Laatste Update: door

Ter aanvulling op dit artikel:

Krachttraining.net heeft speciaal voor wielrenners een gecombineerde trainings- en voedingsschema voor wielrenners opgesteld.

____________________________________________________________________________

Topwielrenners uit bijvoorbeeld de Tour de France beschikken over een volledig wetenschappelijk programma dat zich richt op onder andere voeding, fysieke en mentale gesteldheid. Naast trainingen op de fiets, zijn zij tevens actief in de sportschool. Voor veel wielrenners is de sportschool echter nog onontdekt terrein, in dit artikel wordt duidelijk hoe wielrenners kunnen winnen door krachttraining, maar ook wat de gevaren van krachttraining zijn.

Krachttraining heeft voor wielrenners verschillende doeleinden. Door gerichte en goede krachttraining haal je meer uit je lichaam als het gaat om je prestaties op de fiets.

De voordelen op een rijtje:
1- Het ontwikkelen van meer kracht en explosiviteit, voor bijvoorbeeld demarrages en sprints
2- Uitstellen van vermoeidheid
3- Sterkere controle over de fiets
4- Meer uithoudingsvermogen van je spieren
5- Meer lichaamsstabiliteit

Oefeningen
Een zeer nuttige oefening die wielrenners helpt om sterker te worden is bijvoorbeeld Squaten. Door tweemaal per week 4×5 squats te doen vergroot je de kracht in je benen. Door ook het bovenlichaam te trainen zul je het uithoudingsvermogen van je spieren vergroten. Nuttige oefeningen zijn lunges, step-ups naast de eerder genoemde squats. Ook dead-lifts en andere vormen van gewichtheffen dragen bij aan de ontwikkeling van het uithoudingsvermogen van je spieren, maar ook aan de stabiliteit van je lichaam.

Krachttraining op de fiets

Naast krachttraining in de sportschool kun je ook aan krachttraining doen op de fiets. Een nuttige oefening, die je het beste kan testen op de hometrainer, is het fietsen zonder handen. In een voorovergebogen positie, waarin je normaal gesproken de onderste beugels vasthoudt, fiets je enkele minuten met je handen op je rug. Langzaam kun je de tijd opbouwen, beginnend met 5 minuten en eindigend met 15 minuten. Bij deze oefening voel je precies aan hoe belangrijk je lichaam is tijdens het fietsen. Een andere handige oefening is het fietsen met één been. Ook dit kun je het beste uitproberen op een hometrainer. Blijf ook hier in je aerodynamische positie zitten om een situatie op de weg te simuleren. Probeer de trapper zo vloeiend mogelijk te laten ronddraaien. Na een goede warming-up ga je voor één minuut voluit, tussen de 50-60 rpm op een redelijk zwaar verzet. Na de minuut rust je 2-4 minuten uit door met twee benen te fietsen, waarna je andere been aan de beurt is. Herhaal dit 4 tot 8 keer per been.

Gevaren
Uit verschillende onderzoeken blijkt echter, dat krachttraining met name voor hobby- en beginnende amateurwielrenners niet altijd lijkt te leiden tot verbeterde resultaten. Door te trainen met gewichten ga je niet automatisch harder fietsen. De winst voor hobby- en amateurwielrenners ligt op het gebied van uithoudingsvermogen en stabiliteit. Door te trainen met gewichten zul je langer voorovergebogen kunnen fietsen, blijf je stabiel in ruig terrein en hanteer je ook bij vermoeidheid de juiste techniek. Daarnaast neemt ook blessuregevoeligheid af doordat het lichaam sterker wordt vanwege de krachttraining. Echter, voor alle beginners geldt dat uren op de fiets het belangrijkst zijn om daadwerkelijk te groeien als wielrenner. De krachttraining moet voor hobby- en amateurwielrenners dus gezien worden als ondersteunend en ondergeschikt aan trainingen op de fiets.

Voor professionele en topwielrenners is het vaak niet eenvoudig om krachttraining toe te voegen in het trainingsschema. Wanneer de krachttraining niet op een juiste manier wordt ingezet, kan het nadelige gevolgen hebben voor wielrenners. Door niet-specifieke krachttraining kun je teveel spiermassa aanmaken, waardoor je luchtweerstand toeneemt. Het resultaat is vanzelfsprekend dat je in snelheid zult afnemen. Een ander nadeel is de toename in gewicht. Met name wanneer het bergop gaat is het prettig om zo weinig mogelijk kilo’s mee naar boven te nemen. Het is daardoor cruciaal dat krachttraining door wielrenners met deze potentiële gevaren op een juiste en verantwoorde wijze wordt uitgevoerd. De voordelen voor professionele en topwielrenners die specifieke en verantwoorde krachttraining met zich meebrengen zoals een verbeterde sprint, of een explosievere versnelling bergop zijn echter belangrijker dan de gevaren. Daarom is krachttraining voor wielrenners ontzettend belangrijk, zolang het wel op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Heb jij handige oefeningen voor bijvoorbeeld krachttraining op de fiets? Laat ze achter in de reacties!gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben. Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)