Laatste Update: door

Interval training kost weinig tijd, maakt je fitter, helpt vet te verbranden en geeft een boost aan de productie van anabole hormonen zoals testosteron en groeihormonen. Wat wil je nog meer?

Eeen onderzoek van de Wingate Institute in Netanya, Israel toont aan dat je de positieve effecten van interval training op je hormoon balans verder kan vergroten.

Het experiment

Israelische onderzoekers lieten 12 handbal spelers tussen de 17 en 25 jaar interval trainingen doen op de loopband. Elke interval training bestond uit 4 sprints. In totaal moesten ze 1000m rennen en ze kregen 9 minuten rust tussen elke sprint.

Het verschil in interval trainingen zat in de lengte van de sprints en rustperiodes. Bij de ene proefopzet kregen de proefpersonen steeds meer rust tussen de sprints naarmate de workout vorderde, in de andere proefopzet kregen ze juist minder rust.

loopbandDe eerste interval training zag er als volgt uit (toenemende afstand):

  • 100m sprint, 2 min rust
  • 200m sprint, 3 min rust
  • 300m sprint, 4 min rust
  • 400m sprint

 

De tweede interval training was andersom (afnemende afstand):

  • 400m sprint, 4 min rust
  • 300m sprint, 3 min rust
  • 200m sprint, 2 min rust
  • 100m sprint

 De resultaten
Gedurende de intervaltrainingen en een uur na de trainingen werd het bloed van de proefpersonen geanalyseerd. De onderzoekers vonden dat de melkzuurspiegel bij de tweede intervaltraining (afnemende afstand) sneller steeg. Ook resulteerde dit in een snellere stijging van groeihormoon.

Ook stegen als gevolg van de interval trainingen de niveau’s van cortisol, testosteron, IGF-1, IGF-BP-3, ontstekingseiwitten interleukin en interleukin-1beta, maar de stijging was bij beiden soorten intervaltraining ongeveer hetzelfde.

 

Extra high growth hormone peak with clever interval training

 

Hoe zwaar voelt de training?

Aan de proefpersonen werd gevraagd hoe vermoeiend ze de twee intervaltrainingen vonden. Hierbij gaven ze aan dat de training met afnemende afstand iets makkelijker werd gevonden.

 

Conclusie

Wil je meer effect uit je intervaltraining? Organiseer je intervaltrainingen dan zoals intervaltraining 2 (afnemende afstand). Meer resultaat en het wordt nog makkelijker gevonden ook!

 

Bron
J Strength Cond Res. 2011 Aug;25(8):2161-9.

 

Er zijn nog geen reviews, misschien wil jij er eentje achterlaten voor een ander?