Voor het laatst geupdate op door

Als sporter heb je behoefte aan zoveel mogelijk energie, want hoe meer energie, des te intensiever en langer je kunt trainen. Zijn er manieren om meer energie en uithouding te krijgen? In dit artikel zetten we je opties op een rij. 

Allereerst wat basale theorie over energie.

Wat is energie?

Energie wordt uitgedrukt in Joules. In het geval van Joules spreken we van een bepaalde hoeveelheid kracht die nodig is om een voorwerp te verplaatsen.

Het is de energie die nodig is om een voorwerp over één meter te verplaatsen met een kracht van één newton. De newton is de kracht die nodig is om een voorwerp van één kilogram in één seconde een snelheid te geven van één meter per seconde.

Daarnaast kan energie ook uitgedrukt worden in calorien. In dit geval gaat het over voeding en kan voeding dus een bepaalde hoeveelheid calorien bevatten. Neem jij die calorien op, dan kan je ze later weer gebruiken als Joules indien je beweegt of je lichaam op temperatuur houdt.

Dat laatste gaat dan weer over energiemetabolisme, ofwel de omzetting van voedsel naar energie.

Energiemetabolisme is erg belangrijk voor je energieniveau

Als alles in je lichaam goed werkt en je hebt een goed functionerend energiemetabolisme, zal je dus ook relatief veel energie hebben. Echter, bij sommige mensen werkt het energiemetabolisme niet goed en daarom voelen deze mensen zich sneller moe of opgebrandt, met als voorbeeld het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het energiemetabolisme is uiterst complex en vele factoren kunnen hier invloed op hebben. Mocht je vaak snel moe zijn, bezoek dan je huisarts.

In dit artikel gaan we ervanuit dat je energiemetabolisme goed werkt.

Energiesystemen van de spieren

Spieren maken gebruik van zogenaamde energiesystemen. Welk energiesysteem wordt gebruikt hangt af van allerlei omstandigheden. Wel hebben ze alledrie met elkaar gemeen dat altijd ATP wordt omgezet naar ADP waarbij energie vrijkomt. ADP kan later weer ‘opgeladen’ worden tot ATP. De drie energiesystemen zijn:

  • anaeroob alactisch energiesysteem
  • anaeroob lactisch
  • aeroob

Wil je hier meer over weten in detail? Lees dan het artikel Energiesystemen spieren.

Meer energie en uithouding tips

Tip 1: Energiebehoefte berekenen

Je lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig om goed te functioneren. Denk aan je basaal functies (je basaalmetabolisme) zoals lichaamstemperatuur, werkende organen en hersenen etc. Daarnaast beweeg je en daar is ook energie voor nodig. Afhankelijk van wat variabelen en hoeveel je beweegt kan je je energiebehoefte uitrekenen. Hiermee krijg je een richtlijn hoeveel energie (calorien) je per dag binnen zou moeten krijgen via je voeding. Voor optimale (sport)prestasties is het belangrijk om dagelijks uit te komen op je berekende energie hoeveelheid, of er zelfs iets boven te zitten als je doel spiergroei is.

Zit je structureel onder je berekende dagelijkse hoeveelheid energie inname, dan heb je minder energie en uithouding.

Het uitrekenen van je energiebehoefte kan hier

Tip 2: Voldoende rust en slaap

Onderschat dit niet. Als je structureel te weinig slaapt, zal je een stuk minder energie hebben. Je voelt je sneller duf en in sporten heb je ook minder zin. Probeer iedere nacht minstens 7 uur te slapen, liefst 8 of 9 als je veel sport.

Lees ook onze verrassende slaaptips

Tip 3: Koffie of cafeine

Het is welbekend dat koffie en het daarin aanwezige cafeine zorgt voor meer energie en uithouding. Daarnaast wordt je er alerter van. Al bij al zeker niet verkeerd dit in te zetten vlak voor het sporten!

Lees alle details over cafeine en hoe je dit inzet voor meer energie

Ter info, er zijn ook zogenaamde fatburners te koop. Dit zijn vaak capsules met een sterke vorm van cafeine (cafeine anhydrous). Los van dat zo’n supplement de vetverbranding stimuleert, geeft het ook zeer veel energie in relatief korte tijd. Perfect in te zetten vlak voor een training of wedstrijd als je het nodig hebt.

Hier meer informatie over een goede fatburner

Tip 4: Preworkout

Een meer krachtige variant van cafeine, met extra voordelen is een preworkout formule. Hierin zitten extra stoffen zoals beta-alanine, citrulline, arginine en nog een aantal gebaseerd op kruidenextracten. Allen tot doel het geven van meer energie en uithouding. Een preworkout slaagt daarin als geen ander. Deze formules zijn daar helemaal op gemaakt en het effect is meer dan merkbaar! Je traint hierdoor harder, intenser en langer, met als gevolg een grotere supercompensatie en dus spiergroei. Let alleen wel op voor overtraining en gebruik een preworkout daarom niet te vaak.

Meer informatie over de beste preworkouts en waarop te letten vindt je hier

Tip 5: Snelle energie

Als je energieniveau laag is, kan je deze snel verhogen door het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals dextrose. Dextrose wordt zeer snel opgenomen en verhoogt je bloedglucose snel. Diabetes type 1 patienten gebruiken dit regelmatig om deze reden. Naast dextrose zijn er natuurlijk ook andere voedingsmiddelen en supplementen die je snel meer energie geven, het gaat hierbij vooral om voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zoals:

De lijst is uiteraard niet compleet en slechts ter indicatie.

Vooral de energierepen en sportdranken zijn ideaal om in te nemen vlak voor of tijdens het sporten. Je krijgt dan direct meer energie en daarnaast bevatten deze producten vaak extra vitaminen en mineralen die voor sporters van belang zijn.

Tip 6: Blijf progressief trainen

Door te blijven trainen bouw je conditie en spieruithouding op. Vooral als je progressief traint ben je iedere opvolgende training net iets sterker. Dit is dus ook een goede manier om je energie en uithouding langzaam maar zeker te vergroten.

 

Drs.Ing. Patrick van der Velde

Bij vragen of feedback mail naar info@krachttraining.net.

Sportieve groet,

Drs. Ing. Patrick van der Velde

Medisch bioloog, life coach en sportvoedingsdeskundige

(78x gelezen)gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
  • Explosieve spiergroei
  • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
  • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)