Met de lateral pulldown wordt de oefening bedoeld waarbij je een gewicht van boven naar beneden trekt. Niet te verwarren met de Back row waarbij je een gewicht voor je borst naar je toe trekt.

Wat train je met de lateral pulldown?

Met de lateral pulldown train je voornamelijk je ‘lats’, ofwel de vleugeltjes aan de zijkant van je rug (latissimus dorsi). De lats zijn belangrijk voor iedere oefening waarbij je jezelf wilt optrekken aan iets.

Uitvoering lateral pulldown

De meest gangbare uitvoering van de lateral pulldown is met het lateral pulldown apparaat. Je gaat hierbij zitten op een stoeltje, knieën geklemd onder twee kussentjes. Boven je hangt een stang, hier bestaan diverse uitvoeringen van. Zo kan de stang recht, gebogen of golvend zijn. Ook de grepen kunnen verschillen.

De stang pak je beet en trekt deze gecontroleerd richting je borst. Het is uit oogpunt van blessurepreventie beter deze voor je te laten zakken en niet achter je nek. Daarna laat je de stang gecontroleerd weer teruggaan naar zijn oorspronkelijke positie. Adem in bij het teruggaan, adem uit bij de inspanning.

Variaties lateral pulldown

Deze oefening kan op diverse manieren gevarieerd worden. Zo kan je een andere stang vorm pakken. Ook kan je kiezen om de stang breed, smal, met bovenhandse en onderhandse greep te pakken. Hieronder een instructievideo betreft variaties op de lateral pulldown.

Zie ook: