Laatste Update: door

Terug naar Overzicht vragen

Lezersvragen Warming up

– Op welk apparaat kan ik het beste mijn warming up op doen? (roeien, hardlopen, fietsen, crosstrainer)
– Moet ik letten op mijn hartslag dat ik deze bv op 60% houdt?

Antwoord

Beste Milo,

Betreft de Warming Up. Voor de warming up maakt het niet zoveel uit welk apparaat je neemt. Het gaat erom dat je hartslag toeneemt en je hele lichaam opwarmt. Dus kies gewoon een apparaat die je fijn vindt. Ik zou wel af en toe wisselen van apparaat per training, voor de variatie.

Als je doel puur spiergroei is, hou je warming up dan kort (max 10 minuten). Anders verbrandt je relatief veel (kostbaar) glycogeen die je dan niet meer hebt voor je krachtsesies. Is je doel algehele fitheid met een beetje spiergroei, dan kan je gerust 20 minuten of langer warming up doen. Hanteer dan een systeem van oplopende intensiteit. Zo komt je lichaam geleidelijk in de ‘sportmodus’. Dus bijvoorbeeld om de minuut 1 weerstand hoger zetten, tot je niet meer kan, dan daarop houden, of lichtjes afbouwen tot de ingestelde tijd.

Je hartslag op een bepaald niveau houden is niet perse nodig voor de warming up. Als je met een speciaal (vetverbrandings)programma bezig bent, dan kan het wel zinvol zijn je hartslag in de gaten te houden. Overigens, het meeste netto vet verbrandt je in de regel met krachttraining en vaak juist in de uren na het sporten! Zorg dus gewoon dat je lekker opgewarmd bent (net zweet), zodat je klaar bent voor de krachtsessie!

Touwtjespringen

Overigens, een hele goede warming up kan door touwspringen. Dit is een leuk manier om snel op te warmen en ook goed voor je algehele lichaamscoordinatie en balans. Omdat je hiermee vooral de kuiten belast (en wat core), interfereert deze warming up niet echt met je beenoefeningen zoals squats en deadlifts. Bekijk ons artikel over touwspringen met inspiratie en touwspring schema’s.

Rekken en strekken, waarom en hoe?

Je hebt vast gelezen of gehoord dat het verstandig is om te rekken en strekken voor en na je training. Dit is inderdaad goed, mits je de juiste rek- en strek oefeningen doet en ook op de juiste manier uitvoert! Zo is er nogal een verschil in statisch rekken en strekken of dynamisch en je kan op dit gebied het snel fout doen. Lees daarom in ons artikel over rekken en strekken hoe het wel moet en waar je op moet letten.

 

Heb je suggesties of aanvullingen? Graag in het commentaarveld hieronder!

Terug naar Overzicht vragen

Sportieve groet,

Patrick

Drs. Ing. Patrick van der Velde
Medisch bioloog, (sport)voedingsconsulent, personal trainer

 

Er zijn nog geen reviews, misschien wil jij er eentje achterlaten voor een ander?