Dit is een terechte vraag die regelmatig gesteld wordt als er weer eens een bericht in het nieuws verschijnt dat een krachtsporter of bodybuilder op te jonge leeftijd overlijdt.

Doping en anabolen

In een wereld zonder doping zouden wetenschappers op simpele wijze kunnen achterhalen of krachttraining gezond is. Je neemt namelijk een groep sporters die hun hele leven al aan krachttraining doet en vergelijkt deze met een groep die nog nooit hebben getraind. Het verschil in levensduur geeft dan antwoord op deze vraag. Helaas zijn tegenwoordig doping en anabolengebruik onlosmakelijk verbonden met krachtsport en bodybuilding en erg gezond zijn die middelen niet te noemen, lees hiervoor ook het artikel Anabole steroiden.

Voor het anabolen tijdperk…

Gelukkig hebben we wel wat nuttige data omtrent de levensduur van krachtsporters voor het gebruik van anabolen gemeengoed werd. In 1970 schreef het tijdschrift Iron Man Magazine een artikel over de levensduur van 70 bekende kracht atleten. Uit deze data volgde dat meer dan de helft ouder werd dan 75 jaar. Dat was voor die tijd erg bijzonder. Ter vergelijking, zo lag de gemiddelde leeftijd van (toch al gezonde) Nederlanders  toen op 71 jaar. Hieruit zou je kunnen concluderen dat krachtsporters wel degelijk langer leefden dan normaal in die tijd. Meer informatie over deze data vindt je in de blog van Brooks Kubik (2011).

Leefregels

De kracht atleten die het presteerde om zo oud te worden hadden onafhankelijk van elkaar enkele belangrijke leefregels waar ze zich strikt aan hielden:

Leven krachtsporters en bodybuilders langer?

  • Sport was een lifestyle
  • Niet roken
  • Zo min mogelijk geraffineerde suikers
  • Zo min mogelijk rood vlees
  • Veel groenten, fruit, dadels, noten en zuivel
  • Veel plantaardige producten waar zo min mogelijk aan gerommeld is
  • Voldoende zonlicht

Interessant om te zien dat hun toenmalige leefregels erg goed aansluiten bij de huidige inzichten in de voedingsleer.

Gezond oud worden en krachttraining gaan hand in hand

Uiteindelijk bepaald het samenspel van sport, krachttraining en gezonde voeding of je gezond bezig bent. Maar uit dit artikel kan je afleiden dat krachttraining zeker een belangrijke rol speelt in gezond oud worden. Bekijk ook dit artikel over (ondertussen) 81 jarige Fons die nog fanatiek traint en vechtsporten doet met studenten.