Een steeds groter deel van de Westerse bevolking heeft, of krijgt te maken met diabetes type 2. Dit heeft alles te maken met onze leefstijl, we eten verkeerde producten en bewegen steeds minder. Dit geldt niet voor krachtsporters, heeft u ooit wel eens een krachtsporter gezien met diabetes type 2? Dat kan ook haast niet, volgens onderzoekers van de University of California. Zij onderzochten de wisselwerking tussen spiermassa en insuline receptoren. Hoe gevoeliger deze receptoren, hoe kleiner de kans op diabetes.

Meer spieren = minder kans op diabetes type 2

De onderzoekers vonden dat hoe hoger het percentage spiermassa ten opzichte van je totale lichaamsgewicht, hoe gevoeliger de insuline receptoren zijn. Ergens wel logisch als je bedenkt dat insuline een krachtig groeihormoon is die zorg moet dragen voor het transport van glucose naar de lichaamscellen en met name spiercellen. Hoe gevoeliger deze receptoren, hoe efficiënter en sneller de energievoorraden in je spieren weer zijn ‘opgeladen’.

Krachttraining voorkomt hiermee niet alleen diabetes of prediabetes, het heeft ook nut voor mensen die al diabetes type 2 hebben. Dankzij krachttraining worden de insulinereceptoren weer gevoeliger. Er zijn al genoeg gevallen bekend van mensen met diabetes type 2 die volledig konden stoppen met het spuiten van insuline na het volgen van een gedegen krachttraining programma. Wel is het van belang ook de juiste voeding te eten.

Risicogroepen

Enkele risicogroepen die zeker krachttraining moeten overwegen, zijn:

  • Mensen met een zittend beroep en weinig dagelijkse beweging
  • Mensen met een voeding die relatief veel suikers en verzadigde vetten bevatten
  • Mensen met hart- en vaatproblemen

Diabetes type 2 omkeren

Kom uit die luie stoel en begin met krachttraining onder begeleiding, dit in combinatie met een gericht leefstijlprogramma. Volg je dit consequent, dan bestaat er een grote kans dat je op termijn kan stoppen of minderen met medicijnen.

Krachttraining.net heeft in dit kader ook een diepgaander artikel geschreven over het genezen van diabetes type 2 met hulp van krachttraining en leefstijl. Een must-read artikel voor mensen met diabetes type 2!

Oproep

Bent u diabetes type 2 patient die het gelukt is van de medicatie af te komen? Lees dan deze oproep!

Regelrechte boek aanrader voor diabetici

De jongen die van suikerziekte genas

Diabetes & Fit

Ook kan je meer info krijgen via Diabetes & Fit. Diabetes&Fit is een gericht programma gebaseerd op het VET-principe van Fysio Physics: gezonde Voeding, Educatielessen en speciale Training. Deze drie onderdelen zijn nauw op elkaar afgestemd en de lessen worden gegeven door speciaal opgeleide Diabetes&Fit instructeurs. Het programma sluit aan op de richtlijnen van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). Klik hier voor meer info of een Diabetes&Fit locatie bij jou in de buurt.