Bij hoge temperaturen vind jij het misschien moeilijker om jezelf te motiveren om te gaan fitnessen. Het is natuurlijk ook lekker om met een drankje op het terras te gaan zitten, of lekker naar het strand te gaan. Toch is het verstandig te blijven trainen en jezelf te blijven motiveren. Sporten tijdens een hittegolf is gewoon mogelijk. Doe het wel wat rustiger aan dan normaal, want als je niet gewend bent aan de hitte moet je je inspanningen aanpassen. In dit artikel onze tips voor krachttraining bij warm weer.

Krachttraining bij warm weer

Doordat je lichaam niet aan de warmte gewend is, raak je eerder vermoeid. Bij extreme hitte is je training dan vaak ook niet zo effectief, tenzij er goede airconditioning is in je sportschool. Wat je bijvoorbeeld kunt doen op echt hete dagen, is trainen met een lagere intensiteit of toch eens kiezen voor andere sporten. Denk aan wandelen, fietsen of yoga. Totdat de hete dagen voorbij zijn. Op deze manier doe je toch iets actiefs, wat altijd goed is voor de bloedsomloop.

Doe je toch krachttraining bij warm weer, lees dan onze tips hieronder.

Tip 1. Sport in de ochtend

Allereerst, sport in de ochtend en liefst zo vroeg mogelijk! Als je normaal gaat sporten bij temperaturen tussen de 20 tot 25 graden en het kwik opeens boven de 30 uitkomt, dan is het niet verstandig om een heel intensieve krachttraining te doen. Daarnaast is het slim om in de ochtend te trainen, dan is de temperatuur op zijn laagst en kun je ’s middags een siesta houden. In de avonduren is het vaak wel koeler dan overdag, maar blijft de hitte vaak lang hangen. Dus ochtend heeft altijd de voorkeur boven avond!

Tip 2. Skip je cardio

Skip je cardio, want door cardio kan je nog sneller oververhit raken! Doe je warming up ook heel licht en kort (een korte warming up blijkt overigens beter dan een lange), waarschijnlijk hoef je niet veel te doen omdat je toch al warm bent door de hitte. Als je toch cardio wilt doen, beperk dan de intensiteit. Daarnaast (ik loop even vooruit op tip 6), let er echt op dat je voldoende drinkt! Liefst een sportdrank met mineralen, want mineralen zweet je flink uit tijdens warme dagen en flink sporten.

Tip 3. Train niet tot spierfalen

Het is verleidelijk, I know, maar doe het niet. Hitte stress heeft ook zijn weerslag op je lichaam en uithoudingsvermogen, ook de rest van de dag. Dus put jezelf niet uit met te zware krachttraining bij warme dagen.

Tip 4. Doe meer herhalingen met lichter gewicht

Dit maakt je training wat lichter en verkleint ook de algehele stress op je lichaam. Nogmaals, bij warme dagen krijgt je lichaam al genoeg te verduren. Hanteer een rep-range van 20 tot 40 wat je op het eind enigzins moeite kost, maar niet over je top.

Tip 5. Draag de juiste kleding

Je wilt je lichaam zo koel mogelijk houden. Kleding die niet goed ademt plakt tegen je huid en houd warme lucht en zweet vast. Draag dunne stoffen en lichte kleuren en zo min mogelijk laagjes. Dit is het moment om je korte sportbroek uit de kast te trekken. Het sporten blijft een stuk aangenamer als je minder snel opwarmt.

Tip 6. Veel water drinken

Het is een inkopper, maar toch onderschatten veel mensen dit op warme dagen. Op warme dagen moet je namelijk tot wel twee keer zoveel drinken als je gewend bent. Las tijdens het sporten genoeg drinkpauzes in. Ook als je geen dorst hebt drink je toch. Als je te weinig drinkt kan de bloedcirculatie afnemen onder de huid. Hierdoor word je lichaam heter en heter. Dit heeft niet alleen een negatief effect op je sportprestaties, maar je voelt je er ook slechter door.

Een specialist van Sundt.nl raadt aan dat je niet alleen water drinkt, maar ook je mineralen extra aanvult tijdens warme dagen. ‘Als sporter is het onder hete omstandigheden verstandig om sportdrank met natrium te drinken, wat de vochtbalans van het lichaam regelt. Ook magnesium en kalium zijn extra belangrijk op hete dagen. Deze mineralen verlies je namelijk extra hard door het extra zweten bij inspanning en maakt je lichaam niet zelf aan.’