Vrijwel iedereen maakt het in zijn leven weleens mee, een vorm van rugpijn. Vooral lage rugpijn komt relatief vaak voor. In de onderrug bevinden zich namelijk vele structuren die pijn kunnen veroorzaken: spieren, pezen, banden, gewrichten, botten en zenuwen. Hoewel vaak behoorlijk pijnlijk, gaat (lage) rugpijn over het algemeen binnen een paar dagen weer over.

Echter, in sommige gevallen is er wel iets serieus aan de hand, zoals een hernia. In zo’n geval stulpt een tussenwervelschijf uit. Hierdoor kunnen de rugzenuwen bekneld raken, wat erg pijnlijk is. In ernstige gevallen verlies je zelfs spiercontrole of lijken ledematen verdoofd. Ga in deze gevallen naar een arts.

pijn onderrug

Lage rugpijn voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Iedere hernia is uiteindelijk het gevolg van een grote drukverhoging op de tussenwervelschijven, of een verschuiving van de tussenwervelschijven, veroorzaakt door een onverwachte beweging of zwaar tillen. Lage rugpijn kan dus veroorzaakt worden door verkeerde uitvoering van oefeningen. Denk hierbij vooral aan de squat en deadlift. Hierbij meteen de opmerking dat krachttraining een van de meest blessurevrije sporten is die er bestaan. Bij correcte uitvoering van oefeningen loop je normaal gesproken geen blessures op. Immers, je plant de oefening van te voren en weet wat er gaat komen, daarnaast heb je volledige controle over de beweging en wanneer je wilt stoppen. Overschat jezelf alleen niet en bouw gewichten rustig op.

Wat te doen bij lage rugpijn?

Bij milde rugklachten

Is de situatie niet te ernstig, dan kan je het herstel bespoedigen door de volgende zaken in acht te nemen:

  • Blijf zoveel mogelijk in beweging, maar niet te belastend
  • Wissel vaak tussen lopen, zitten, draaien, bewegen, liggen
  • Probeer tweemaal (of meer) per week te zwemmen, door de gewichtsloosheid kunnen spieren, pezen en gewrichten in het water hun natuurlijke positie aannemen en door de bewegingen toch je rug en core versterken
  • Blijf niet te lang stilzitten op een plek
  • Het is geen schande pijnstillers te gebruiken

Volg een speciaal beweeg- en krachttraining programma voor de rug. Krachttraining.net heeft deze gemaakt en dit schema is beoordeeld door een fysiotherapeut. Ook als je van je rugklachten af bent is het goed om zo’n programma te blijven volgen, hiermee voorkom je dat de klachten terugkomen.

Bij zware rugklachten

Heb je continue veel pijn en helpen de adviezen hierboven niet om de klachten te verlichten? Dan is er waarschijnlijk iets ernstigers aan de hand. Dit kan een hernia zijn, die heb je in alle soorten en maten en hevigheid. Blijf hier niet mee rondlopen, bezoek je huisarts en eventueel specialist. Er bestaat een kans dat dit operatief aangepakt moet worden.

Echter na herstel is het raadzaam om bovenstaande tips wel uit te voeren en eventueel het speciale beweeg- en krachttraining programma voor de rug te volgen.