Laatste Update: door

Stel je voor: Je heb een nieuwe baan gekregen in de hoofdstad, waarbij je weet dat je waarschijnlijk veel zittend werk zal verrichten. Je staat op het punt om te verhuizen en wil je vast oriënteren op een sportschool in Amsterdam. Maar hoe vind je de perfecte sportschool? Misschien heb je eerder gesport bij een sportschool en vanuit deze ervaring bepaalde eisen, of is fitness nieuw voor je en heb je geen idee waar je begint met zoeken. Beiden zijn veelvoorkomende situaties, waar elk jaar zo’n 1.000.000 Nederlanders zich weer in bevinden.

Hoeveel mensen sporten bij een sportschool?

Nederland telt meer dan 3.000.000 mensen die een abonnement hebben bij een sportschool. Van dit enorme aantal, stoppen, wisselen en beginnen er ongeveer 1.000.000 mensen per jaar bij een sportschool. Omdat wij uit eigen ervaring weten dat het best lastig kan zijn om te bepalen welke sportschool het beste bij je past, hebben wij dit artikel geschreven waarin we je tips en feiten geven zodat jij de beste keuze voor een sportschool kunt maken.

Sportscholen in Nederland

Ons land kent ruim 2.000 sportscholen, verspreid over alle twaalf de provincies. Woon je in Zuid-Holland dan heb je de meeste keuze, woon je in Zeeland dan is de keuze het meest beperkt. Van al deze sportscholen, is een ruime 20% onderdeel van een keten. De grootste ketens in Nederland zijn Basic-Fit (161), Fit For Free (96), Anytime Fitness (85) en Sportcity (22).

Waaraan voldoet de perfecte sportschool?

Sportscholen vind je in alle soorten en maten. Zo zijn er grote clubs met duizenden vierkante meters voorzien van alle apparatuur, faciliteiten en groepslessen die je kunt bedenken. Ook zijn er kleinere lokale sportscholen, waar alleen het ‘broodnodige’ aanwezig is. Zaken waar je in elk geval aandacht aan kunt besteden, zijn apparatuur, faciliteiten, groepslessen en begeleiding.

Apparatuur

Welke apparatuur er aanwezig moet zijn in een sportschool, is uiteindelijk afhankelijk van je trainingsdoel en de manier waarop je dit doel wil bereiken. Toch zien wij dat de meeste mensen voor de sportschool kiezen, omdat zij willen afvallen of aankomen. Voor afvallen zijn zowel cardio, groepslessen en krachttraining populaire manieren van trainen, voor het aankomen wordt meestal gekozen voor vrijwel uitsluitend krachttraining. Wat betreft apparatuur voor cardio is het erg afhankelijk van voorkeur en smaak wat er aanwezig moet zijn. Veelgebruikte apparaten zijn de roeitrainer, hometrainer, crosstrainer en loopband.

Tegenwoordig heb je ook meer exotische cardio apparatuur zoals de ‘kranker’, waarbij je gaat zitten en op ongeveer ooghoogte een soort vliegwiel aandraait met je armen. Of de ‘schaatser’, een apparaat waarbij je zijdelings beweegt, zoals de afzet van een schaatser. Of de ‘traploper’, een apparaat waarbij je kunt traplopen. De treden bewegen hierbij dus naar beneden.

Vereisten voor krachttraining

Als je gaat voor krachttraining, kunnen wij wel een aantal zaken opnoemen die in onze ogen echt aanwezig moeten zijn. Zo wil je in elk geval de apparatuur om de ‘grote drie’ uit te kunnen voeren. Dit zijn de benchpress, deadlift en squat. Vereist is dus een benchpress (bankdruk bankje), squatrack en halter om te kunnen deadliften. Daarnaast is het prettig als er een cablestation is en dat er losse dumbbells zijn die in elk geval tot en met 30kg gaan. Is dit niet het geval? Dan is het de moeite waard om toch even verder te kijken!

Sportschool faciliteiten

Kijkend naar faciliteiten, is dit wederom een punt waar de meningen over verschillen. Daarnaast gaan faciliteiten vaak hand in hand met het maandbedrag dat je zult moeten betalen voor je sportschool. Maak voor jezelf een lijstje wat je als basisfaciliteit ziet, en wat leuk is als ‘extra’. Sport je voorafgaand aan je werk? Dan is een douche misschien een basisfaciliteit. Ga je na je werk en kun je thuis douchen? Dan is dit misschien minder noodzakelijk. Faciliteiten die je bij veel sportscholen terugziet zijn een sauna, douches, zonnebank, bar of lounge en parkeerplekken. Bij wat exclusiever en minder voorkomende faciliteiten kun je denken aan een kinderopvang, elektrische laadpaal, zwembad, schoonheidssalon of kapsalon.

Groepslessen

Steeds meer sportscholen in Nederland bieden groepslessen aan. Zo kom je vaak de lessen van Les Mills en ClubJoy tegen. Of een sportschool groepslessen aan moet bieden, is wederom afhankelijk van wat je leuk vind en van je trainingsdoel. Een groepsles kan absoluut een welkome afwisseling zijn van je reguliere trainingsschema en zorgt er daarnaast voor dat je wat meer interactie hebt met andere sporters. Vind je bijvoorbeeld cardio niet zo leuk? Overweeg dan eens een spinning les. Wil je je uithoudingsvermogen of weerbaarheid ontwikkelen? Ga dan een keer boksen.

Begeleiding

Een ander punt waarop wij altijd op hameren, is begeleiding. Of je het gebruiken gaat is een tweede, maar aanwezigheid van een goede instructeur of instructrice zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn in een sportschool. Begeleiding kan bestaan uit een eenvoudig intake gesprek waarbij je een rondleiding en trainingsschema ontvangt, of uit uitgebreide personal trainingssessies die je meerdere keren per week volgt. De keuze die je hierin maakt is misschien afhankelijk van je budget, maar ook van je doelen.

Wil je gewoon een paar keer in de week zelf trainen, dan kan een intake gesprek met trainingsschema prima volstaan. Vaak zit dit inbegrepen bij je abonnement, of is het voor een paar tientjes verkrijgbaar. Wij raden dit sterk aan, daar het ervoor zorgt dat je je sneller vertrouwd zult voelen in je sportschool. Kies je voor personal training, dan zal je wat dieper in de buidel moeten tasten. Toch zijn wij groot voorstander van personal training, aangezien hiermee de beste resultaten worden geboekt. Het zorgt ervoor dat je oefeningen op de juiste manier uit gaat voeren en voorkomt daarmee blessures. Ook zorgt het voor een stok achter de deur, waardoor je minder snel een training zult overslaan. Kortom; de moeite en het geld zeker waard!

Vergelijk en neem een proefles

Alles bij elkaar opgeteld kan het uitzoeken van een sportschool dus nog best een klus zijn. Vooral als je in een grotere stad woont, is de keuze daadwerkelijk reuze. Zoek je bijvoorbeeld een sportschool in Groningen? Dan is er al keuze uit meer dan 35 sportscholen. Neem rustig de tijd om een en ander te vergelijken en probeer wat reviews te lezen, maar ook ervaringen van vrienden, collega’s en familie mee te nemen. Boek daarnaast altijd een proefles, om zo de sportschool echt te kunnen ervaren. Ben je overtuigd van je nieuwe fitnessclub? Dan wensen wij je heel veel sportplezier!

 

Er zijn nog geen reviews, misschien wil jij er eentje achterlaten voor een ander?