1 3 – 0 7 – 2 0 0 3

Japanse sportwetenschappers hebben ontdekt hoe krachtsporters hun natuurlijke aanmaak van groeihormoon kunnen verhogen. De methode is kinderlijk eenvoudig: sporters hoeven hun trainingssessie alleen maar af te sluiten met een setje met weinig gewicht en veel herhalingen.

De Japanners lieten acht gezonde proefpersonen op verschillende dagen leg-extensions doen volgens verschillende schema’s. Voor en na de training maten de onderzoekers de aanmaak van groeihormoon.

Als de proefpersonen vijf setjes uitvoeren met negentig procent van het gewicht waar ze nog maar net 1 herhaling konden maken (de 1RM), dan was de aanmaak van groeihormoon verhoogd. Deden de proefpersonen er nog een setje bij, dan steeg de aanmaak van groeihormoon nog verder.

Een set met zeventig procent van de 1RM verhoogde de stijging merkbaar, maar het maximale effect bereikten de onderzoekers met een extra set op vijftig procent van de 1RM.

Dat lange sets de aanmaak van GH meer verhogen dan korte was al bekend.

Goto K, Sato K, Takamatsu K. A single set of low intensity resistance exercise immediately following high intensityy resistance exercise stimulates growth hormone secretion in men. J Sports Med Phys Fitness. 2003 Jun;43(2):243-9.