Ben jij vegetarier? Of eet jij gewoon graag peulvruchten zoals bonen en linzen? Als je daarnaast aan fitness en krachttraining doet met als doel spieropbouw, dan moet je even opletten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel van dit spul eten een remmende werking heeft op spiergroei.

Het onderzoek

Bij een maand lang ratten voorzien van een dieet hoog in eiwitten afkomstig uit bonen en linzen zagen onderzoekers een toename van spierafbraak en afname van spiergroei. Het aanmaken van lichaamseigen eiwitten in de darmen werd echter wel verhoogd. Dit onderzoek is gepubliceerd in de Annals of Nutrition and Metabolisme door Sloveense onderzoekers.

Volgens hen is dit effect het grootst bij linzen. Deze ontdekking kan mogelijk een stap terug zijn voor vegetariers en veganisten die een dieet rijk aan deze producten hebben. Dit is echter geen recente ontdekking. Het was al rond de jaren ‘80 bekend dat ratten bij een dieet hoog in boontjes minder spier aanmaken. Daarnaast werd aangetoond dat ze meer eiwitten in hun lever synthetiseren.

De onderzoekers denken dat naast de lage biologische waarde, de boontjes stoffen bevatten die de synthese van eiwitten in het algemeen remmen. Dit betekent echter niet dat het opbouwen van spiermassa als een veganist onmogelijk is. Veel succesvolle bodybuilders zoals Kenneth Williams verkrijgen eiwitten in hun dieet voornamelijk door granen als amarant en quinoa.

Conclusie

Dus als je veel spieren wilt opbouwen, eet dan niet teveel boontjes (en vooral linzen). Bedenk wel dat de ratten in dit onderzoek vrijwel uitsluitend hun eiwitten kregen uit bonen en linzen. Wij mensen krijgen daarnaast ook veel eiwitten uit vlees, vis en zuivel. Eiwitten van hoge biologische waarde dus. Alleen een vegetarier of veganist die aan bodybuilding doet moet opletten.

Bronhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16407646?dopt=AbstractPlus