Energie- en sportdrankjes zoals Bullit en Red Bull zijn razend populair, vooral onder  jongeren. Voor dit soort drankjes geldt dat je ze gericht moet inzetten en weten wat het met je lichaam doet.

In principe werken de energie- en sportdrankjes hetzelfde als koffie, thee of andere cafeïne houdende drankjes. Het probleem ligt hem in de hoeveelheid cafeïne. Die is in deze drankjes vele malen hoger dan in bijv. een koffie.

Hart trekt krachtiger samen door cafeïne en taurine

Onderzoekers van de universiteit in het Duitse Bonn concluderen in ieder geval dat het veelvuldig drinken van deze cafeïne rijke drankjes gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van je hart. Voor het onderzoek deden 17 mensen mee. De deelnemers kregen tweemaal een sportdrankje voorgeschoteld – een drankje met een hoog cafeïne gehalte en een drankje met een hoog taurine gehalte. In beide gevallen zorgde de drankjes ervoor dat de samentrekkingen van het hart intensiever werden.

Wanneer het hart krachtiger en sneller samentrekt, zal dit ervoor zorgen dat de hartslagfrequentie en de bloeddruk van het lichaam toeneemt. Wanneer er toch al sprake is van een zwak hart, kan dit tot ernstige gevolgen leiden. In het uiterste geval kun je spontaan neerploffen.

Beter niet voor kinderen

Het Nederlandse Voedingscentrum waarschuwt ouders al om kinderen jonger dan 13 geen cafeïne houdende dranken te geven. Ook jongeren vanaf 13 jaar worden afgeraden om deze drankjes te nuttigen.

Wanneer is het geen probleem?

Overigens moet wel aangemerkt worden dat gezonde mensen zonder hartproblemen zonder problemen deze drankjes en cafeïne houdende producten kunnen nuttigen. Gebruik natuurlijk wel altijd je gezonde verstand en maak er geen gewoonte van.

Voor sporters

Sporters kennen de voordelen van cafeïne en taurine allang. Zij zetten dit als supplement heel doelgericht in. Een flinke dosis cafeïne (eventueel in combinatie met taurine) vlak voor je training of wedstrijd geeft langere tijd een opgewekt en energiek gevoel. Hierdoor kan je de training langer volhouden en verbrandt je ook nog eens veel meer vet als normaal.

Lees het uitgebreide artikel over cafeïne en fatburners met een handige vergelijkingstabel van aanbieders.