Normaal gesproken doe ik niet aan goede voornemens, want ik vind: goede voornemens zijn voor mietjes. Mietjes die zich beter hopen te voelen door beterschap te beloven. Dat zijn andere mensen en zeker niet ik, want ik hou mezelf niet graag voor de gek. Tot vandaag dus. Ik ga in acht weken van een studentenlichaam naar een wereldlichaam. Een vuurproef, want falen is geen optie.

Voor het verenigingsblad van de Leidse Studenten Vereniging Minerva schrijf ik een lange special en ik heb Patrick beloofd om voor www.krachttraining.net acht weken te schrijven over mijn vorderingen, mijn wel en mijn wee. Zowel in de kroeg als op Sociëteit heb ik aan iedereen die het horen wilde verteld en gepocht over mijn ambitie om een Jokertje-achtig lichaam te kweken. Tel daarbij op dat ik van Life Health Strategy een emmer optimale eiwit mix en twee vitamine supplementen heb gekocht en u begrijpt: het is menens.

Gelukkig ben ik het ideale proefkonijn: ik heb longen van staal, een doorzettingsvermogen waar krabvissers bang van worden en om me heen heb ik de beste professionals van Leiden verzameld die mij op verantwoorde wijze naar grote hoogten willen stuwen. De keerzijde van het verhaal is dat er geen ruimte is voor smoesjes. Ik moet mezelf vier keer per week naar de sportschool sturen om me daar, als was ik een galeislaaf, me vreselijk kwaad te gaan zitten maken op de toestellen en me op gezette tijden vol te stoppen met eiwitten, koolhydraten, Omega-vetzuren en wat dies meer zij.

Dat het lastig wordt is zeker. Ik ben namelijk ook een voltijdstudent, met teveel vrije tijd en een daaruit voortgevloeide passie voor sterke drank. Slapen doe ik pas als ik niet meer op mijn benen kan staan van vermoeidheid en ik eet ongetwijfeld allemaal verkeerde dingen op. Dat zal dus anders moeten, want goed eten, weinig alcohol en gestructureerd slapen zijn net zo belangrijk als de trainingen zelf, heb ik nu al geleerd.

Op www.krachttraining.net  zal ik u wekelijks op de hoogte houden van mijn vorderingen, je vindt mijn column linksboven onder ‘categorieën – Menno’s spiermassa missie!’. Vandaag was de eerste ‘training’ en ik moet zeggen dat ik er een voldaan gevoel aan over heb gehouden. Morgen gaan we weer, twee dagen later weer, dan weer en dan weer. En dat zal acht weken zo doorgaan, waarna ik hoop een lichaam te hebben waar de vrouwen bij bosjes voor vallen en de mannen uit respect en ontzag een stapje voor achteruit zetten. Vanaf vandaag ga ik me 56 dagen verschrikkelijk kwaad maken in de sportschool en ik heb er nog zin in ook.

Menno’s stats op 10 januari 2011:
Lichaamsgewicht: 82 kg
Vet: 19%
Omtrek bovenarm: 28 cm
Omtrek borst: 98 cm
Omtrek bovenbeen: 56 cm

Patrick zegt 

Nog niet zo lang geleden hoorde ik via via dat ene Menno van Minerva in 8 weken een wereldlichaam wilde kweken. Ik was licht verbaasd, want drinken Minervanen zich niet een paar keer per week lam? Riep Menno nu zomaar wat in de waan van de beschonken nacht? Of is hij toch serieus? Ik was benieuwd en zocht contact met hem. Al tijdens de eerste kennismaking kwam ik erachter dat het Menno menens was. Maar ook zag ik meteen dat we nog een lange weg te gaan hebben. Menno heeft praktisch nul kennis en ervaring met krachttraining en voeding. Het is voor zowel hem als mij een uitdaging het maximale eruit te halen. Ik sponsor Menno gratis met mijn kennis en ervaring. We gaan alles ook goed bijhouden, zoals zijn vet%, omtrek van ledematen, toename van kracht en gewicht. Ook maken we foto’s voor en na. En jullie mogen hiervan meegenieten!

Globaal ziet zijn programma er als volgt uit:

4x per week trainen volgens een splitprogramma, waarbij hij per keer 1 de volgende spiergroepen traint.

  1. Borst/ Triceps
  2. Rug/ Biceps
  3. Schouders/ Buik
  4. Benen/ Kuiten

Gedurende de 8 weken schakelen we geleidelijk over van krachtapparaten naar vrije gewichten, ook zit er een geleidelijke opbouw in intensiteit en volume van de oefeningen. Wanneer de basis is gelegd gaan we de laatste 3 weken er nog extra tegenaan met veel trainingsvariaties zoals supersetjes, negatief trainen en weinig herhalingen met veel gewicht.

Voedingssupplementen voor snel herstel

Vanwege de intensiteit van zijn trainingen en de aanslag op zijn lichaam heb ik Menno geadviseerd een paar basis voedingssupplementen te gebruiken. Een goed eiwitsupplement helpt bij spieropbouw, voorkomt spierafbraak en zorgt voor een sneller lichamelijk herstel. Bij intensief sporten verbruikt je lichaam ook meer vitaminen en mineralen, een goede multi vitaminen is naast een gevarieerde voeding dan ook belangrijk. Tenslotte voor de ondersteuning van de algehele gezondheid en extra vetverbranding mag omega-3 ook niet ontbreken.

No way back

Gelukkig is Menno erg ambitieus, dat moet je ook zijn als je echt iets wilt bereiken, dat geldt voor alles in het leven. Als Menno dit volhoudt, heeft hij straks niet alleen een mooi lichaam, maar heeft hij ook aan zichzelf bewezen dat hij een doorzetter is. Ik ga hem zo goed als mogelijk begeleiden, maar hij zal zelf de discipline moeten opbrengen om zich aan de juiste trainings-, voedings- en rust schema’s te houden. There’s no way back en daar kan hij zeker de morele steun van jullie bij gebruiken!

Over Patrick

Drs. Ing. Patrick van der Velde is medisch bioloog, sportvoedingsconsulent en personal trainer. Op dit moment begeleidt hij mensen die op een verantwoorde manier willen afvallen, een studente die vanaf nul de Alpe d’Huez wilt gaan fietsen voor de KWF Kankerbestrijding, een paar studenten die willen aankomen in spiermassa (waaronder nu Menno), mensen met te hoog cholesterol. Daarnaast geeft hij diverse lezingen bij bedrijven waaronder verantwoord  afvallen, sport en voedingssupplementen, gezond oud worden, gezondheids feiten en fabels.

Patrick biedt ook speciale programma’s en lezingen aan voor Leidse studenten. Mocht je meer informatie willen, neem dan gerust contact op via info@lifehealthstrategy.nl of bel me op 06-16443930.