Machines die je beter niet gebruikt in de fitness

////Machines die je beter niet gebruikt in de fitness

Aan het gebruik van machines in de fitness zitten voor en nadelen. Een van de grote voordelen is veiligheid, je kan vaak maar 1 soort beweging maken en die is volledig gecontroleerd. Ideaal dus voor beginners. Een ander voordeel is volledige spiergroep isolatie. Als je in de juiste houding blijft zitten, train je 1 specifieke spier, of groepje van specifieke spieren. Het is dus makkelijk om gericht te trainen.

Een van de grootste nadelen van machines dat je vrijwel geen coordinatie spieren hoeft te gebruiken en dus ook de neuro-musculaire ontwikkeling voor die spieren vrijwel ontbreekt. Voor maximale spiergroei en kracht is dit wel noodzakelijk en dit bereik je alleen met vrije oefeningen met dumbells en bars etc. Lees ook het artikel trainen met apparaten of vrije gewichten?

Gebruik deze machines beter niet

Van sommige machines is het nut ver te zoeken. Ze trainen bewegingen die je van nature nooit maakt en kunnen zorgen voor onnatuurlijke spanningen rondom gewrichten en pezen. Hieronder een opsomming van machines die je beter niet kunt gebruiken en het alternatief.

Seated Leg Extension

Waar het voor ontworpen is: Trainen van de quadriceps

Wat het eigenlijk doet: Het traint een beweging die je van nature nooit maakt en zorgt voor onnodige stress op pezen en ligamenten op en rondom de knieen

Een betere oefening: De lunge, of de jumping lunge. Een meer natuurlijke beweging waarmee je tevens de balansspieren belast.

 

Seated Military Press

Waar het voor ontworpen is: Trainen van de schouders en triceps

Wat het eigenlijk doet: Elke ‘press’ boven het hoofd kan de schouder gewrichten in een biomechanisch kwetsbare positie brengen, de seated military press doet dit net wat meer dan andere schouder oefeningen. Het zorgt voor onnodige stress op de schouderkapsels. Een meer natuurlijke manier om iets boven je hoofd te tillen is als je ook gebruik kunt maken van je heupen, dat kan niet als je zit.

Een betere oefening: Standing alternate dumbell presses. Ook het gooien van een medicine bal tegen een muur is een veel natuurlijke manier van je schouders trainen. Als jer er een maximale compound oefeningen van wilt maken kan je bij het vangen ook nog een squat maken in een continue beweging.

 

Seated Lat Pulldown (Achter de nek)

Waar het voor ontworpen is: Trainen van de lats, bovenrug en biceps

Wat het eigenlijk doet:  Tenzij je erg flexibele schouders hebt, is het moeilijk deze oefening correct uit te voeren. Met deze oefening heb je grotere kans op blessures in je schouder gewrichten en de rotator cuffs.

Een betere oefening: Incline pullups of lateral pulldown voor de nek. De incline pullup voer je uit door onder een bar in een squatrek te gaan liggen en de bar met beide handen vast te pakken. Je voeten en benen hou je gestrekt voor je en je lichaam stijf. Trek je hele lichaam naar de bar toe. Als je het zwaarder wilt maken verlaag je de bar, als je het lichter wilt maken verhoog je de bar.

De lateral pulldown voor de nek kent niet de nadelen van de lateral pulldown achter de nek.

 

Seated Pec Deck

Waar het voor ontworpen is: Trainen van vooral de borst en beetje schouder spieren

Wat het eigenlijk doet:  Wanneer je niet goed zit (te hoog, of te laag) kan het de schouders in een onnatuurlijke positie brengen. Dit kan leiden tot excessieve spanning op de schouder gewrichten en ondersteunende weefsels.

Een betere oefening: Dumbell fly. De dumbell fly is een vrije oefening, waarbij je dus zelf je posities kan kiezen, daarnaast train je met deze oefening ook nog je balans en rompspieren mee.

 

 

Seated Hip Abductor Machine

Waar het voor ontworpen is: Trainen van de buitenste dijbeenspieren

Wat het eigenlijk doet: Het traint een onfunctionele beweging, in het dagelijks leven maak je nooit zo’n beweging vanuit zitpositie. Indien je deze oefening doet met teveel gewicht en belabberde techniek, kan er onverantwoord veel druk komen te staan op de wervelkolom en de aanhechtingen van deze buitenste dijbeenspieren.

Een betere oefening: Bevestig een elastiek met een enkelband aan je been en stap hiermee naar buiten en weer terug. Eventueel een enkelband aan een katrol systeem. Dit is zwaarder dan het klinkt!

 

Seated Rotation Machine

Waar het voor ontworpen is:  Trainen van de schuine buikspieren

Wat het eigenlijk doet: De pelvis beweegt niet mee met de borst, hierdoor kan veel spanning komen te staan op de wervelkolom.

Een betere oefening: De cable wood chop. Voer deze oefening uit met een high pully machine. Hou met beide handen de hendel vast en zorg dat je armen gestrekt blijven gedurende de gehele beweging. Beweeg de hendel diagonaal van boven richting je knie. Je hielen horen vrijelijk mee te bewegen met je bovenlichaam.

 

Seated Leg Press

Waar het voor ontworpen is:  Trainen van de quadriceps, glutes, en hamstrings.

Wat het eigenlijk doet: Doordat je in een vaste positie zit, train je niet de balansspieren van de heupen, gluten en onderrug mee. Het is dus niet verstandig altijd alleen deze oefening te doen.

Een betere oefening: Squats en lunges 


 

Squats met de Smith Machine

Waar het voor ontworpen is: Trainen van quadriceps, glutes en hamstrings.

Wat het eigenlijk doet: De stang kan alleen bewegen langs een lineaire rechte lijn, de stang zit ‘opgesloten’ in de machine. Hierdoor kan je geen natuurlijke beweging maken, wat spanning geeft op knieen, shouders en onderrug. Bij een normale squat ondersteunen je onderrug- en buikspieren de beweging en moeten spiergroepen samenwerken om de beweging correct uit te voeren. Te vaak op een Smith machine trainen kan leiden tot disbalans in de spieren en blessures.

(Om dezelfde reden kan je beter ook niet bankdrukken met de Smith machine…)

Een betere oefening: Squats en lunges 


 

Roman Chair Sit-Up

Waar het voor ontworpen is: Trainen van rechte buikspieren en heup flexoren

Wat het eigenlijk doet: Door de fixatie van de benen geeft de crunch beweging veel spanning op de onderrug. Ook train je hier vooral je heup flexoren mee, teveel trainen van de heup flexoren kan leiden tot een holle rug (met mogelijke onderrug blessures tot gevolg).

Een betere oefening: De plank, de abdominal crunch en nog een paar buikspieroefeningen

(Wil je overigens een sixpack, dan is het in eerste instantie belangrijker op je voeding te letten)

 

 

Ken jij zelf nog machines die je beter niet kunt gebruiken? Wees zo vrij je commentaar hieronder te plaatsen!

Met sportieve groet,

Team Krachttraining.net

 

 

 

 

(12.369x gelezen)gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
 • Explosieve spiergroei
 • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
 • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)


Over de auteur
Over de auteur
Hoi! Ik ben Patrick van der Velde, medisch bioloog, sportvoedings consulent, eigenaar en auteur van Krachttraining.net en Krachtshop.nl. Ik heb al vele mensen begeleid en overtuigd dat IEDEREEN zijn of haar droomlichaam kan krijgen!

Waardeer je mijn artikelen? Meld je dan hieronder aan voor de Krachttraining.net Nieuwsbrief en ontvang nieuwe artikelen, relevante info, en tips als eerste in je mailbox!
By | 2017-12-04T16:02:42+00:00 30 mei 2012|Blessures & Fysiotherapie|4 Comments

4 Comments

 1. Afvallen 8 juni 2012 at 21:54 - Reply

  Ik ben helemaal niet zo’n fan van machines/fitnessapparaten. Losse gewichten bieden een veel betere natuurlijke beweging. Apparaten dwingen je altijd in een bepaalde beweging die voor veel mensen niet optimaal is en de kans op blessures laat toenemen.

 2. admin 14 juni 2012 at 21:56 - Reply

  Hier zijn we het uiteraard helemaal mee eens! Er bestaan zelfs sportscholen zonder machines, enkel en alleen vrije gewichten, halters, bankjes en (squat)rekjes. Hier zitten de jongens die het helemaal snappen.

 3. robert 15 juli 2012 at 15:38 - Reply

  De leg press veroorzaakts ook spanning op de onderrug, de squat heeft mij van mijn rugklachten afgeholpen(goblet squat)

  • admin 15 juli 2012 at 23:56 - Reply

   Helemaal correct, als je kan kiezen neem je altijd de squat of lunges ipv leg press apparaat.

Leave A Comment

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com