Piramide sets gebruik je om 1 oefening zeer uitgebreid te pakken. Je begint met een laag gewicht en doet veel herhalingen. Stap voor stap verhoog je het gewicht tot je max, daarna bouw je weer stap voor stap af met lager gewicht en meer herhalingen. Verzuring gegarandeerd!

Piramide sets voorbeeld met de Bench Press

Set

Reps

1

16

2

12

3

8

4

4

5

8

6

12

7

16

In bovenstaand voorbeeld is set 1 t/m 4 een normale piramide set. Set 4 t/m 7 is een omgekeerde piramide set. Je kan ze los doen van elkaar, maar ook in bovenstaand voorbeeld direct achter elkaar, dan heet het een dubbele piramde set.

Set 1 voer je uit met relatief veel herhalingen en lager gewicht. Denk hier aan ongeveer 65% van je 1RM. Set 2 doe je op 75% van je 1RM, set 3 op 85% en set 4 op 90%. Set 5 t/m 7 weer precies omgekeerd.

Kracht of spieruithouding trainen?

Uiteraard zijn de getallen in bovenstaand voorbeeld naar eigen inzicht aan te passen. Wil je meer focus op spieruithouding, verhoog dan het aantal reps naar 30 maximaal en 12 minimaal. Ga je meer voor kracht en hypertrofie, verlaag dan het aantal reps naar 12 maximaal en 1 minimaal.

Rust tussen sets

Verder kan je de rustperiode tussen je sets aanpassen. Wil je maximaal spieruithouding trainen? Neem dan geen of weinig rust tussen de setjes! begin bijvoorbeeld met maximaal 30 seconden rust, liefst minder. Je kan ook de focus leggen op kracht en maximale beschadiging van je spierweefsel, neem dan wel rust tussen je setjes. Hou ongeveer 1 minuut rust aan per setje of totdat je hart weer in een normaal tempo klop.

Bekijk onderstaande video voor een goede uitleg over piramde sets, omgekeerde piramide sets en waar op te letten.

Doe je voordeel met speciale trainingstechnieken

In de wereld van krachttraining, fitness en hypertrofie zijn er bepaalde trainingstechnieken in gebruik die specifieke voordelen hebben. Die zorgen dat je net iets verder gaat, nog iets intensiever traint en welke zorgen voor meer spieropbouw en/of vetverbranding. Als je krachttraining serieus neemt dan ken je deze trainingstechnieken en weet je wanneer je ze het beste kunt inzetten. Hieronder de beste trainingstechnieken opgesomd met de belangrijkste kenmerken en voordelen, klik op de titel voor meer informatie.

Fullbody of split programma?

Is het effectiever je hele lichaam per training te trainen, of kan je de spiergroepen beter opsplitsen per training?

Apparaten of vrije gewichten?

Als je geen speciale reden hebt om het niet te doen, train dan altijd bij voorkeur met vrije gewichten.

Isolatie of compound oefeningen?

In de basis hoor je vooral compound oefeningen te doen, maar er zijn redenen om toch isolatie oefeningen toe te passen.

Hoe voer je een rep perfect uit?

Een rep, of herhaling kan je heel goed, of heel slordig uitvoeren. In het laatste geval is het minder effectief en haal je nooit het maximale uit je trainingen. Leer hoe het wel moet.

Circuit training

Ideale trainingsmethode om in weinig tijd intensief en effectief te trainen. Richt zich meer op spieruithouding dan echte hypertrofie

Dropsets

Een dropset behoort tot de meer extremere trainingstechnieken. Heel intensief in korte tijd, ideaal voor hypertrofie.

Negatief trainen

Negatief trainen is een zware, maar zeer effectieve trainingstechniek, het beste uitgevoerd met een spotter. Train regelmatig negatief en je spieren groeien gegarandeerd als kool!

Piramidesetjes

Meerdere sets achter elkaar (in principe zonder rust), waarbij je van laag naar zwaar gewicht gaat en daarna weer terug. Goede manier om veel te doen in weinig tijd, snel te verzuren en grotere hypertrofie respons te krijgen.

Pompsetjes

Nog even knallen aan het einde van je training. Heel veel herhalingen van de net getrainde spiergroep(en) explosief achter elkaar. Goed voor extra portie groeihormoonrespons en vetverbranding.

Rest-pause sets

Een van de meest extreme trainingstechnieken. Zeer hoge intensiteit en pijn. Maar ook grootste beloning mogelijk in vorm van hypertrofie en groeihormoonrespons. Wil je echt groot worden? Dan mag deze techniek niet ontbreken!

Statisch trainen

Een trainingstechniek waarbij je spieren langdurig op spanning houdt, met of zonder gewichten. Vooral bedoeld om spieruithouding te vergroten.

Supersetjes

Een goede en intensieve trainingstechniek waarbij je 2 of meer variaties van een bepaalde oefening na elkaar uitvoert. Vooral geschikt als training afsluiter voor extra pomp en groeihormoonrespons.

 

Heel veel plezier en sportief succes! Mocht je vragen hebben, laat je reactie dan onderaan dit artikel achter.

Patrick