Pull ups zijn belangrijk voor het ontwikkelen van een gespierde rug en biceps. Met pull ups maak je ook zeker indruk in de sportschool, het is namelijk (vooral in het begin) niet makkelijk. Wat veel mensen vergeten is dat je daarnaast ook je core spieren traint, die heb je namelijk nodig om je hangende lichaam te stabiliseren.

Pull ups kan je doen in verschillende variaties. Zo kan je de pull up stang heel breed vastpakken, smaller en heel smal. Ook je grip kan je variëren, bovenhands (pull up) of onderhands (chin up). Ook hebben veel pull up stations de mogelijkheid voor een zijdelingse grip. Afhankelijk van de grip die je kiest, train je de rug en armspieren net weer anders. Hieronder de uitvoering van de klassieke pull up.

Uitvoering klassieke pullup

Met de pull upp activeer je vooral het laagste deel van je trapezius optimaler, welke essentieel is voor het krijgen de bekende v-vormige torso. Bovendien train je met deze oefening tegelijker je laterals en je infraspinatus, die zijn beide nodig bij het roteren van je schoudergewrichten.

Goede manier om geleidelijk sterker te worden met pull ups

Hieronder een video die de stappen uitlegt hoe je geleidelijk sterker wordt en uiteindelijk veel pull ups kunt maken.

Thuis pull ups doen?

Heb je geen toegang tot de sportschool of wil je gewoon liever thuis trainen? Voor een pull up uit te voeren heb je goed materiaal nodig. Begin met de aanschaf van een Pull up bar. De multifunctionele chinning bar is te gebruiken in verschillende posities en voor verschillende doeleinden. De Pull up bar kan geplaatst worden in het deurkozijn om op die manier de pull uit te voeren. Daarnaast is het mogelijk om de chinning bar te plaatsen op de grond en dient het apparaat als push-up bar of sit-up bar.

Zie ook: