Dit artikel is is geschreven door Alexander Cornelius, een krachtsporter die kampte met tendinose, ofwel peesproblemen. Na lang zoeken en proberen stuitte hij op een onorthodoxe methode om dit aan te pakken. Ondertussen is hij klachtenvrij. Krachttraining.net benadrukt dat dit artikel op persoonlijke titel is geschreven en dat de door Alexander behaalde resultaten mogelijk niet reproduceerbaar zijn voor anderen.

Tendinose

De nachtmerrie van elke krachtsporter: tendinose, ofwel peesproblemen. Vroeg of laat krijgt de fanatieke sporter ermee te maken. De peesklachten kunnen langzaam en onopgemerkt ontstaan, er is wat ongemak, maar veel mensen laten het daarbij. Helaas kunnen milde klachten zich ontwikkelen tot serieuze problemen. Pezen kunnen namelijk in een degeneratieve staat komen, doordat ze te veel belast worden in verhouding met het vermogen tot repareren en overcompenseren. Deze aandoening wordt ook wel tendinose of tendinopathie genoemd en kan ontspruiten als een cyclische hel van verbetering en terugval. Na flink zoeken op internet stuitte ik op een behanding die mijn interesse wekte, vasten…

Vasten en HGH

Hoe kan vasten nou ervoor zorgen dat de problemen met je pees verholpen wordt? Deze vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden, maar ik zal mijn best doen. Een studie toont aan dat de Human Growth Hormone (HGH) niveau van mannen stijgt met bijna tweeduizend procent en bij vrouwen met dertienhonderd procent binnen een tijdsbestek van vierentwintig uur tijdens de vast.¹ HGH is verantwoordelijk voor ontelbare processen in ons lichaam, waaronder algemene celweefselvernieuwing, de lichamelijke ontwikkeling van jong naar volwassen, spieropbouw en een groot aantal andere functies die ik voor de leesbaarheid van dit artikel achterwege laat. HGH draagt ook zorg voor de collageensynthese (= opbouw) van onze spieraanhechtingen. Studie heeft aangetoond dat de aanmaak van pezen centraal staat aan het HGH-niveau in het bloed. Ofwel: Hoe meer HGH in het bloed; des te sneller pezen herstellen.²

Ik had behoorlijke tendinose in mijn schouder zitten, ik liep er inmiddels drie maanden mee te “spelen” tot ik er schoon genoeg van had. Het bezoek aan de sportarts heeft weinig opgeleverd voor mijn pezen. Nadat ik aanvankelijk zes weken rust heb genomen ben ik rustig gaan sporten en uiteraard begonnen mijn pezen weer te ontsteken, de negatieve spiraal was opnieuw begonnen…

Schema en voedingspatroon

Ik was erg bedrukt op dat moment, ik wilde namelijk zo snel mogelijk weer sporten. Ik ging op onderzoek uit. Op basis van een artikel dat ik hier tegenkwam, heb ik een schema gemaakt. Het bankdrukschema dat ik gebruikt heb zag er zo uit:

Set 1 30*20%1RM
Set 2 30*20%1RM>
Set 3 10*45%1RM
Set 4 F*65%1RM
Set 5 F*65%1RM
Set 6 30*20%1RM>
Set 7 30*20%1RM

Herhalingen * procent van je wat je één keer maximaal kan bankdrukken; >  = zo snel als mogelijk; F = tot spierfalen (of bijna tot).

Nadat ik het schema klaar had gemaakt, werd het tijd om te beginnen met mijn speciale voedingspatroon. Veertig uur vasten en acht uur eten. Ik heb een grote maag, in één maaltijd kan ik makkelijk 3500 kilocalorieën kwijt. Ik plande daarom elke twee dagen twee maaltijden binnen tijdsbestek van acht uur. De voedingsperiode liep van vier uur ‘s middags tot twaalf uur ‘s avonds.  Vlak voor mijn voedingsperiode voerde ik mijn bankdrukschema uit. Na de eerste keer dit hebben uitgevoerd, voelde ik een lichte ontstekingsreactie. Dat hield na een nacht slapen op. De week daarop heb ik hetzelfde gedaan en de week daarop weer hetzelfde. Na de derde week was ik klachtenvrij.

Toch blijf ik sceptisch om de volgende redenen:

  • ik ben slechts één persoon en dus niet per se representatief;
  • dit kan natuurlijk herstel kunnen zijn;
  • de enige onderbouwing die ik heb voor de manier van trainen is via bodybuilding.com en geen studies;
  • ik weet niet wat de gevolgen op langer termijn zijn van deze aanpak.

Ik wil iedereen die dit gaat proberen op het hart drukken dat dit misschien niet zo goed werkt voor jezelf als dat het voor mij heeft gewerkt, vooral door bovenstaande punten.

Gaan spiermassabehoud en vasten samen?

Bijna overal op internet lees je dat wanneer je lager dan 500 kilocalorieën onder je onderhoud gaat zitten, je geheid spiermassa gaat verliezen. Deze leugen is zo wijdverspreid dat iedereen het is gaan geloven. Op allerhande bodybuild- en krachtsportfora vind je dat gerucht, geheel ononderbouwd. In die logica, zou je wel heel veel spiermassa moeten verliezen als je een dag niet eet, toch? Wederom ging ik op onderzoek uit. Ik kan niet geloven dat meneer Oerman na een tijdje niet eten geen spiermassa meer overheeft om fatsoenlijk te jagen. Spiermassa gaat inderdaad ook niet weg, dit verhaaltje is niet minder dan een leugen. Studies tonen aan dat de HGH-productie er immers alles aandoet om ervoor te zorgen dat je spiermassa te behouden, tevens zou dat hormoon ook spiermassa aanzetten. Stel je voor, spiermassa dat juist groeit als je niet eet! Hieraan vast hangt natuurlijk wél de voorwaarde dat er aan krachttraining wordt gedaan.

Voor iedereen die inmiddels eindeloos met dezelfde problemen als ik kampen, kan ik deze methode niettemin aanraden. Immers, wat heb je te verliezen?

Mocht je op of aanmerkingen hebben, of eigen ervaringen met het aanpakken van peesproblemen of vasten, post deze dan graag hieronder! Ook mag je Alexander contacteren via Facebook: http://www.facebook.com/svartalv

Bronnen

1: http://intermountainhealthcare.org/hospitals/logan/about/news/pages/home.aspx?newsid=713

2: http://jp.physoc.org/content/588/2/341.full

3: http://care.diabetesjournals.org/content/22/5/684

4: http://care.diabetesjournals.org/content/29/6/1337.full