De lunge is een uitstekende beenoefening. Je belast hierbij 1 been per set of om-en-om. Je traint hiermee niet alleen de quadriceps, maar ook je hamstrings.

Lunge uitvoering

Bij de lunge zet je 1 been vooruit terwijl de andere op zijn plek blijft. Je zakt door je voorste been totdat je met je andere knie bijna de grond raakt. Ondertussen houdt je je rug en core op spanning en recht.
Hier een goede instructievideo over een correcte uitvoering van de lunge.

Lunge thuis trainen?

Heb je geen sportschool ter beschikking of wil je lunges gewoon thuis trainen? Dat kan prima zonder gewicht. Echter, als het te makkelijk gaat en je wilt progressie blijven boeken, dan zal je moeten verzwaren. Dan heb je daar goed materiaal voor nodig, vooral als je zwaarder (en veilig) wilt trainen. Een zwaardere variant van de lunge is de split squat (zie ook instructies in dit artikel). Hiervoor heb je een squatrek (ook wel power rack genoemd) nodig, ook zeer handig voor andere oefeningen. Zie hier meer informatie over kwalitatieve en goedkope squatreks bij Betersport. Prijzen variëren tussen de 100 en 700 euro voor de professionele apparatuur. Daarnaast heb je een Olympische halter en Olympische halterschijven nodig. Ook dumbbells voor thuisfitness zijn aan te bevelen? Overigens, een goede tip voor verstelbare dumbbells zijn de bowflex dumbbels. 1 setje instelbaar van 2 t/m 24 kg, zeer handig en neemt weinig ruimte in beslag. Bekijk het complete aanbod bij Betersport en profiteer van kortingen die oplopen tot wel 20%!

Als het even kan ook een lekkere dikke rubberen mat of soortgelijks om de set op te kunnen laten vallen of rusten.

De jumping lunge is een explosieve variatie van de normale lunge. Hiermee train je goed je snelheid, explosiviteit en niet te vergeten, balans! Ideale oefening voor bijvoorbeeld voetballers, hockeyers, surfers et.

Lunge variaties

Jumping lunge

Zie hier een goede uitleg over de Jumping Lunge. Zeer geschikt voor het trainen van strakke benen!

Twisted lunges

Loop naar voren en buig de voor- en achterknie tot 90 graden en raakt bijna de grond, maar houd het voorste scheenbeen verticaal. Draai naar dezelfde kant als het voorbeen (rechtervoet naar voren betekent naar rechts draaien), draai je hoofd samen met je schouders.

Je kunt op allerlei manieren gewicht toevoegen, zorg er gewoon voor dat je een goede vorm behoudt met een rechte rug en dat je het evenwicht niet verliest.

Jumping lunge thuis trainen?

Heb je geen sportschool ter beschikking of wil je squats gewoon thuis trainen? De jumping lunge leent zich daar uitermate goed voor. Alleen het trainen van je lichaamsgewicht is al behoorlijk pittig. Maar lukt dit je op een gegeven moment goed? Dan kan je verzwaren door het vasthouden van dumbbells, of bijvoorbeeld een kettlebell. Zie hier meer informatie over goede en goedkope dumbbells en kettlebells bij Betersport.

Overigens, een goede tip voor verstelbare dumbbells zijn de bowflex dumbbels. 1 setje instelbaar van 2 t/m 24 kg, zeer handig, snel in te stellen door een draaiknop en neemt weinig ruimte in beslag.

 


Bij dit artikel sluit het volgende artikel heel goed aan: Ultieme benen training! Beste beenoefeningen en core benen schema