Islamieten vragen zich vaak af wanneer zij het beste kunnen krachttrainen als het ramadan is, zij mogen dan namelijk overdag niet eten. Hoe doen zij dat, trainen zij toch op een lege maag? En verlies je makkelijker spiermassa tijdens de ramadan?

Als je als Islamiet fanatiek aan het trainen bent dan is het lastig om als de ramadan weer begint, goed te kunnen trainen. Overdag heb je namelijk een lege maag en na zonsondergang kun je eten en drinken. Je kunt op een van beide momenten sporten, dit is ontdekt door onderzoekers van de University of Sfax in Tunesië. Er is in 2011 een experiment gedaan waar 16 bodybuilders aan mee hebben gedaan. Ze waren gemiddeld 25 jaar oud en deden niet mee aan wedstrijden. Ze trainden tijdens de ramadan gewoon door. Gemiddeld trainden zij drie tot vier keer in de week. Zij deden per workout ongeveer twintig sets. De helft van de groep was aan het trainen na zonsondergang dus tussen negen en tien uur in de avond. De andere helft deed het aan het einde van de middag, ze hadden dus een lege maag. De training was vaak tussen vier en zes uur in de middag.

Licht positieve effecten

Er is naar de bodybuilders gekeken vlak voordat de ramadan begon en na afloop. Er waren geen significante verschillen bij de groepen op te merken. Het leek zelfs zo dat de bodybuilders die trainden na zonsopgang een beetje meer vetvrije massa op leken te bouwen. Men dacht dat er significante effecten zouden zijn in het bloed, maar dit is dus niet zo. Trainen kan dus gewoon ook al is het ramadan. Er was echter wel een significant effect gevonden, de concentratie van het ‘goede cholesterol’ HDL tijdens de ramadan was gestegen. Dat was bij de bodybuilders die overdag trainden, maar ook bij de bodybuilders die ‘s avonds naar de gym gingen.

Krachttraining tijdens ramadan

Tijdens de ramadan kan er dus gewoon getraind worden. Onderzoekers zeggen dat bodybuilders tijdens de ramadan kunnen proberen af te vallen. Er is namelijk een lange vastenperiode en dat zou de vetverbranding stimuleren. Er was geen sprake van vetverlies en dat zou kunnen komen door de calorische inname van ongeveer 3400 kcal per dag. De onderzoekers hebben ontdekt dat tijdens de ramadan de dagelijkse inname van vocht met iets meer dan een halve liter afnam. Dit zorgde er voor dat de bodybuilders milde uitdrogingsverschijnselen lieten zien. Dit is logisch als je weet dat zij dan niet drinken en toch volop sporten en zweten.

Conclusie

Wat zou je zelf doen als je tijdens de ramadan de keuze had om aan het einde van de middag te sporten of laat in de avond? Sommige mensen kunnen goed sporten op een lege maag, voor anderen geldt dit niet. Bepaal dit dus voor jezelf of experimenteer ermee.

Bron: J Int SocSportsNutr. 2013 Apr 25;10(1):23

Wanneer begint de ramadan?

2016 : 6 juni t/m 5 juli

2017 : 27 mei t/m 24 jun

2018 : 16 mei t/m 14 jun

2019 : 6 mei t/m 3 jun

2020 : 24 apr t/m 23 mei

2021 : 11 aug t/m 9 sep