De nek is een vitaal onderdeel van ons lichaam, het is de brug waarlangs onze zenuwen lopen. Toch wordt de nek qua spiermassa eigenlijk maar slecht beschermd, er zit relatief weinig spiervolume. Je nek spieren trainen is in dit kader helemaal geen slecht idee, vooral niet als je high impact sports doet zoals rugby, voetbal etc. Het heeft vele voordelen, voor zowel sporters als niet-sporters. Wij leggen uit waarom en welke nek oefeningen je het beste kunt doen.

Waarom nek spieren trainen?

Heb jij ooit weleens iemand in de gym (of waar dan ook) zijn nekspieren zien trainen? Waarschijnlijk niet. Veel mensen doen dit niet, omdat ze denken dat het niet nodig is. Immers:

 • Het speelt vermoedelijk geen rol tijdens kracht- en CrossFit-competities
 • Het wordt niet beoordeeld in bodybuildingwedstrijden
 • Niemand traint zijn nek, dus waarom zou ik het wel doen?

Echter, je hersenen zijn een een zogenaamd zwevend orgaan. Het zit in je schedel en zit feitelijk nergens aan vast. Zodra je een klap op je hoofd krijgt, veroorzaakt dit acceleratie en drukt dit de hersenen tegen de binnenkant van je schedel. Dit kan een hersenschudding veroorzaken. Als je de klap aan ziet komen, kan je deze met sterke nekspieren opvangen en de schade minimaliseren. Het is dan ook niet gek en zelfs broodnodig dat high impact sporters zoals rugbyers, boksers en voetballers (die vaak een bal moeten koppen) hun nekspieren grondig trainen.

Voordelen van een sterke nek

Grote kans dat jij ook je nek niet traint en denkt dat het niet nodig is, toch zitten er grote voordelen aan een sterke nek op diverse (sport)gebieden en in diverse situaties:

 • Zenuwimpulsen die van de hersenen door het ruggenmerg lopen, kunnen worden beïnvloed door beschadigde, zwakke of vermoeide nekspieren. Een sterkere nek kan dus de balans en voortbeweging verbeteren.
 • Het hebben van sterke kaakspieren kan het risico op letsel verminderen. Zo zullen boksers die een klap moeten opvangen minder letsel hebben als ze maximaal op een mondstukje kunnen bijten.
 • Evenzo kan de atleet beter voorbereid zijn op wat hem te wachten staat als hij weet dat er een kracht op het hoofd of de nek komt, denk hierbij aan voetballers die een bal gaan koppen. Een studie toonde aan dat wanneer atleten wisten dat het eraan kwam, ze dan beter in staat waren om nek- en hoofdspieren op te trekken voorafgaand aan de impact en de ernst van de hersenschudding te verminderen.
 • Geloof het of niet, de kracht van de nek kan ook van invloed zijn op de luchtwegen en de kwaliteit van de ademhaling. De anterieure, mediale en posterieure scalenespieren, samen met de platysma en sternocleidomastoïde spieren, trekken samen en helpen bij de ademhaling, vooral tijdens veeleisende oefeningen.

Jouw nek spieren trainen met vijf goede oefeningen

Hier zijn vijf eenvoudige en tijdbesparende nekversterkende oefeningen die u aan uw bestaande trainingsprogramma kunt toevoegen.

De 4 way neck machine

Indien je geen toegang hebt tot deze apparatuur, kan een partner je helpen door handmatige weerstand toe te passen.

 • Flexie – kin naar de borst
 • Extensie – hoofd naar achteren kantelen
 • Laterale flexie – van links naar rechts, van oor tot schouder
 • Laterale flexie – van rechts naar links, van oor tot schouder

Nek rotatie

Bevestig de band aan een kant en roteer je hoofd naar de andere kant. De band om je hoofd zorgt voor weerstand. Doe dit ook andersom.

Protractie (uitduwing) en Retractie (intrekking)

Het makkelijkste is als iemand je helpt door weerstand te geven. Mocht je niemand hebben die kan helpen, dan zou je het op creatieve wijze alsnog kunnen proberen met een weerstandsband die je op precies de goede lengte onder het bankje klemt.

 

Zie ook: