Laatste Update: door

Terug naar Overzicht vragen

Lezersvraag: Hoe verlaag ik mijn vetpercentage zonder verlies van spiermassa?

“Ik wil graag mijn vetpercentage naar beneden krijgen, droogtrainen, maar zo weinig mogelijk spiermassa verliezen, wat moet ik doen?”

Antwoord

Het is goed mogelijk je vetpercentage te verlagen en toch je spiermassa te behouden. In essentie komt het neer op de volgende 2 regels:
 
1) Blijf trainen, vooral krachttraining, afgewisseld en/of aanvullend met cardio en interval training
2) Volg een koolhydraatarm, eiwitrijk dieet
 
Zo simpel is het in theorie. In de praktijk komt er echter wat meer bij kijken, want welke soort training is ideaal? En hoe zit het nu precies met een koolhydraatarm, eiwitrijk dieet? Daarnaast, wat is jouw beginsituatie? In de regel dien je eerst voldoende massa (spieren en vet) opgebouwd te hebben, daarna moet je pas beginnen met ‘droogtrainen’. Het beginners schema op deze site is dus ongeschikt hiervoor. Het gevorderden schema kan, maar beter is pas te beginnen als je al ‘expert‘ niveau hebt bereikt. Dus samenvattend, eerst hard trainen, heel veel eten en pas daarna ga je je vetpercentage aanpakken met gerichte training en voeding.
 
De training
Voor behoud van spiermassa is krachttraining noodzakelijk. De training dient gewoon zwaar te zijn en afwisselend, net zoals reguliere trainingen. Hoe meer herhalingen je doet, des te meer je spieren differentieren naar krachtuithouding en hoe sneller je vet verliest. Dit effect treedt vaak op vanaf 16-20 herhalingen per setje. Echter, het probleem hiermee is dat je toch wat spiermassa zal kwijtraken. Daarnaast zal door deze manier van trainen een deel van je ‘witte’ spiervezels omgezet worden in ‘rode’ spiervezels, die meer geschikt zijn voor krachtuithouding. Dit betekent ook dat de omvang van je spieren wat zal afnemen. Wil je grote spieren houden, dan moet je weinig herhalingen doen per setje (minder dan 12, ideaal is ongeveer 7).
 
Voeding
Naar mijn mening is voeding nog belangrijker dan training. Je kan superveel calorien verbranden tijdens en na een training, waardoor je in potentie veel vet kan verbranden, maar als je de verkeerde voeding tot je neemt en/of verkeerd timed dan zal je vetpercentage niet veel veranderen. Je vult dan slechts je lege glycogeen voorraden weer aan en geeft je lichaam geen reden (extra) vet te verbranden.

Je wilt een lager vetpercentage met behoud van spiermassa?
De literatuur beschrijft een methode die ik zelf ook heb getest. Een speciaal koolhydraatarm dieet. Hiermee lukte het me mijn vetpercentage in 10 weken tijd te laten dalen met 9%. Ik ging van 18% naar 9%. Na die tien weken ben ik gestopt met dit programma, maar volgde nog wel een paar basis richtlijnen, hierdoor zat ik een jaar later nog op 12%, wat aangeeft dat het goed te doen is.

Krachttraining.net heeft een zeer effectief gecombineerd training en voedingsschema opgesteld waarmee je prima je vetpercentage kunt verlagen zonder verlies van spiermassa. Ga je primair voor spiermassa, klik dan hier.

Mocht je nieuwe informatie of eigen aanvullingen hebben, plaats deze dan hieronder in het commentaarveld.

Heel veel succes!

Patrick

Drs. Ing. Patrick van der Velde
Medisch bioloog, (sport)voedingsconsulent, personal trainer

www.lifehealthstrategy.nl
www.gezondbezig.nl

 

Er zijn nog geen reviews, misschien wil jij er eentje achterlaten voor een ander?