Denk goed na voordat je je inschrijft voor een marathon. Er staat namelijk meer op het spel dan je persoonlijke eer. Alhoewel voor sommige een schande kan zijn om niet de gehele marathon uit te kunnen lopen, zijn er meer gevolgen van het meedoen aan een marathon met een slechte condities dan enkel blamage.

marathon-runner-480x300_Volgens nieuw onderzoek kunnen hardlopers die te licht bevonden zijn voor een marathon problemen met hun hart krijgen.
Volgens de Canadese onderzoekers treedt er namelijk bij sporters die niet genoeg getraind hebben voor de marathon een verandering op in de hartspier wanneer zij de marathon lopen. Dit resulteert dat de hartspier van de ongeoefende sporters aan het einde van de marathon minder goed presteert door onder andere een minder goed functionerende linker hartkamer en rechter hartkamer.

Het onderzoeksteam volgde voor het onderzoek twintig deelnemers in verschillende leeftijdscategorieën. Alle deelnemers waren voor het deelnemen aan de marathon kerngezond en de deelnemers hadden nog niet eerder meegedaan aan een marathon. De deelnemers werden drie maal onderworpen aan bloedtests en MRI-scans: zes weken voor de marathon, tijdens de marathon en 48 uur na de marathon. De deelnemers waarbij er grote veranderingen waren opgetreden in de werking van de hartspier werden drie maanden na dato opnieuw getest.

De onderzoekers geven aan dat de veranderingen van de hartspier tijdelijk van aard zijn en dat bij voldoende rust de werking van de hartspier weer terugkeert naar volledige kracht. Met het onderzoek willen de onderzoekers aangeven dat het belangrijk is om goed voor te bereiden voor een marathon of een andere intensief sportevenement. Als je je niet goed hebt kunnen voorbereiden, is het beter voor je persoonlijke gezondheid om af te haken.