Mentaliteit bepaalt jouw succes

Een Boeddhistische wijsheid luidt als volgt:

Je bent wat je diepste bezielde wens is. Vind de kracht om je wens te veranderen in je wil. Want zoals je wil is zullen je daden zijn. En zoals je daden zijn zal je lot zijn

Zou jij kampioen willen worden?

Vaak heb ik aan sporters gevraagd: “Zou jij wel kampioen willen worden?” en bijna iedereen antwoordde daar positief op. Wie wil er nu geen kampioen zijn, wie wil er geen goede conditie hebben, wie wil niet sterk zijn, wie wil niet slank zijn, wie wil er niet goed uitzien, wie wil niet een goede gezondheid?

Dit is geen willen!

Dit is niet willen. Dit is wensen! Wensen dat je iets zou hebben of zou kunnen bereiken. Ga aan de slag en maak van je wens je wil. Alleen als je het echt wilt dan ga je er daadwerkelijk voor doen wat nodig is om je wensen in vervulling te brengen. Je wensen zijn inmiddels veranderd in doelen.

Psychologie

Honderden zelfhulp boeken zijn er geschreven over dit onderwerp. Elke psycholoog zal op de proppen komen met een zelfde soort verhaal. En wijzelf kennen ook de spreekwoorden, gezegdes en oneliners wel: Er zijn drie soorten mensen op deze wereld: degenen die dingen laten gebeuren, degenen die kijken wat er gebeurt en degenen die zich afvragen wat er gebeurt. Of deze: ‘persistance pays’ en deze: ‘practice makes perfect’. ‘Zuinigheid en vlijt bouwen huizen als kastelen’, met andere woorden als je zuinig leeft en hard traint…. Je ziet ze op tegeltjes, je vindt ze in de krant en op internet, soms zelfs als logo. En meestal moeten we om de goede manier waarop het er staat om deze rijmelarij glimlachen. Maar het is écht zo! Deze recepten tegen narigheid werken echt.

Wereldkampioen

Kan niet bestaat écht niet! Geloof me, ik heb heel veel met mensen gewerkt die de drive hadden om kampioen te worden en velen werden het ook of kwamen er heel dichtbij. Wereldkampioen zelfs. Ze hadden het te danken aan hun inzet en doorzettingsvermogen.

Dennis van der Geest met de medaille die hij kreeg bij zijn wereldtitel.

Kampioen van jezelf

En wereldkampioen… poeh hé. Dat wordt niet iedereen tenslotte. Maar je kunt toch gewoon kampioen van jezelf worden!? Stel simpele doelen en ga aan de slag. Ik wil van die dikke buik af, of wil gewoon een beter figuur. Ik wil een sterk lijf dat er sportief uit ziet. Ik wil net zo sterk worden als… Het kan allemaal! Maak van die wens je wil en ga trainen. Wees leergierig en vlijtig en dan komen de resultaten vanzelf!

Krachttraining werkt écht!

Kijk hier hoe Dennis van der Geest wereldkampioen werd!

Kampioen worden? Hou rekening met je genetisch potentieel

Naast mentaliteit en talent bestaat er ook nog zoiets als je genetisch potentieel. Wat voor lichaamstype je hebt (ectomorf, mesomorf, endomorf), of je kort of lang zult worden etc ligt allemaal al vast in je genetica (de maxima dan). Als je echt (wereld)kampioen wilt worden, kies dan op zo jong mogleijke leeftijd voor een sport waar je lichaam en genen geschikt voor zijn. Zo had Ian Thorpe bijvoorbeeld het perfecte lichaam om wereldkampioen zwemmen te worden. Een lang lichaam en naar verhouding zeer grote handen en voeten!

Talent en aanleg nodig om groot en gespierd te worden?

Onder de noemer bakerpraat en clichés leeft bij veel mensen de gedachte dat trainingsresultaat in krachttraining voor een groot deel het gevolg is van ‘aanleg’. Als je er aanleg voor hebt dan zit het wel snor. Je moet er ‘talent’ voor hebben en dan ben je een gezegend mens.

Beginnersgeluk

Ik kan je het volgende over aanleg en talent vertellen als ervaren trainer die duizenden mensen geholpen heeft hun best te doen om hun doelen werkelijkheid te laten worden. Als je talent niet ontwikkelt dan is het een hand vol met niets. Meestal is talent niets meer dan beginnersgeluk.
Gericht en hard trainen blijken in de praktijk het meeste resultaat op te leveren. Alleen talent of alleen goede voeding schieten daarin te kort.

Mannen en vrouwen

Door onze hormoonhuishouding hebben mannen ten opzichte van vrouwen wat beenspierontwikkeling betreft een streepje voor. Wat romp en bovenlichaam betreft zelfs twee streepjes. Dit is dus wel aanleg. Dit is fysiologisch goed te verklaren omdat vrouwen niet over de hoeveelheid juiste hormonen beschikken die de groei van spiermassa bevorderen.
Dat is gelukkig maar zo want er zijn weinig vrouwen die met een mannenlijf door het leven zouden willen gaan. Wat rondere vormen staan de meeste vrouwen ook beter. Dus voor alle vrouwen die in een sportschool lopen te roepen: ‘maar ik wil niet zo gespierd worden hoor!’ het volgende: Al zou je het wíllen gaat het je waarschijnlijk niet lukken. Toch kunnen ook vrouwen loeisterk worden.

Beginsituatie

Het uitgangspunt waarmee iemand aan krachttraining begint bepaalt zeker in de beginfase veel. Als je nog nooit iets zinnigs aan sport hebt gedaan behalve wat gymlessen op school dan zullen de resultaten in het begin tegenvallen omdat je een conditionele basis mist.
Als iemand met een intensief sportverleden krachttraining gaat doen heeft hij of zij daar veel plezier van, vooral in het begin.

Alle aanleg ten spijt

Maar alle aanleg en talent ten spijt, het is voor iedereen mogelijk sterk te worden. Daar is training voor nodig. Hard en gericht trainen met inzet en doorzettingsvermogen. Liefst ook nog met passie en beleving. Dit zijn de zaken die bepalen wat je resultaten zullen zijn.

Piet en Daan

Dit is een waar gebeurd verhaal.
Er waren eens twee jonge vrienden die samen kwamen trainen bij mij op de sportschool. Piet en Daan. In het begin voelden ze zich onwennig en onzeker in de gym en keken ze op tegen alle gevorderden. Maar ze deden hun best en werden daarin goed begeleid. Vooral Piet had al snel allerlei dingen in de gaten en praatte daar graag over tijdens het trainen, met iedereen. Daan was anders en stopte zijn energie liever in de oefeningen. Terwijl Piet door de jaren heen allerlei experimenten en theorieën ontwikkelde aan de hand van allerlei zaken die hij gelezen en gezien had, ontwikkelde Daan een liefde voor het ijzer.
Piet had elke keer weer wat nieuws, breder bankdrukken en dan weer smaller, dropsets, pre exhaust, iso tension, geforceerde reps, sissy squats en ga maar door. Echte reps maakte Piet zelden, bij setpoint trok hij een moeilijke grimas en dan kon hij echt niet meer.
Daar moest Daan allemaal niets van hebben. Daan legde zich volledig toe op het correct uitvoeren van zijn oefeningen en probeerde échte reps te maken voorbij de prikkeldrempel tot de laatste maximum rep.
Daan ontwikkelde een beleving in zijn trainen en een passie voor zijn sportbeoefening. Hij deed zijn sets met volledige inzet en toonde het juiste soort doorzettingsvermogen door altijd te komen trainen. Ook als hij wel eens wat minder zin had of een beetje moe was.
Piet in mindere mate, hij praatte vaak tijdens het trainen liever over zijn vriendin en de vakanties. Piet kwam steeds vaker vol enthousiasme slechts ‘zijn aanwezigheidspremie ophalen’ en trainde vaak ‘op de automatische piloot’. Piet belde regelmatig af omdat hij ziek was of een verjaardag had en kwam nooit in de vakanties. Vakantie is vakantie tenslotte.
Om een lang verhaal kort te maken: Daan werd een sterke serieus gespierde gast en bij Piet is dat nooit echt goed gelukt.
Daar heeft Piet tot op de dag van vandaag een goede verklaring voor: “Jonge die Daan, die had pas talent! Want zeg nou zelf: altijd samen getraind, altijd hetzelfde gedaan. En die Daan maar sterker en sterker worden, kijk wat een kast die gekregen heeft!”.
Daan de doener had de aanleg en het talent die Piet de prater niet had. Ja, zo was het precies. Maar wel op een andere manier dan Piet het zich voorstelt.
Kijk naar dit filmpje waarin serieus hard getraind wordt met een goede spirit:

Herman Debrot

Dit artikel is samengesteld met teksten van Herman Debrot, eventueel aangevuld met eigen inzichten.  Hierbij bedank ik Herman voor zijn bijdrage! Herman trainde al meer dan 40 jaar wereldtoppers en hij is auteur van krachttraining boeken zoals de IJzerbijbel en Krachttraining voor iedereen.
Meer over Herman
Herman Debrot