Is het verstandig kinderen aan krachttraining te laten doen? Veel mensen denken dat krachttraining niet geschikt is voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar, of voor jongeren tussen de 12 en 20 jaar. Als argument komt vaak naar voren dat de groeischijven hiermee onverantwoord belast worden wat op latere leeftijd tot complicaties kan leiden. Een ander argument is dat krachttraining niet speels genoeg zou zijn. Op het eerste gezicht zijn deze argumenten plausibel, maar niet per definitie waar. Onder de juiste begeleiding en in de juiste vorm biedt krachttraining vele voordelen, die wetenschappelijk zijn onderbouwd.

Is krachttraining slecht voor de groeischijven en de ontwikkeling van het kind?

anatomie botHet klopt dat de groeischijven (growth plates) de zwakste schakel zijn van een skelet in groei. Ze zijn zwakker dan banden of pezen en kinderen zullen dus eerder blessures oplopen aan groeischijven bij een grote belasting. Overigens zijn de groeischijven bij jonge kinderen vaak nog erg flexibel, waardoor de risico’s van scheuringen klein zijn. Ter illustratie, 15-30% van de botbreuken bij kinderen en jongeren zit in de groeischijven. Je mag ervan uit gaan dat een skelet volledig volgroeid is na het 23e jaar.

Uit onderzoeken blijkt dat als er blessures optreden door krachttraining, deze vooral optreden rond de knie, heupen en onderrug. Incidenteel treden er breuken op in de onderarm door een val van een halter bij het voorslaan of uitstoten, vaak veroorzaakt door fouten in de techniek. De voornaamste oorzaak voor een breuk in de groeischijven is een acute val of klap. Ook overbelasting kan een oorzaak zijn, met als sprekende voorbeeld jonge turners. Maar eigenlijk alle jonge sporters die te eenzijdig hun skelet belasten bij het perfectioneren van een bepaalde worp, techniek etc.

Overigens kunnen problemen met groeischijven ook veroorzaakt worden door infecties of andere ziektes.

Blessures bij krachttraining voor kinderen en jongeren

De gegevens uit onderzoek naar blessures bij krachttraining geven het volgende beeld. Het  blessurerisico  bij  krachttrainingen  is bij kinderen en jongeren gelijk aan die voor volwassenen die deelnemen aan dergelijke trainingen. Dit is lager dan enig andere team- en contactsporten. Globaal gesproken  is  dit  bij  fitness/conditietrainingen minder  dan  een  tiende  van  bijvoorbeeld het aantal blessures bij veld- en zaalvoetbal met ook meer dan één miljoen beoefenaren in Nederland. Het aantal noodzakelijke medisch behandelingen daarvoor ligt daarnaast veel lager. De top drie van blessures bij fitness/conditietraining zijn acute overbelasting (35%), het in contact komen met de gebruikte materialen (18%) en zwikken (15%). Blessures die onder goede supervisie niet snel zullen optreden.

Voordelen krachttraining voor kinderen

  • Vergroting botdichtheid, hier profiteren vooral meisjes van op latere leeftijd.
  • Positief effect op metabolisme. In de kindertijd wordt de basis gelegd voor de hoeveelheid vetcellen die je de rest van je leven zal hebben. Intensieve sportvormen verminderen de aanmaak van vetcellen, waar je op latere leeftijd van profiteert. Denk aan minder kans op overgewicht, betere gewichtscontrole etc.
  • Op latere leeftijd minder kans op diabetes, hart- en vaatziekten en hopge bloeddruk.
  • Door krachtsport leer je snel je eigen lichaam goed kennen en waar de grenzen liggen.
  • Doordat je wat gespierder en sterker wordt krijg je meer zelfvertrouwen en beter zelfbeeld.
  • Meer geluksgevoel en een lichamelijke uitlaatklep.
  • Minder kans op blessures bij andere sporten door sterkere botten, tanden, pezen en spieren.
  • Beter en sneller herstel na blessures.
  • Betere sportprestaties.

Al bij al blijkt uit medische dossiers dat krachttraining voor kinderen en jongeren in de meeste gevallen zeer positieve effecten geeft. Wel moet er professionele supervisie zijn. Eventuele spierpijn en andere soorten pijn door training  moet snel verdwijnen, anders kan er sprake zijn van overbelasting. Ook dient er niet getraind te worden bij koorts, griep, verkoudheid, ziekte etc.

Voor meer informatie en schema’s voor kinderen en jongeren verwijs ik u naar de bron.

Lees ook 

Krachttraining voor pubers

Krachttraining voor kinderen in de prepuberale fase

Voeding en supplementen voor fanatiek sportende kinderen

 

Bron

Krachttraining voor kinderen en jongeren