Ben je regelmatig neerslachtig en somber? Zie je het soms allemaal even niet meer zitten? Er is meer aan te doen dan je wellicht denkt. In dit artikel lees je wat je kunt doen tegen neerslachtigheid en somberheid, met praktische en opmerkelijke tips.

Onderliggende oorzaak neerslachtigheid

Veel mensen die neerslachtig zijn en hierdoor sneller depressief raken kan je grofweg indelen in 2 groepen:

 1. De negatieve gevoelens komen door een niet optimale lifestyle, mindset, onbalans in werk/ prive en/of het idee geen controle te hebben over hun leven
 2. Er is een biologische oorzaak

Mensen die in groep 2 zitten kunnen dit vaak afleiden uit het feit dat ze ondanks al hun eigen inspanning op gebied van lifestyle en mindset, toch ongelukkig blijven. Voor deze groep is de juiste professionele begeleiding erg belangrijk. Vaak moeten specialistische medicijnen en anti-depressiva worden ingezet.

Veel mensen die neerslachtig en somber zijn vallen echter in groep 1. Dit betekent dat je er in veel gevallen zelf iets aan kunt doen. Denk hierbij aan lifestyle en mindset veranderingen, keuzes maken in je leven die de balans herstellen en inzet van bepaalde voeding en supplementen die somberheid kunnen verminderen of zelfs laten verdwijnen.

De juiste supplementen geven je vaak net dat steuntje in de rug om je beter te voelen waardoor je sneller nieuwe positieve keuzes maakt en je vervolgens in een positieve flow komt.

Neerslachtig en somber, hoe dit aan te pakken

Begin met krachttraining

Wellicht de makkelijkste en een van de meest effectieve dingen waarmee je snel minder neerslachtig bent is krachttraining! Er zijn ondertussen al vele onderzoeken verschenen die aantonen dat training een uitermate effectieve gemoedsverbeteraar is. Volgens sommige onderzoeken zelfs effectiever dan het gebruik van anti-depressiva! Wilt u hier alle ins-en-outs van weten, lees dan dit boeiende artikel: Training effectiever tegen stress dan antidepressiva.

Ook blijkt krachttraining uitermate effectief als je een tobber bent, ofwel je hebt een onrustig hoofd, vindt keuzes maken moeilijk en veel kopzorgen. Uit onderzoek blijkt dat vooral krachttraining met zwaardere gewichten en korte rustsets helpen je hoofd leeg en rustig te maken (bron). Het helpt zelfs depressies te bestrijden (bron).

Tot slot, ben jij leidinggevende en wat gestresst? Uit onderzoek blijkt dat je aardiger en rustig tegen je ondergeschikten bent als je met zware gewichten traint (bron), het is maar een tip.

Krachttraining is de eerste en makkelijkste stap die je kunt nemen om je neerslachtigheid en somberheid te bestrijden. Daarnaast kom je weer eens in een andere omgeving en doe je wellicht nieuwe sociale contacten op.

Eet gezond

Een inkoppertje, maar ontzettend belangrijk! Het structureel eten van ongezonde voeding wordt je eerder neerslachtig en somber van. Of dit nou te maken heeft met een bepaald vitaminen tekort of andere nutrienten, het resultaat blijft hetzelfde. Zo is aangetoond dat bijvoorbeeld geweldsdelicten binnen gevangenissen significant afnemen bij toediening van een goede multivitamine en omega-3 (bron). Daarnaast wijzen steeds meer studies op de afname van vitaminen en mineralen in ons fruit en groenten en we dus vaak minder binnenkrijgen dan we denken (bron), het slikken van een multivitamine is zo gek nog niet.

Als je je afvraagt wat gezonde voeding is, denk dan vooral aan dit:

 • Fruit
 • Groenten
 • Noten
 • Volkoren brood/ rijst/ pasta
 • Bonen en peulvruchten
 • Olijfolie
 • Omega 3 (liefst algenolie)

Gebruik ook af en toe eens wat superfoods door je maaltijd of yoghurt etc. Deze bevatten veel meer antioxidanten, fytonutrienten, vitaminen en mineralen dan andere voedingsmiddelen. Hier worden allerlei positieve eigenschappen aan toegeschreven, maar overdrijf niet. Juist als je geen multivitaminen neemt worden superfoods belangrijker. Een handje superfoods in de ochtend en in de avond is voldoende, er bestaat namelijk ook zoiets als overdosering.

Creëer de juiste mindset

Dit is het bekende ‘is het glas halfvol, of halfleeg’ verhaal. Overigens heb je nog de creatieve optimist, die zegt ‘ik schenk nog even bij’ 😉

Er zijn absoluut manieren die helpen een positieve mindset te creëeren. Onderschat niet de mogelijkheden van yoga (wat is yoga) en mindfullness hierin. Probeer gerust eens een yoga of mindfullness cursus. Je zal merken dat het je echt goed doet en bewust maakt van het moois wat er nu al bestaat en waar je je alleen maar bewust van moet worden.

Wellicht helpt dit je ook om de  onderliggende factoren van de somberheid te herkennen. Bewustwording is de eerste stap, dan erkenning dat het er is. Vervolgens kan je eens van een afstandje bekijken wat je eraan kunt doen. Een goede mindfullness coach kan je hierbij helpen.

Neem de juiste supplementen

Zoals eerder gezegd, supplementen zijn hulpmiddelen om sneller en makkelijker in een positieve stemming te komen. Ze geven je dat zetje in de rug om in die positieve spiraal te kunnen komen. Krachttraining.net heeft voor je uitgezocht wat de belangrijkste supplementen om je snel minder neerslachtig en somber te maken. Een aantal belangrijke en tevens natuurlijke supplementen die neerslachtigheid en somberheid helpen bestrijden zijn:

 1. Griffonia Simplicifolia
 2. Magnesium
 3. Mucuna pruriens
 4. Saffraan

Hieronder een korte toelichting per supplement.

Griffonia Simplicifolia altijd eerste keus

Griffonia Simplicifolia mag je met recht een natuurlijk alternatief voor anti-depressiva noemen. Beiden verhogen namelijk de concentratie serotonine in de hersenen. Griffonia echter zonder de bijwerkingen.

Griffonia Simplicifolia is een natuurlijk supplement, welke geextraheerd wordt uit zaden van een bepaalde struik in Afrika. Het bevat een belangrijke bouwstof van serotonine. Wanneer je je somber of neerslachtig voel is de concentratie serotonine in de hersenen vaak verlaagd. Daarnaast leidt een serotonine tekort vaak tot een slechte stemming. Door Griffonia Simplicifolia te suppleren breng je je serotonine niveau weer op peil, wat goed is tegen somberheid. Er zijn ook aanwijzingen dat dit supplement helpt tegen liefdesverdriet (bron).

Indien je Griffonia simplicifolia wilt gebruiken, pas dan op dat je niet voor een inferieure kwaliteit van de standaard drogist gaat die slecht wordt opgenomen en nauwelijks werkzaam is. De prijs is indicatief hierin, goede kwaliteit is nu eenmaal duurder, maar dan mag je er ook effect van verwachten. Kies bij dit soort supplementen altijd voor een orthomoleculair merk zoals Bonusan, de kwaliteit en opname zijn dan gegarandeert. Bij Krachtshop kan je producten van Bonusan onder de adviesprijs kopen, bekijk of koop Griffonia Simplicifolia.

Magnesium belangrijk om meerdere redenen

Uit onderzoek en praktijkervaring is gebleken dat sommige mensen die leiden aan ernstige depressie een snel herstel vertonen na magnesium suppletie, vaak al binnen 7 dagen! Aan deze mensen werd 125 tot 300 mg magnesium glycinaat gegeven bij elke maaltijd en voor het slapen gaan. Ook mensen met lichtere psychische problemen blijken verrassend vaak baat te hebben bij magnesium suppletie.

Hoe weet u of u een tekort heeft aan magnesium? Enkele indicatoren zijn oncontroleerbare spiersamentrekkingen, somberheid, prikkelbaarheid, overgevoeligheid voor geluiden en slapeloosheid.

Let wel op indien u wilt suppleren, niet elk magnesium supplement wordt goed opgenomen. Er zijn maar bepaalde vormen van magnesium die goed door het lichaam kunnen worden opgenomen. Een van de best is magnesium bisglycinaat. Ook blijkt toevoeging van bepaalde hulpstoffen de effectiviteit verder te verhogen, dit zijn vitamine B6 en L-glycine. De Magnesan forte van Bonusan is hiervoor uitermate geschikt.

Mucuna pruriens

Mucuna pruriens is naast een natuurlijke testosteronbooster, ook een sterke humeurverbeteraar. De zaadjes van de mucuna plant zitten vol met L-Dopa, wat een voorloper is van dopamine.Dit helpt op zijn beurt weer je dopamine concentraties te verhogen. Dopamine is een bekende neurotransmitter die wordt gelinkt aan gevoelens van mentale energie en helderheid, fysiek genot, ambitie, drive en vertrouwen. Mensen met een lage dopamine spiegel profiteren dus extra van mucuna pruriens.

Voor meer informatie of kopen van hoge kwaliteit mucuna pruriens, zie Mucuna pruriens van Bonusan.

Saffraan 

In saffraan blijken stoffen te zitten met een anti-depressieve werking (bron). Daarnaast heeft een grote metastudie ook aangetoond dat saffraan suppletie helpt tegen neerslachtigheid en somberheid (bron). Saffraan is echter wel een erg duur product omdat het plukken van de saffraan handwerk is. Voor meer informatie en kopen van goede saffraan, zie saffraankopen.nl.

Samenvattend stappenplan tegen neerslachtigheid

Persoonlijk advies is natuurlijk niet te geven maar algemeen zouden deze stappen in deze volgorde je kunnen helpen minder neerslachtig en somber te worden. Of dit zelfs omkeren naar nieuwe levenslust en energie:

1. Begin met het nemen van supplementen om je dat steuntje in de rug te geven

 • Begin met het supplement Griffonia Simplicifolia, deze verhoogt je lichaamseigen serotonine spiegel. Neem de aanbevolen dosering minstens 2 weken
 • Indien je (te) weinig effect bespeurt van de Griffonia, suppleer dan ook de Mucuna pruriens. Deze verhoogt je dopamine spiegel. Neem de aanbevolen dosering minstens 2 weken.
 • Check tegelijk je magnesium spiegel, indien te laag ook magnesium suppleren
 • Indien bovenstaande 3 supplementen je niet helpen (na minstens 2 weken proberen), stop dan met suppletie van die supplementen en probeer dan saffraan.

2. Begin met krachttraining

 • Dit kan je natuurlijk al tegelijk doen met stap 1. Maar misschien ontbreekt het je aan energie en moet je eerst het effect van de supplementen afwachten om je dat steuntje in de rug te geven
 • Bouw op en vraag advies over de juiste training, maar bij voldoende ervaring kan je het beste met zware gewichten trainen en korte rust tussen de sets (2 minuten max)

3. Eet gezond

 • Ook dit kan je natuurlijk al tegelijk doen met stap 1 en 2, maar ook hier geldt dat je je soms eerst beter moet voelen voordat je echt actie onderneemt
 • Belangrijk hierbij is dat je niet een kleine periode gezond gaat eten, maar structureel
 • Mijn persoonlijke advies is ook om eens een cyclisch ketogeen dieet te proberen, ik ken genoeg mensen die er zowe fysiek als mentaal flink van opknapten

4. Creer de juiste mindset

 • Vaak lukt dit beter als je de vorige stappen hebt uitgevoerd. Als je je beter voelt is het ook makkelijker om te relativeren en het moois in de wereld weer te zien
 • Door structureel yoga en mindfullness te doen kan je de positieve flow onderhouden en is de kans veel kleiner dat je ooit terugvalt

 

Drs.Ing. Patrick van der Velde

Bij vragen of feedback mail naar info@krachttraining.net.

Sportieve groet,

Drs. Ing. Patrick van der Velde

Medisch bioloog, life coach en sportvoedingsdeskundige

(30x gelezen)gespierde god

Word Een Gespierde God Binnen 8 Weken

Tip! Glenn Goossens heeft een revolutionaire methode ontwikkeld die zorgt voor:
 • Explosieve spiergroei
 • Het drastisch verlagen van je vetpercentage
 • Zeer snel resultaat
Klik op de link hieronder en krijg het lichaam dat je altijd al had willen hebben.

Gespierde God Risicovrij Uitproberen (100% niet goed, geld terug!)