole prikkel wilt dan heb je ongeveer drie gram leucine nodig. Met plantaardige eiwitten wordt dat niet gehaald in de standaardhoeveelheid van 20-30 gram totaal aan eiwitten per shake. Dit verklaart waarom het lichaam minder sterk reageert op plantaardige eiwitproducten dan op de varianten met dierlijke eiwitten en waarom bodybuilders en krachtsporters massaal voor het dierlijke whey eiwit kiezen. Maar, als je deze sporters meer plantaardig eiwit geeft, meer dan 30 gram, heeft het plantaardig eiwit dan nog steeds minder effect op de kracht en spiermassa dan whey eiwit? Je bent waarschijnlijk geneigd om te denken dat dit inderdaad het geval is, maar dit is onderzocht, in een experiment dat in totaal acht weken heeft geduurd. Een groep van 24 studenten, die allemaal minimaal een jaar ervaring hadden met krachttraining volgde een speciaal trainingsprogramma, waarbij hypertrofiedagen en krachtdagen elkaar afwisselden. Op de hypertrofiedagen gebruikten de proefpersonen gewichten waarmee ze maximaal 8-12 repetities konden uitvoeren. Op de krachtdagen gebruikten zij gewichten waarmee zij maximaal 2-5 repetities konden uitvoeren. De helft van de proefpersonen nam na de workout een shake met 48 gram whey isolaat. De andere helft nam een andere shake, namelijk een shake met 48 gram rijsteiwit isolaat. Na afronding van het trainingsprogramma en het verwerken van de resultaten door de onderzoekers bleek dat beide groepen in gelijke mate vorderingen hadden geboekt. Dit is een heel opmerkelijk resultaat, waaruit blijkt dat plantaardige eiwitten voor krachtsporters misschien toch niet minder goed zijn dan dierlijke eiwitten!

Meer lezen over eiwitten? Ga dan naar ons overzichtsartikel Eiwitten en krachttraining

Bron

Nutrition Journal 2013, 12:86 doi:10.1186/1475-2891-12-86.