Veel mensen vragen zich af of topsporters langer leven dan normaal. Als je ze zo bezig ziet en hun lichaam ziet ‘opbranden’ door maximale prestaties zou je zeggen van niet. Maar leuk voor ons, dit is onderzocht door een groep olympische medaillewinnaars te volgen en te vergelijken met overeenkomstige groepen uit de bevolking. 

In dit onderzoek zijn 15174 olympische medaillewinnaars gevolgd tussen 1896 en 2010. Deze winnaars kwamen uit een grote groep verschillende landen. Het gaat dus om een grote, wereldwijde groep topsporters. Deze sporters werden vergeleken met zogenaamde ‘overeenkomstige groepen mensen’. Dus mensen die overeenkwamen in land, leeftijd, geslacht en geboortejaar. Dit is een erg goede manier om te vergelijken.
Het meetpunt werd gezet op 30 jaar na het winnen van een medaille. Dus als bijvoorbeeld een topsporter in 1968 een medaille won op de Olympische spelen, dan werd op 1998 gekeken of hij nog leefde en hoeveel van zijn cohortgenoten in de algemene bevolking nog leefden.

Resultaten, Olympische medaillewinnaars leven langer

Na analyse van alle resultaten voor alle sporters bleek dat ongeacht het land, medaille of sport, alle olympische medaillewinnaars langer leefden als de controlegroep in de algemene bevolking. Gemiddeld leefden Olympische medaillewinnaars 2,8 jaar langer. Wel zat er verschil in overlevingstijd tussen verschillende vormen van sport. Medaillewinnaars die duursport of gemixte sport deden, leefden langer dan medaillisten die een vorm van krachtsport deden.

Waarom leven Olympische medaillewinnaars langer?

Helaas geeft het onderzoek geen antwoord op deze vraag. Maar als mogelijke verklaringen kunnen aangedragen worden:
  • Goede genen
  • Veel lichamelijke beweging
  • (Ultra?) gezonde leefstijl
  • Rijkdom en status die samengaan met het winnen van een Olympische medaille

Waarom leven krachtsporters minder lang als duur- en mixed sporters volgens dit onderzoek?

Deze verklaring schrijf ik op eigen inzicht en is niet gebaseerd op onderzoek. Persoonlijk denk ik dat de lagere levensduur te maken heeft met het wijdverspreide gebruik van anabolen. Vooral in de jaren dat er nog weinig controle op was is het veel gebruikt. Dit trekt de gemiddelde levensduur natuurlijk omlaag.

Een ander artikel op deze site stelt juist wel dat krachtsporters en bodybuilders langer leven als normaal.

Bron
Br J Sports Med 2015;49:898-902 doi:10.1136/bjsports-2015-e8308rep