De range of motion, ook wel ROM afgekort, of in het Nederlands ‘bewegingsbereik’ is een maat voor hoe ver je een ledemaat of gewricht kunt bewegen van het ene naar het andere uiterste. Totdat je niet meer verder kunt. Ieder gewricht en oefening of beweging heeft zijn eigen ROM.

Wat bepaalt de ROM?

Hoever jij een buiging, strekking of draaiing kunt doen hangt af van een aantal factoren. Dit wordt voornamelijk bepaalt door de anatomie van het gewricht, de spieren en pezen. Dit verschilt ook per persoon, sommige mensen zijn nu eenmaal flexibeler dan anderen en sommigen hebben zelfs hypermobiliteit, wat wil zeggen dat hun ROM veel groter is dan normaal en waar deze mensen dan ook serieus last van kunnen hebben.

Andere factoren die jouw ROM bepalen zijn je algehele fitheid, hoe vaak je je lichaam en gewrichten oprekt, of je man of vrouw bent en je leeftijd. Zo zijn vrouwen meestal flexibeler dan mannen en zijn oudere mensen minder flexibel dan jonge.

ROM en krachttraining

In de krachttraining/ fitness wereld wordt de term weleens aangehaald om aan te geven dat het (meestal) beter is om in de volle ROM te trainen per oefening. Door een oefening over zijn volle ROM uit te voeren belast je de uitvoerende spieren het meest, wat leidt tot een gebalanceerde en effectievere ontwikkeling van de spier. Voer je een onvolledige ROM uit, dan stop je dus de buiging of strekking voortijdig. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor je sportprestaties en tevens blessures in de hand werken.

Een volledige ROM is dus de gehele bewegingsbaan van een volledige strekking en samentrekking van de spier bij een fitnessoefening. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van range of motions in graden (hoek) per gewricht.

Is het nog niet niet helemaal duidelijk, bekijk dan onderstaande instructievideo:

Range of motion biceps

Flexie Extensie Pronatie Supinatie
150 0-10 70-90 85-90

Doe je bijvoorbeeld een biceps barbell curl, dan is de volle range of motion van de elleboog nul naar ongeveer 150 graden.

Range of motion knie

Flexie Extensie Exorotatie Endorotatie
120-150  5-10 30-40 10

Range of motion heup

Flexie Extensie  Exorotatie Endorotatie Abductie Adductie
140 20 40 50 80 20

Range of motion schouder

Anteflexie  Retroflexie Exorotatie Endorotatie Abductie Adductie
90-100 60 90 90 80-90 75

Range of motion enkel

Plantairflexie Dorsaalflexie  Inversie Eversie Flexie  Extensie
40-50 20-30 20 10 50 30

Active ROM

Active range of motion (AROM) is wanneer degene die de beweging doet dit met eigen spierkracht kan uitvoeren, zonder assistentie. Zie hieronder een helder voorbeeld:

Passive ROM

Passive Range of motion (PROM) is wanneer een therapeut of machine het gewricht beweegt door het bewegingsbereik zonder inspanning van de patiënt.

Active Assisted ROM

Active Assisted range of motion (AAROM) is wanneer de patiënt zelf de spieren gebruikt rond het gewricht om de oefening uit te voeren, maar wat hulp nodig heeft van de therapeut of apparatuur (zoals een riem).

Bron: ROM op wikipedia