NO BODY IS PERFECT

Het is zover. Na acht weken ijzer pompen in de sportschool kan Menno van de Correl aan al die smachtende meisjes en jaloerse jongens verslag uit brengen over het is om in acht weken van puistenkop naar adonis te gaan; van een onzeker nerdje naar de te kloppen man; van vogelbekdier tot bongo bong; van een studentenlichaam naar een wereldlichaam.

 

TEKST: MENNO VAN LOON

De afgelopen weken ben ik ervan overtuigd geraakt: ik heb qua bouw best veel weg van een haai. Voor een mens dan, natuurlijk, maar toch. Dat komt omdat ik een uiterst cool kuiltje in mijn borst heb. Mijn inmiddels zeer struise lijf kliefde zich afgelopen week door het superschone, hygiënische en erg chill bebubbelbadde ‘5 mei bad’ in Leiden, en ik wist zeker: ik ben vele malen sterker geworden de afgelopen twee maanden. Daarvoor heb ik natuurlijk het één en ander moeten doen en laten.

Brommertje

Ik heb mijn spieren gestaald bij het Universitair Sport Centrum en PlexFit; wat mij betreft dè plek voor studenten om te sporten. De belangrijkste reden waarom dat zo is, is natuurlijk de prijs. Academici betalen 130 euro per jaar voor een sportkaart, HBO’ers worden (onbegrijpelijk, maar wel geestig) niet gesubsidieerd door de overheid en betalen derhalve 200 euro. Daarvoor krijg je toegang tot alle faciliteiten van het USC. Het USC heeft voor iedereen wat te bieden: van tennis tot taekwondo en van schermen tot paaldanslessen voor twee euro per keer, het kan niet op. Er zijn sportscholen te bedenken waar je voor het vierdubbele bedrag in de touwen hangt voor veel minder voorzieningen. Mijn advies: koop van het verschil tussen die twee sportscholen in je eerste jaar een brommertje en een blitse helm, waarmee je naar het USC scheurt. Krijg je geen spijt van.

Mike Tyson

Denk nou niet dat bijvoorbeeld Mike Tyson in een pussy gum met zachte kussentjes op de toestellen aan het touwtjespringen was. Die ouwe Tyson snapte het: hij ging touwtjespringen in een sportschool die niet de beste van zijn stad was, maar wel de goedkoopste. Van het verschil betaalde hij zijn personal trainer, of zijn sigaretjes. Wat dat betreft lijkt Tyson behoorlijk veel op mij, behalve dat hij vermoedelijk minder resultaat boekte in acht weken en ik mijn trainer, unlike him, níét hoefde te betalen.

Trainen met Patrick van Velde van Life Health Strategy is hartstikke leuk, uitdagend en haalt het beste in je naar boven. Zonder personal trainer is het best moeilijk om competitief (en dus fanatiek) te zijn in de sportschool, mèt personal trainer is het een eitje: er is geen enkele keer geweest dat ik niet afgemat op de bank lag na een rondje toestellen met Patrick. Zijn supplementen helpen je je prestaties te verbeteren. Hoewel supplementen omstreden zijn (zie kader) heb ik ze als nuttig, behulpzaam doch vies ervaren. De vitamine- en omega3pillen kan ik elke zuipende, rokende en snuivende corpsbal aanraden.

Torture twisters

Na acht weken ben ik behoorlijk positief over mijn resultaat. Naast dat ik voor een langere periode heb getraind en mijn lichaam heb geteisterd met dumbells, bench presstorture twisters en andere locootjes, ben ik tot de conclusie gekomen dat het de eerste keer was dat ik op een positieve manier met mijn lichaam aan de slag ben geweest. Maar als ik hier zou gaan stellen dat ik het maximale uit mijn trainingsperiode heb gehaald, zou ik schromelijk overdrijven. Vier tot vijf keer trainen in de gym, in combinatie met drie keer voetballen in de week, het is voor gymtards en doorzetters, en (ik zal maar eerlijk wezen) dat ben ik geen van beiden. Ik kan hier niet met droge ogen gaan beweren dat ik er alles uit gehaald heb. Kijk: after all blijf ik een doorgewinterde student met een passie voor sterke mixdrankjes. Tel daarbij mijn 21-diner in januari, een midweekje Tenerife en het Sine Regno in februari op en je begrijpt: het had gespierder gekund.

Bourgondiër

Daar staat tegenover dat ik het wel lekker vond om eens op een bewuste manier met mijn lichaam bezig te zijn; ik heb bij tijd en wijle toegewijd geleefd, ben stukken sterker geworden en heb – laten we wel wezen – een lichaam waar ik trots op kan zijn. Niet alleen omdat ik een mooier lichaam heb, maar ook omdat ik heel concreet heb gezien waar een beetje toewijding toe kan leiden. Daar wordt een mens gelukkig van, kan ik je nu vertellen.

De kans dat ik er met deze intensiteit mee door ga is verwaarloosbaar, want het kost mij teveel tijd, moeite en kracht. Een echt wereldlichaam zal ik daarom nooit krijgen; daar ben ik dan weer een te grote Bourgondiër voor. Is ook wat waard, zullen we maar zeggen.

Wat vond zijn personal trainer (Patrick van der Velde) ervan?

Trainen met Menno was echt een feest! De “locootjes” en andere Minerva termen vlogen je om de oren nadat hij weer kapot was gegaan op de torture twistersquats etc. Het was mooi om te zien dat hij zijn trainingstijd goed benutte, van de eerste tot de laatste stap in de gym zag ik enthousiasme en toewijding. Ik ben ook erg blij met het behaalde resultaat, want 8 weken is erg kort voor zichtbare resultaten, maar hij heeft het toch geflikt. Volgens Menno is het nu klaar en stort hij zich weer volledig op het studentenleven. Toch weet ik zeker dat ik hem ooit weer ga terugzien in de gym, zijn lichaam heeft geproefd aan de voordelen en vitaliteit die krachttraining oplevert en zal daar ooit weer naar smachten.