De lower back is een oefening die vaak wordt vergeten of overgeslagen. Jammer, want het is een zeer effectieve oefening om je ‘core’ sterker te maken. 

Wat train je met de lower back extension?

De lower back oefening is een goede oefening speciaal voor de onderrug, billen en core. Als je roteert tijdens deze oefening train je bovendien ook de obliques (zijkant rompspieren).

Uitvoering Lower back extension oefening

De lower back doe je in principe altijd op een speciaal voor dit doel ontworpen bankje. Je kunt je enkels achter de kussentjes plaatsen waardoor je ‘vastzit’. Hierdoor is het mogelijk om extra gewicht vast te houden en de oefening zwaarder te maken. Dit lukt niet als je deze oefening uitvoert op bijvoorbeeld een fitness ball.

  1. Stel de hoogte van het apparaat goed af, zodat je taille precies over de rand valt en je een volledige beweging naar beneden kunt maken
  2. Klem je voeten en enkels achter de kussentjes
  3. Hou je handen voor je, of achter je hoofd om het iets zwaarder te maken
  4. Hou eventueel een extra gewicht voor je of achter je hoofd
  5. Buig gecontroleerd naar beneden en direct daarna weer omhoog, probeer geen ‘rustmoment’ aan te houden beneden. Hou je lichaam dus op spanning
  6. Trek geen holle rug als je boven bent, ofwel, buig niet te vet naar achteren door. Op het hoogste punt vormt je lichaam 1 rechte lijn.
  7. Herhaal dit en voel je onderrug en hamstrings branden :-)

Zoals gezegd kan je de lower back ook trainen op een fitness ball, ook zijn er andere apparaten en machines waarop je deze spiergroep goed kunt trainen. Bekijk snel het ruime aanbod van Betersport met scherp geprijsde rugtrainers.

Lower back extension Instructie video

Zie ook: