Wil je zorgen voor een effectieve training? Dan is het belangrijk dat je meer te weten gaat komen over je spieren en de anatomie van je spieren. Er is een belangrijke verbinding die je hierbij in de gaten moet houden en dat is de ‘mind-to-muscle’ verbinding.

Deze kun je zelf verbeteren als je de spier waarmee je aan het werk bent ook kunt visualiseren voor jezelf. Kun jij deze verbinding ontwikkelen? Als je dat kunt, dan kun je de spieren tijdens de training isoleren en dan voorkom je ook dat ongewenste spieren meedoen aan de oefeningen. Wanneer je veel gebruik maakt van fitness is het van belang dat je dit gaat oefenen. Als je jezelf dan bewust bent van de beweging van je spieren dan kun je de vorm van het trainen ook verbeteren net als de techniek en de uitvoering ervan. Blessures wil je graag voorkomen wanneer je aan het fitnessen bent, dit kan wanneer je je bewust bent van je spieren, welke je gebruikt en welke je nu juist niet moet gebruiken.

Spieren visualiseren

mind muscle connection2Het klinkt misschien een beetje vreemd dat je als je aan het trainen bent je spieren gaat visualiseren. Het heeft wel effect en daar kom je zelf achter als je die keuze nu gaat maken. Probeer het eens! Er zijn ook studies die al hebben aangetoond dat visualiseren zeker een goed effect heeft. In Duitsland is er korte tijd geleden een studie gehouden die ook een positief resultaat heeft aangetoond. Er zijn hierbij vijf groepen sporters onderzocht. Zij hadden allemaal een eigen trainingsregime. Er was een groep die vier keer in de gym trainde, dit deden zij drie keer per week en dan 15 reps per set. De tweede groep heeft in totaal 25% van de fysieke trainingen vervangen door mentaal te trainen. Dit was in de vorm van visualisatie van de bewegingen. Dan was er de derde groep, zij verving 50% van de fysieke activiteit door mentale training en de vierde groep deed dat met 75%. Dan was er nog een vijfde groep en die werd gezien als de controle groep. Deze groep deed geen training in de periode.

Uitslagen van de test

In totaal heeft de test vier weken geduurd. Daarvoor en daarna werd de maximale kracht van de sporters bekeken via de 1 RM methode, dit staat voor 1 maximale herhaling, calfraise, leg press, bench press, triceps extension. Er was een verschil zichtbaar tussen de groepen die hadden getraind. De sporters die in de gym hadden getraind waren voor 5% sterker geworden. De sporters die mee hebben gedaan in de visualisatie condities zijn tussen de 3,2% en de 4% zwaarder geworden. Er was een groep die niet had gesport en deze deelnemers waren niet sterker geworden. Hieruit kan geconcludeerd worden dat je als je gaat kiezen voor het visualiseren van de krachttraining, je wel degelijk meer rendement uit je training gaat halen. Iedereen kan deze methode gebruiken, ook wanneer je nog niet alles mag gebruiken.