Begin september heb ik een Trainingsschema via internet gekocht van u.

Ik moet eerlijk zeggen, ben er heel erg blij mee en heb er veel baat bij.

Ik ben een dame van 170 cm en mijn topgewicht was 120 kilo. Ben inmiddels door een Eiwitrijk dieet afgevallen naar 103-104 kilo. Dit gewicht heb ik 1 jaar lang zonder schommelen behouden.

Ben altijd wel actief geweest (2 a 3 keer per week sporten), maar de knop is om. Ik wil het komende jaar proberen terug te gaan naar 80 a 85 kilo. Vanuit daar wil ik verder kijken wat mogelijk is voor mij.

Ben vanaf begin september nu 5 a 6 keer per week 1.5 uur tot 2 uur per week aan het sporten met hulp van uw schema.

Uw sportschema heb ik aangepast met behulp van een sportschoolinstructeur. Dit om zoveel mogelijk effect te behalen. Ook om de juiste gewichten te proportioneren als vrouw heb ik wat hulp nodig gehad.

Ik train nu 6 dagen per week. Op alle dagen wissel ik verschillende krachttrainingen af. Daarbij doe ik 4 dagen per week aan minimaal 30 minuten Cardio training (Crossramp en Loopband) buiten het opwarmen om. Ook probeer ik 5 dagen per week een les in de sportschool mee te pakken. Ik wissel Bodypump, BBB lessen en Zumba af.

De resultaten waren in de eerste 4 weken alleen in centimeters te zien. Dus 2 centimeter per been minder en 3 centimeter buikomtrek bijvoorbeeld. Gewicht ben ik toen niet kwijtgeraakt.

Ik ben sinds een dag of 10 overgeschakeld op het koolhydraatvrije eetschema. Ik merk dat ik het nu goed aankan en de kilo’s gaan er vanaf vliegen.

Ik boek dagelijks resultaat en zien rond de 200 a 400 gram gewichtsverlies per dag. Ik eet voldoende en gezond. Gebruik voedingssupplementen en Whey/Proteïne shakes dus alles lijkt voorspoedig te gaan. Ik let goed op de vetten en voel me goed. De hormonale honger komt wel eens, maar die weet ik voor te zijn met een Shake.

Nu heb ik 1 belangrijke vraag waar ik verschillende, tegenstrijdige, adviezen bij krijg. Ik ben natuurlijk veel te groot geweest. En mijn lichaam verandert nu snel.
Ik merk dat de spieropbouw in armen, benen, rug en borst geleidelijk en goed gaat. Ik zie daar echt veranderingen. Afname in vet is duidelijk zichtbaar en ik zie toch ook al netjes vormen ontstaan. Dus daar heb ik vertrouwen in. Daar heb ik geen last van Striae en geen last van huidproblemen.

Echter: mijn vetconcentratie ligt voornamelijk op, rond en bij mijn buik. (bij welke vrouw niet?)

Deze slinkt snel, maar ik ben bang voor een te snel effect. Daarnaast willen de zijkanten niet zo snel als de buik zelf.

Nu is mijn vraag: welke oefeningen kan ik het beste doen om mijn buik zo geleidelijk mogelijk te trainen en in vorm te krijgen.

Alle oefeningen die ik doe let ik goed op houding en spierspanning. Maar ik krijg tegengestelde adviezen. Situps op de grond. Met bal. Zonder bal.

Veel doen dagelijks, weinig doen en maar 2 x per week. Wel de machines met gewicht in de sportschool gebruiken. Daar kweek je dikke spieren mee en dus een vollere buik? Niet de machines met gewicht op de sportschool gebruiken. En nu weet ik het even echt niet meer…….

Mijn vraag dus: hoe train ik mijn buik het beste? Hoe kan ik ervoor zorg dragen dat ik zoveel mogelijk vet op die plaats verlies en mijn spieren er goed train?

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

Maja B.

Antwoord

Beste Maja,

Uit je verhaal kan ik opmaken dat je al heel veel dingen erg goed doet. Je traint goed, je eet goed en je zet de juiste supplementen in voor extra effect. Het probleem wat jij beschrijft, met vet op de zijkant en voorkant van de buik is een welbekend probleem. Dat je veel tegenstrijdige adviezen hieromtrent krijgt is begrijpelijk, want hoe je dit aan moet pakken is lastig en niet altijd goed bekend. Daarnaast, wat voor de een werkt, hoeft dit niet exact voor een ander te doen. Iedereen zit immers anders in elkaar, denk aan stofwisseling, ras, kortom, je genenpakket.

Bij vrouwen ‘hoopt’ vet zich makkelijk op rondom de buik en heupen. Zodra het er zit, is het ook lastig dit weer weg te krijgen. Voorkomen is beter dan genezen, dus hoe vroeger je dit aanpakt met gerichte training en voeding, des te beter. Maar ook als het vet er al zit, is het verstandig het in ieder geval niet meer te laten worden!

Hoe pak je het vet op en rondom je buik dan effectief aan?

Ik wil benadrukken dat het antwoord wat ik geef, mijn mening is, gebaseerd op mijn studie(s) en praktijk ervaring. Dit wil dus niet zeggen dat dit DE oplossing is. Sowieso is het erg moeilijk een advies te geven zonder ‘live’ contact, ik kan dingen over het hoofd zien die ik wel mee zou nemen als we een-op-een zouden spreken.

Maargoed, mijn theorie is gebaseerd op het aanpassingsvermogen van ieders lichaam op zogenoemde ‘stressfactoren’. Deze stressfactoren kunnen vanalles zijn en in dit geval bedoel ik stressfactoren als training en voeding. Op het moment dat je een goede training doet, zal je lichaam zich willen aanpassen. Dit kan gebeuren door het metabolisme te verhogen, of door extra spieren aan te maken, of extra vet te verbranden. In hoeverre je lichaam dit doet, hangt voor een zeer groot deel af van hoe je traint. Naast training is voeding ook bepalend, ook dit kan een stressfactor zijn. Vooral te weinig voeding, je lichaam zal hierop reageren door je metabolisme omlaag te gooien en vetopslag te stimuleren. Het is dus belangrijk nooit te weinig te eten en niet te vaak met een hongergevoel rond te lopen.

Als je bovenstaand concept begrijpt, dan begrijp je onderstaand advies ook.

Blijf trainen in combinatie met goede voeding en supplementen. De voeding en supplementen moeten je basis zijn, iets wat je elke dag doet en naar leeft, zoals in het schema beschreven wat je hebt gedownload. De training die je doet, moet elke keer weer je lichaam uitdagen te veranderen. Blijf je bijvoorbeeld een week of 4 op een soort plateau zitten, je gaat niet echt vooruit, je ziet weinig verschil, dan betekent dat simpelweg dat je lichaam niet voldoende stimulans krijgt om te veranderen (tenzij je op je genetische plateau zit, maar daar ga ik niet vanuit). Intensifeer je trainingen dan, varieer en wissel voldoende af. Hier kan je personal trainer goed bij helpen.

Betreft buikspieroefeningen

Door buikspieroefeningen te doen, versterk je de buikspieren. Met het vet wat erboven ligt, gebeurd in principe heel weinig. Dit is meteen het hele frustrerende aan buikspieren. Je denk goed bezig te zijn, maar met alleen buikspieroefeningen kom je er gewoonweg niet. Om buikvet te verbranden, moet je systemisch trainen, dit wil zeggen je hele lichaam. Alleen zo gaat je rust metabolisme omhoog. Je kweekt overal meer spieren, dus verbrandt je meer energie in rust. Ook geef je je lichaam hiermee het signaal dat het goed is vet te verbranden.

Het is wel belangrijk buikspieroefeningen te doen, maar er bestaan geen speciale oefeningen die specifiek het buikvet aanpakken. Als dat zo was, zou iedereen die doen toch? Wel zijn buikspieroefeningen erg belangrijk voor je algehele gezondheid, conditie en ter voorkoming van rugklachten. Daarnaast heb ik wel het idee dat het vetcellen in de directe omgeving van de buikspieren wel aanspreekt voor energie. Maar in hoeverre dit zoden aan de dijk zet? Ook heb je natuurlijk nog het schadelijke vet rondom de organen, deze worden wel meer aangesproken door training en bijbehorende buikspieroefeningen.

Dikkere spieren, vollere buik?

Betreft je opmerking dat je met krachtoefeningen voor de buik dikkere spieren kweekt en dus een vollere buik. Daar hoef je mijn inziens niet bang voor te zijn. Sowieso moet je wel heel hard trainen om buikspieren dikker te krijgen en dan nog, een vollere buik is eerder afhankelijk van je vochtbalans en wat je hebt gegeten.

Daarnaast, heb je eenmaal meer buikspieren, dan zal het ook meer vet in de directe omgeving verbranden. Je ziet dit ook gebeuren bij bijvoorbeeld je armen en benen (waar je deze vetverbranding sneller ziet). Uiteindelijk zal je dus slanker en athletischer worden.

Lees in dit kader ook het artikel Hardnekkig vet kwijtraken op buik, benen en billen (inclusief training- en voedingsschema)

Ik hoop uw vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord?

Bij onduidelijkheden hoor ik het graag. Mochten lezers willen reageren, of een aanvulling hebben, laat gerust je reactie hieronder achter.

Mvg,

Patrick van der Velde

Medisch bioloog, (sport)voedingsconsulent