Misschien doe je aan krachttraining om er beter en gespierder uit te zien? Misschien voor je gezondheid of om beter te worden in je sport (zoals voetbal of hockey etc)? Waar je ook krachttraining voor doet, het brengt meer voordelen met zich mee dan je wellicht denkt. 

Ook als je wilt beginnen met krachttraining is het handig om te weten wat krachttraining allemaal voor je kan betekenen. Dat is nuttig bij het stellen van doelen. De functies van krachttraining zijn heel divers en daarom kun je veel doelen stellen. Ook gecombineerde doelen.

Voordelen van krachttraining

 1. Krachttraining verbetert de werking van zenuwen en spieren, dit heet het neuromusculaire systeem
 2. beïnvloedt verschillende orgaansystemen gunstig, voornamelijk de stofwisseling, ademhaling, hart en bloedvaten
 3. verbetert de kracht en snelheid van spieren
 4. bouwt spiermassa op en bouwt vetmassa af
 5. verbetert het spieruithoudingsvermogen
 6. bevordert de lenigheid en de houding van het lichaam
 7. versterkt spierpezen en spieraanhechtingen en verstevigt gewrichtkapsels en gewrichtsbanden wat leidt tot een verhoogde scheur- en trekvastheid
 8. heft disbalansen in spier- en krachtontwikkeling op
 9. werkt blessurepreventief door de versterking van het gehele bewegingsapparaat
 10. biedt tal van revaliderende mogelijkheden door de goede doseerbaarheid en de mogelijkheid tot gewrichtsbeheersing tijdens spierarbeid
 11. heeft een rechtstreeks positief effect op mentaliteit door het ontwikkelen van sportpsychische aspecten als doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, prestatiedrang en prestatiemotivatie

Zoals je ziet zijn de voordelen van krachttraining enorm en divers. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat krachttraining (mits goed toegepast) ook veel voordelen bied aan kinderen, vrouwen en ouderen.

Voordelen van krachttraining voor kinderen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken kunnen kinderen prima aan krachttraining doen. Lees ons artikel vanaf welke leeftijd krachttraining voor kinderen. Daarnaast is krachttraining voor kinderen onschadelijk voor de ontwikkeling, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Lees hieromtrent ons artikel krachttraining voor kinderen.

Voordelen van krachttraining voor vrouwen

Vroeger kon je gerust zeggen dat krachttraining vooral een mannensport was. Groot en gespierd worden was het schrikbeeld van menig vrouw. Daarom bleven vrouwen ver weg van krachttraining, waarmee achteraf blijkt dat ze zichzelf daar ernstig tekort mee hebben gedaan! Krachttraining voor vrouwen heeft naast bovengenoemde voordelen nog extra voordelen voor vrouwen. Zo hebben vrouwen sneller last van bijvoorbeeld osteoporose en met krachttraining kan je de botstructuur dichter maken. Daarnaast blijken vrouwen die krachttraining juist toepassen een ontzettend mooi en sexy lichaam te kweken. Lees hieromtrent ons artikel krachttraining voor vrouwen.

Voordelen van krachttraining voor ouderen

Als er een groep aan krachttraining zou moeten doen, dan zijn het de ouderen. Juist omdat je kracht langzaam maar zeker afneemt (sarcopenie) naarmate we ouder worden. Minder kracht in het lijf betekent bijvoorbeeld meer kans om te vallen en blessures op te lopen. Minder kracht is meer invaliditeit. Daarnaast is regelmatige beweging simpelweg gezond voor het hele lichaam en geest. Ik ben echt van mening dat heel veel leed voorkomen kan worden en ouderen langer jong en vitaal kunnen blijven als ze structureel aan krachttraining doen. Lees er alles over in het artikel krachttraining voor ouderen.

Herman Debrot

Dit artikel is samengesteld met teksten van Herman Debrot, eventueel aangevuld met eigen inzichten.  Hierbij bedank ik Herman voor zijn bijdrage! Herman trainde al meer dan 40 jaar wereldtoppers en hij is auteur van krachttraining boeken zoals de IJzerbijbel en Krachttraining voor iedereen.
Meer over Herman
Herman Debrot