Krachttraining laat bij kinderen in de puberale fase meer krachtstoename zien dan bij kinderen in de prepuberale fase. Deze krachtstoename is te verklaren door enerzijds neuromusculaire activatie en anderzijds door de aanwezigheid van anabole hormonen (b.v. testosteron). De anabole hormonen die het kind aanmaakt zorgt voor de sterkere toename van kracht. De krachtstoename gaat echter nog niet vergelijkbaar op met de hypertrofie van spieren zoals dat gezien wordt bij volwassenen.

De krachttraining voor de kinderen in de puberale fase dient te gebeuren met onderstaande parameters en verzwaard te worden met 5 – 10 %. Uit één studie bleek dat de verminderde meeropbrengst bij de kinderen gemiddeld vanaf week 12 begon. Krachttraining kan bij kinderen in de puberale fase als veilig beschouwt worden indien het gebeurd onder professionele supervisie.

Trainingsparameters

  • Frequentie 3 (per week)
  • Sets 2 – 4
  • Intensiteit 60 – 70 % (1-RM)
  • Herhalingen 10 -15

 

Lees ook 

Is krachttraining geschikt voor kinderen?

Krachttraining voor kinderen in de prepuberale fase

Voeding en supplementen voor fanatiek sportende kinderen

 

Bron

Corpus Mentis

Drs. D.M. (Martin) Keesenberg is fysiotherapiewetenschapper en eigenaar van Corpus Mentis, Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden. Na de studie fysiotherapie gevolgd te hebben in Leiden heeft hij een aantal jaren praktijkervaring opgedaan in de fysiotherapie / revalidatie. Mede hierdoor ontstond bij hem de behoefte het vak fysiotherapie verder wetenschappelijk te onderbouwen. Daartoe studeerde hij Fysiotherapiewetenschappen aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit te Utrecht. Met het Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap in Leiden heeft hij voor ogen praktijk en wetenschappelijk onderzoek te combineren ten behoeve van patiënt en maatschappij.

www.corpusmentis.nl

www.fysiotherapieinleiden.nl