Uit onderzoek komt naar voren dat studenten die een aantal keren in de week trainen met gewichten ook betere cijfers halen. Het zou zelfs zo zijn dat hoe vaker zij gaan trainen, hoe beter de cijfers zijn. Onderzoekers van de University of Texas in Austin hebben dat vastgesteld. Deze studie wordt binnenkort verder toegelicht in de Journal of Strenght and Conditioning Research.

Sporten is goed voor je

Sommige mensen denken dat mensen die sporten grote spierballen hebben en weinig hersenen. Zo is het niet, zo blijkt uit onderzoek. Intensieve fysieke training is goed voor de hersenen. Als je dagelijks zware inspanningen moet verrichten dan heb je minder kans op de ziekte van Parkinson bijvoorbeeld. Onderzoekers zijn op zoek gegaan naar verbanden. Krachttraining is namelijk een vorm van inspanning, op de langere termijn krijg je hier de sterkste positieve effecten mee op de mentale gezondheid. Er is een verband gevonden. Als studenten een A halen (in Amerika het hoogste cijfer), dan trainden zij vaker dan studenten die gemiddeld een B haalden. De studenten die een B hebben gehaald trainden vaker dan studenten die een C of een D hebben gehaald.

Sporten stimuleren

Universiteiten doen veel om sportactiviteiten te stimuleren, althans op papier. Onderzoekers zagen er namelijk weinig van terug. Als studenten langer op de universiteit rondlopen, wil dat niet zeggen dat zij vaker gaan trainen, juist niet. Maar dit is wel jammer want krachttraining kan er echt voor zorgen dat je cijfergemiddelde omhoog gaat.

Ook voor niet-studenten is krachttraining absoluut aan te raden. Uit dit onderzoek blijkt dat vooral mensen met een zittend beroep hier het meeste baat bij zullen hebben. Dus kom uit die bureaustoel en benut de momenten tussendoor om even aan de gewichten te hangen. Je voelt je daarna weer fitter om je werk op te pakken.

Conclusie

Als je hogere cijfers wilt, of je mentale capaciteiten vergroten, dan is het dus goed om meer te gaan sporten. Op scholen wordt vaak een sportprogramma aangeboden, tussen de lessen door kun je hier gebruik van maken. Het is de moeite waard om te proberen en dan zie je vanzelf dat je door sporten alerter en fitter bent. Ook een tip, samen sporten. Dit maakt het sporten meteen ook veel gezelliger en gemakkelijker vol te houden. Je stimuleert en motiveert elkaar.