Algemene trainingsrichtlijnen voor krachttraining

Ben je een beginner op het gebied van krachttraining? Dan doe je er goed aan deze algemene trainingsrichtlijnen door te lezen. Hiermee voorkom je veelgemaakte beginnersfouten en je zal sneller progressie boeken, met minder kans op blessures.

Hoevaak krachttrainen?

Hoevaak je traint hangt van vele factoren af. Zoals je doel en of je beginner of gevorderde bent.
Beginners: Als algemene richtlijn geldt dat je als beginner je trainingsintensiteit langzaam opbouwt. Dit betekent ongeveer 3x per week. Wanneer je de oefeningen technisch goed kunt uitvoeren kan je dit opvoeren naar 4 a 5 keer per week, maar dan moet je schema daar wel op worden aangepast om overtraining te voorkomen (een zogenaamd ‘splitprogramma’ ). Als beginner is het verstandig altijd minimaal 2 dagen rust te nemen tussen trainingen. Op rustdagen is lichte of matig intensieve cardio toegestaan (fietstochten, wandelen, joggen, zwemmen etc.).

Gevorderden: Voor gevorderden geldt als algemene richtlijn voor spiergroei 4-6x per week waarbij het schema ook hier goed moet zijn afgestemd om overtraining te voorkomen. Op rustdagen is lichte of matig intensieve cardio toegestaan (fietstochten, wandelen, joggen, zwemmen etc.).

Hoeveel sets en herhalingen?

Beginners: Beginners doen er goed aan rustig op te bouwen met 3 sets van ongeveer 16 herhalingen. Doorgaan tot spierfalen is nog niet nodig de eerste 3 weken. Techniek is in deze fase belangrijker.

Gevorderden:Gevorderden moeten meer naar de range van 2 a 3 sets van 7-9 herhalingen en vergevorderden naar 2 sets van 3-4 herhalingen. Ga in principe altijd door tot spierfalen, zorg wel voor voldoende rust hierna.

Hoeveel gewicht?

hoeveel gewicht

Dit is erg afhankelijk van de oefening, je trainingservaring, je fysieke conditie en spiermassa. Als je het niet weet, begin dan altijd met weinig gewicht en voer de oefeningen uit met de juiste techniek. Beheers je de techniek, voer dan het gewicht op. Zodoende kan je de 1RM bepalen, het maximale gewicht per spiergroep waarmee je nog net 1 herhaling kunt maken. In de regel train je tussen de 80-100% van je 1 RM, dat is het meest effectief. Natuurlijk doe je wel opwarmsetjes voordat je naar je maximum gaat. Een goede richtlijn voor opwarmsetjes zie je hier:

Opwarmsetjes beginners:

Drie setjes van 16 herhalingen op 20, 30 en 40% van je maximale gewicht waarbij de focus vooral ligt op een goede techniek.

Opwarmsetjes gevorderden:

 • 1 setje van 16 herhalingen op 20% van je maximale gewicht
 • 1 setje van 12 herhalingen op 40% van je maximale gewicht
 • 1 setje van 8 herhalingen op 60% van je maximale gewicht

Hoe voer je de oefeningen uit?

Een basisregel is dat je gewicht altijd zo krachtig mogelijk probeert uit te stoten (concentrische fase) en in 3 seconden gecontroleerd neerlaat (excentrische fase). In de concentrische fase moet je in de regel uitademen, tijdens de excentrische fase inademen. Dit lukt overigens niet altijd, afhankelijk van de soort oefening.

In welke volgorde werk je de oefeningen af?

Je slingert niet heen en weer tussen verschillende spiergroepen, anders ben je bezig met een circuit training. Je werkt alles per spiergroep af, dus bijvoorbeeld eerst de benen, gevolgd door buik.

Hoelang volg je een schema?

Eén van de grootste fouten die men in de sportschool kan maken is altijd hetzelfde trainingsschema en dezelfde trainingsintensiteit toepassen. Het lichaam went hieraan en de stimulans verdwijnt om zich aan te passen en te groeien. Met nieuwe training variaties geef je het lichaam weer een stimulans. Je merkt na toepassing vrij snel een hernieuwde toename van spierkracht, uithouding spiergroei.

Om bovenstaande reden adviseer ik altijd om tenminste na 4 weken van trainingsschema te wisselen. Dit kan heel goed door een andere soort uitvoering van de oefeningen en variaties op bestaande oefeningen. Denk hierbij aan negatief trainen (excentrisch), afbouwsetjes (dropsetjes), piramidesetjes, statisch trainen etc. Optimaal is om dit alles in een groter geheel te plaatsen, dus dat je een jaarplanning heb, met daarbinnen een maandplanning.

Rust en herstel

 • Zorg dat je goed uitgerust en energievol aan een training begint.
 • Start niet aan een training bij kleine pijntjes/ kwaaltjes of lusteloosheid.
 • Zorg tijdens een training dat je voldoende bent herstelt voor de volgende set of volgende oefening. In de regel heb je hier 30 tot 90 seconden voor nodig.
 • Zorg na de training voor voldoende rust en goede voeding.
 • Doe na een training geen zware fysieke inspanningen meer die lijken op de oefeningen gedaan tijdens de training. Andere spiergroepen mogen wel (zwaar) belast worden, maar niet te gek. Denk bv. aan verhuizen, werken in de tuin etc.
 • Zorg voor voldoende slaap, minimaal 8 uur per nacht.
 • Bij grote vermoeidheid na een training kan het nuttig zijn even op bed te gaan liggen voor sneller herstel. Zorg er wel voor dat je daarvoor gegeten hebt of een shake hebt genomen.
 • Ontspanningsoefeningen en trainen op ademhaling is aan te bevelen.

Rust tussen sets en reps

Stelregel; des te zwaarder je traint, des te meer rust heb je nodig tussen sets. Denk hierbij aan 2 tot 4 minuten. Je kan ook je hartslag in de gaten houden, is deze weer (bijna) op het oude niveau, dan kan je meestal weer beginnen aan de volgende set.

Train je minder intensief en doe je veel sets met veel herhalingen, dan heb je minder rust nodig, ongeveer 1 minuut.

Train bij voorkeur niet langer dan 1 uur intensief

Als je intensief traint, probeer dan je krachttraining niet langer te laten duren dan 1 uur. Waarom? Omdat naarmate de training langer duurt je lichaam steeds meer cortisol aanmaakt en spierweefsel aan het afbreken is (katabole processen).  Uit onderzoek blijkt dat dit proces vooral optreedt na 1 uur intensieve krachttraining. Train je minder intensief, of met veel rust tussen de sets, dan mag de training wat langer duren. Maar algemeen geldt, hoe korter en intensiever je de training kunt maken, des te beter.

Opmerking. Sommige mensen kunnen vanwege werk of andere redenen maar 1 of 2x per week trainen en doen dan vaak een fullbody workout van 2 uur of zelfs langer. Hoewel niet optimaal voor spiergroei, kunnen hier zeker ook goede resultaten op gehaald worden.

Training en voedingsschema’s

Krachttraining.net heeft speciaal voor jou 3 schema’s samengesteld. Een beginners-, een gevorderden– en een expert schema. Hierin zit een logische opbouw qua intensiteit en qua oefeningen, gedurende een aantal maanden. Ben je gevorderd, start dan met onderstaand schema. Overigens bestaan er vele variaties op trainingsschema’s, zie de gepresenteerde schema’s dan ook als richtlijn.

Gecombineerde training en voedingsschema’s

afgetraind

Deze schema’s zijn een goed begin, maar het kan beter. Want bij een goed trainingsschema hoort ook een aansluitend voedingsschema. Krachttraining.net biedt daarom gecombineerde training en voedingsschema’s aan, ook voor gevorderde krachtsporters. Deze houden rekening met je fitness ervaring, je fitness doel en je trainingsfrequentie. Dit zijn zeer uitgebreide schema’s met duidelijke uitleg over zowel training als voeding. Klik hieronder op je trainingsdoel en doorloop de stappen.

Trainingsdoel

Spiermassa kweken en aankomen schema’s

 

Afvallen en vetverbranding schema’s

 

Sixpack schema’s

 

Thuis fitness schema’s

 

Jouw sport schema’s

 

100% persoonlijk schema?

Wil je echt een 100% persoonlijk training en voedingsschema, die rekening houdt met alle facetten in je leven? Dan verwijzen we je graag door naar Life Health Strategy, een specialist op het gebied van (sport)voeding en (kracht)training. Een persoonlijk schema is duur, maar is dit meer dan waard.

Persoonlijk schema aanvragen