Ik weet niet hoe het met jouw ouders zit, maar die van mij zijn nogal eigenwijs…Ze houden vast aan hun oude patronen en levenswijze en hoewel ze er gelukkig mee lijken te zijn, zie jij iets anders gebeuren. Bij ieder bezoek zie jij die buik dikker worden en de tijd dat ze op de bank voor de tv liggen langer. Ook krijgen ze steeds meer kleine kwaaltjes zoals pijntjes, stijfheid en krachtverlies en dito geklaag hierover. Als je dit niet meer kunt aanzien en horen, dan wordt het tijd je ouders te overtuigen om aan krachtraining te gaan doen. Juist voor ouderen is krachttraining ontzettend belangrijk en DE manier om verloren vitaliteit terug te krijgen! Echter, hoewel jij de voordelen van krachttraining natuurlijk wel kent, is het overtuigen van je ouders een moeilijk verhaal. Hopelijk lukt het je met hulp van de tips in dit artikel.

Krachttraining houdt vitaal tot op hoge leeftijd

Dit is wellicht de belangrijkste reden waarom niet alleen ouderen, maar iedereen eigenlijk aan krachttraining zou moeten doen. Het is bewezen dat krachttraining je tot op hoge leeftijd gezond en vitaal kunt houden. Dit heeft meerdere oorzaken, zoals intensievere lichaamsbeweging dan normaal, meer kracht, betere doorbloeding, vrijkomen van verjongingshormonen en verbeteren van bloedwaarden (zoals het slechte LDL cholesterol en triglyceriden). Dit alles houdt je lichaam zowel qua uiterlijk als innerlijk in goede conditie. Lees in dit kader ook Krachttraining verlengt levensduur.

Krachttraining voorkomt en helpt tegen diabetes type 2

Naarmate we ouder worden en minder actief zijn neemt de kans op diabetes type 2 toe. Wat hier ontzettend goed tegen werkt is krachttraining. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat hoe meer spieren je hebt, des te kleiner de kans op diabetes type 2. Vul dit aan met gezonde voeding (meer koolhydraatarm) en de kans dat je diabetes krijgt is verwaarloosbaar.

Mocht u (of je ouders) al diabetes hebben, volg dan dit stappenplan om diabetes om te keren.

Mooier en jonger ogend fysiek

Krachttraining is een van de weinige trainingsvormen waarbij zogenaamde ‘verjongshormonen’ worden geproduceerd. Deze hormonen zorgen voor een scala aan effecten binnen het lichaam die het verouderingsproces remmen en u langer jong en vitaal houdt. Krachttraining stimuleert namelijk de productie van testosteron, zowel bij mannen als vrouwen. Testosteron is het belangrijkste verjongingshormoon en er zijn zelfs ouderen die dit extern toedienen om weer de kracht en vitaliteit van vroeger te voelen. Het extern toevoegen is overigens niet aan te raden, want de kans is aanwezig dat het oudere lichaam deze plotselinge verjonging niet meer aankan. Lees in dit kader ook een onderzoek over het effect van een testosteronkuur en wat er gebeurd als je ermee stopt.

In plaats van externe toevoeging van testosteron, kan je beter zorgen dat je interne productie gestimuleerd wordt. Dit kan prima door progressieve krachttraining en zo blijf je binnen de grenzen van wat voor je lichaam nog gezond is.

Naarmate de leeftijd stijgt worden we steeds slapper (sarcopenie)

Kent u de term sarcopenie? Dat is de geleidelijke afname van spierweefsel naarmate we ouder worden. Wanneer we hoge leeftijden hebben bereikt is er maar weinig spierweefsel over met alle gevolgen van dien: we vallen sneller, we kunnen haast niks meer zelf etc. Veel mensen weten niet dat dit een onnodige aandoening is. Met krachttraining kunt u dit verschijnsel namelijk effectief tegengaan en tot op hoge leeftijd krachtig blijven. Leest u ook voor meer informatie Sarcopenie en krachtverlies tegengaan met krachttraining voor ouderen.

Krachttraining gaat dementie tegen

Dementie is een kwaal die steeds vaker voorkomt in de Westerse wereld. Uit onderzoeken blijkt dat het doen van regelmatige krachttraining dit proces significant remt. Voor meer info, zie het artikel: Verbeter geheugen en verlaag kans op dementie met krachttraining.

Hoe het precies werkt weten de onderzoekers (nog) niet, maar tel dit effect op bij de andere gezondheidsvoordelen van krachttraining en eigenlijk zou iedereen aan krachttraining moeten doen!

De redenen van ouderen om niet aan krachttraining te doen en hoe je dit kunt weerleggen

Zoals gezegd zitten ouderen meer dan jongeren vast in hun comfortzone en oude gewoontes. Ze hieruit krijgen kan lastig zijn en vaak hebben ze ongegronde redenen om maar niet te hoeven sporten of andere zaken aan hun levenswijze te veranderen. Dus hou rekening met die weerstand! Als je er goed mee omgaat kan je ze wellicht toch overtuigen om krachttraining te gaan doen.

Hieronder de meest voorkomende redenen van ouderen om er onderuit te komen.

Ik heb geen tijd voor krachttraining

Veel ouderen zeggen druk te zijn. Klusjes, kleinkinderen etc. Vooral na pensioen pakken ze veel dingen op waar ze vroeger geen tijd voor hadden. Hoewel dit deels kan kloppen, moeten ze naar het grotere plaatje kijken en toch tijd vrijmaken voor krachttraining. De gezondheidsvoordelen zijn namelijk te groot en als je aangeeft dat ze met deze kleine investering (3x per week een uurtje) veel langer gezond en vitaal kunnen blijven, dan ben je eigenlijk gek als je het niet doet.

Ik vind krachttraining en fitness saai

Als dit echt zo is, dan is het lastig ze te overtuigen om toch te gaan. Ook hier geldt natuurlijk dat ze naar de gezondheidswinst moeten kijken op langere termijn. Krachttraining geeft unieke gezondheidsvoordelen die je met alleen wandelen en fietsen niet krijgt. Vaak helpt het om krachttraining onder begeleiding te doen. De instructeur zegt wat ze moeten doen en progressie wordt bijgehouden, dit werkt motiverend!

Ook zijn er andere vormen van krachttraining mogelijk. Denk aan buiten wandelen en tussendoor oefeningen te doen met het eigen lichaamsgewicht. Dit kan ook zeer effectief zijn en je bent lekker buiten.

Op mijn leeftijd helpt dit toch niet meer

Dat is onzin. Krachttraining werkt op iedere leeftijd. Het is ook zeker mogelijk om verloren kracht terug te krijgen (tot bepaalde grenzen natuurlijk). Wel is het voor ouderen die na lange tijd opnieuw beginnen, of het nog nooit gedaan hebben heel belangrijk dit zeer langzaam op te bouwen. Ook is het verstandig eerst even langs een arts te gaan voor een controle van het hart en de aorta. Bij zware inspanning kan een verzwakte aorta namelijk leiden tot een scheur.

Ik heb hier geen puf voor

Als je lange tijd niks hebt gedaan aan sport, dan kosten alle nieuwe dingen meer moeite dan normaal. Dus het klopt dat je denkt geen puf te hebben. Ook hier geldt, bouw het langzaam op. Maar je moet ergens beginnen! Naarmate het meer en meer routine wordt zal je merken dat kracht en vitaliteit toeneemt en je na verloop van tijd niet anders meer wilt!

 

Ik hoop dat je genoeg inspiratie en tips uit dit artikel hebt gekregen om je ouders of andere ouderen te kunnen overtuigen waarom ze aan krachttraining moeten doen. Geloof me, ze gaan je dankbaar zijn!

En mocht u zelf een oudere zijn die dit artikel leest, stel het niet uit en begin er gewoon aan, de voordelen van krachttraining wilt u gewoon niet missen!

Sportieve groet,

Patrick