Laatste Update: door

De push up is een van de beste basisoefeningen voor het bovenlichaam. Je traint hiermee (uiteraard) vooral de borstspieren, maar omdat je je lichaam in strakke positie moet houden pak je ook een flink deel core (buikspieren) mee. Ook de triceps en schouders worden flink meegetraind. De push up kan dus met recht een uitstekende compound oefening genoemd worden. 

Uitvoering Push up

De klassieke push-up begin je met gestrekte armen die je iets wijder dan schouderbreedte op een platte vloer plaatst. Door je ellebogen te buigen zak je naar de vloer, vergeet niet om je lichaam in een rechte en strakke lijn te houden. Zak net zolang door totdat je met je borst bijna de vloer raakt en duw dan je zelf weer omhoog met gestrekte armen.

Zie hieronder een goede instructievideo van de push up

Je kan ook je handen op een verhoging plaatsen waardoor de oefening makkelijker wordt. Wil je de push-up moeilijker maken plaats dan niet je handen maar juist je voeten op een verhoging. Dit maakt de push-up zwaarder.

Variaties Push up

One hand push up

Is het allemaal te licht voor je? Probeer dan eens de one hand push up. Hieronder een goede instructievideo die je ook uitlegt hoe je deze rustig opbouwt.

Push up met bal

Een iets lichtere variant van de one hand push up, maar een zware belasting voor je core spieren.

Push up voor beginners of ‘Girly push up’

Je kunt de push-up makkelijker maken door je knieën op de grond te houden. Dit word ook wel de ‘girly push-up’ genoemd.

Hieronder een uitleg van de Girly pushup

Triceps push up

Je kan van de push-up een goede oefening voor je triceps maken door je handen een beetje naar binnen en achteren te verplaatsen. Dit is que uitvoering hetzelfde als de normale push up, alleen dat je handen dus iets verder naar achteren zijn geplaatst.

 

Bekijk ook ons overzichtsartikel Trainen met eigen lichaamsgewicht de beste oefeningen