Ditmaal in de schijnwerper. Meervoudig Nederlands kampioen en Oud-Europees kampioen judo Aad van Polanen.

Zijn stats

  • Oud Europees en meervoudig oud Nederlands kampioen Judo
  • Voormalig bondscoach Nederlands Dames Judoteam; Voormalig trainer arrestatieteams
  • Voormalig docent Universiteit Leiden; Sportmasseur; Rijksgediplomeerd leraar
  • 6e Dan Judo, 3e Dan Jiu-Jitsu, 1e Dan Karate

Huidige kenmerken (maart 2011)

  • Leeftijd 65
  • Gewicht 90kg
  • Lengte 1,80m
  • Vet% 18%

Aad runt nog steeds zijn eigen judo sportschool “Sportschool Aad van Polanen” en geeft al les sinds 1963 in Leiden en omgeving.

Hoe kijk jij terug op jouw succesvolle wedstrijdperiode?

Met grote vreugde. Een leuke afwisselende periode. In 1966 werd ik kampioen van Europa in middengewicht tot 80kg. In 1967 werd ik 2e van Europa (tot 80kg). In 1972 behaalde ik een 3e plaats met het Nederlandse judo team. Van 1964 t/m 1973 ben ik 5 keer Nederlands kampioen judo geweest en 5 keer 2e van Nederland. Anton Geesink was mijn trainer destijds en het was een genoegen om met hem samen te werken. Later trainde ik onder leiding van Wim Ruska (Olympisch kampioen 1972 in Munchen).

Is er veel veranderd in de judosport sinds die tijd?

De judo is minder technisch, meer krachtjudo geworden. Dit als aanpassing op het krachtjudo uit het Oostblok. Techniek lede het af ten opzichte van de kracht. In mijn periode had je nog geen fitnesscentra, ik trainde toendertijd met dumbells en halterstang in de garage. Tegenwoordig ondersteunen judoka’s hun sport altijd met krachttraining.
Hoe zag jouw trainingsprogramma er toendertijd uit?

Ik deed 3 keer per week aan hardlopen. Daarnaast deed ik ook een combi tussen fietsen en hardlopen, 6km fietsen, 6km met de fiets in 1 hand ernaast hardlopen. Mijn krachttraining bestond uit vrije oefeningen met dumbells en halters, daarnaast veel lichaamsoefeningen zoals opdrukken en buikspieroefeningen. Ik presteerde het in mijn hoogtijdagen om 90 keer zonder rust op te drukken.

Mijn trainingstatistieken
Algemeen: 5x 5 setjes met 1 minuut rust

–          Squats, 125kg

–          Iemand op de schouder nemen en opstaan, personen wegdrukken.

–          Bankdrukken, 125kg

–          Sit ups, 5x 60

–          Biceps, 25kg per arm 8x. Ook deed ik eens een recordpoging waarin ik 10kg per arm 25 min lang volhield als weddenschap. De bedoeling was dit 12 minuten vol te houden.

–          Triceps,extension oefeningen, 5kg, veel herhalingen

Ik zat 3 keer per week nog in de judoschool, alles bij elkaar trainde ik 16 uur per week.
 

De judosport is een gewichtsklassen sport, hoe zag jouw afvalprogramma eruit?

Ik moest van 88kg voor de wedstrijd terug naar 80kg. Ik at “gewoon” minder. Ik dronk minder (wat eigenlijk niet goed is als je traint), ik trainde meer. Hiermee presteerde ik het om in 2 weken 8 kg af te vallen. 3 dagen na de wedstrijden woog ik weer gewoon 88kg. Ik gebruikte geen ‘hulpmiddelen’ zoals plastabletten etc. Ook ging ik weleens naar de sauna om wat extra af te vallen. Ik voelde me niet vervelend na het vasten.

Hoe belangrijk was krachttraining voor jou?

Erg belangrijk, maar ik had niet de beschikking over de moderne apparatuur zoals je dat nu overal in de sportscholen ziet. Ik moest het vooral doen met dumbells, halters en lichaamsgewicht oefeningen.
 

Welke oefeningen kwamen altijd terug tijdens de judotrainingen?

Altijd buikspieren behoorlijk heftig. Deze waren erg belangrijk bij alle judoworpen. De Uchi-komi trainden in series van 80-100 keer.
 

Krachttraining als noodzakelijk kwaad? Of beleefde je er ook plezier aan?

Het grootste voordeel van krachttraining naast het sterker worden is een mooi figuur. Je begrijpt dat ik dat niet bepaald erg vond.
 

Wat is jouw kijk op het trainingsprogramma van topjudoka Anicka van Emden?

(https://krachttraining.net/index.php/exclusief-topjudoka-anicka-van-emden.html)

Ziet er goed en gevarieerd uit. Positief en komt ten goede van het judo. Ook zij benadrukt het belang van krachttraining voor de judosport. Vooral de kracht in je armen (controleren van de tegenstander bij het vastpakken), buik en bovenlichaam zijn belangrijk en dit benadrukt Anicka ook.

Welke nuttige tips zou jij judoka’s willen meegeven?

Mentale weerbaarheid is het belangrijkste in de hele judosport. Alles in je hoofd werkt meteen door naar je lichaam. Ook souplesse/ lenigheid is erg belangrijk voor judo. Ken daarnaast je eigen lichaam, luister naar de signalen die het je geeft. Zelf voel je het beste aan hoe ver je kan gaan.
 

Wat was een grappig moment tijdens je carrière?

Tijdens de wedstrijden in Duitsland was ik nog aspirant en behoorlijk nerveus voor de komende wedstrijden, hierdoor had ik weinig trek, evenals mijn maatjes. Anton Geesink sommeerde alle Wiener Schnitzels dan maar naar hem te schuiven, hij verorberde er toch zeker 10 die avond.

Wilt u meer info over het volgen van lessen bij Aad van Polanen, klikt u dan op deze link: Sportschool Aad van Polanen