Ben jij iemand die een fit, strak en gespierd lichaam wilt? Dan ontkom je simpelweg niet aan een eiwitrijk dieet. Op internet staan her en der best wat eiwitrijke recepten en er zijn ook digitale boeken hierover die je tegen betaling kunt downloaden. Maar een hardcover eiwitrijke recepten boek volop extra tips en adviezen was er nog niet, tot nu dus!

Omdat de lezers van Krachttraining.net vaak sportieve en gezondheidsbewuste mensen zijn, kreeg ik als eigenaar van Krachttraining.net het hardcover boek – Fitchef 105 eiwitrijke recepten – opgestuurd, met de vraag of ik er een review over wilde schrijven.  Ik heb tevens de maker van het boek, Mark van Oosterwijck, mogen interviewen over zijn achtergrond en het hoe en waarom van dit boek (zie helemaal onderaan dit artikel). Ben je niet zo van het lezen en kijk je liever een video? Zie dan hieronder:

Fitchef 105 eiwitrijke recepten

fitchef-105-eiwitrijke-receptenKort samengevat. Het (echte!) boek bevat vooral veel gevarieerde en makkelijk te bereiden eiwitrijke recepten voor zowel ontbijt, lunch diner als tussendoortjes. Daarnaast veel bruikbare tips en adviezen betreft gezonde voeding, training en nutriënten en antwoord op een aantal interessante vragen omtrent voeding. Dit maakt het mijn inziens tot een waardevol en compleet boek voor iedereen die bewust met zijn lichaam bezig is.

Uiterlijk van Fitchef

Het is een flink boek met in totaal maar liefst 246 pagina’s. Het ziet er clean en professioneel uit met een uniek design. De kaft voelt stevig aan en een beetje vloeistof erop morsen -wat in elke keuken kan gebeuren- kan geen kwaad.

Als je Fitchef openslaat valt op dat er veel oog voor detail is met verschillende achtergrondjes. Ook heeft elke sectie zijn eigen kleur, dus alle ontbijt recepten hebben een gele rand, voorgerechten een rode rand etc. Dus erg handig als je snel door een bepaalde sectie wilt bladeren. Vrijwel elk recept wordt ondersteund door afbeeldingen van het culinaire eindresultaat, danwel ingrediënten.

Al bij al zie je dat er veel aandacht is besteed aan het uiterlijk en gebruiksgemak van Fitchef. Zeker een pluspunt dus.

Hieronder ter illustratie een voorbeeld van een recept uit het boek

goulash-soup-fitchef

De recepten

Fitchef bevat dus 105 eiwitrijke recepten voor:

 • Ontbijt
 • Lunch
 • Voorgerechten
 • Diner
 • Nagerechten
 • Tussendoortjes (zoet, hartig en eiwitshakes)

Zoals je in bovenstaand voorbeeld kunt zien staat duidelijk uitgelegd welke ingrediënten je vooraf nodig hebt en hoe je het recept bereidt. Vaak staan er per recept ook nog tips en dit alles in een fraaie en vooral duidelijke vormgeving.

Voor alle gebruikte recepten geldt dat er alleen verse en onbewerkte ingrediënten worden gebruikt. Dit betekent dus dat elk recept niet alleen eiwitrijk is, maar ook gezond! Dit kan je ook zelf afleiden uit de ingrediënten- en voedingswaardelijst die per recept in groot detail is opgesteld onder elk gerecht. Je ziet dus in een oogopslag hoeveel energie (kcal), koolhydraten, vetten (verzadigd/ onverzadigd) en eiwitten een recept bevat. Daarnaast heb je bij veel recepten de keus of je ze met, zonder of een beetje koolhydraten wilt eten. Het is dus makkelijk om je voedingspatroon af te stellen op je doelen.

De recepten staan tevens ook allemaal achterin het boek op alfabetische volgorde, dus snel en makkelijke op te zoeken.

Achtergrondinformatie en antwoord op interessante gezondheidsvragenherschreven-artikel-3

Door het boek heen staan tips, adviezen en antwoorden op allerlei vragen omtrent gezondheid, ingrediënten, training en voeding. Het leuke van dit boek is dus dat het geen opsomming van recepten is, maar het nodigt je ook uit het boek door te lezen en er daadwerkelijk wat van op te steken.

Ik heb het boek goed doorgenomen en vond er antwoorden op vragen zoals:

 • Hoeveel moet je eten voor een fit en gezond lichaam?
 • Hoe bepaal je je energiebehoefte?
 • Drink je voldoende?
 • Hoe ga je gezond uit eten?
 • Hoe plan je je maaltijden?
 • Mag je na 20:00 beter niet meer eten?
 • Hoe en wat kan je het beste eten rondom je training?
 • Wat zijn goede broodvervangers?
 • Heb je superfoods nodig?

Daarnaast nog veel extra informatie over voedingsgerelateerde zaken.

Mijn mening over Fitchef 105 eiwitrijke recepten, kopen of niet?

Allereerst, het boek is mooi vormgegeven en misstaat in geen enkele boekenkast, hoewel het natuurlijk beter is dit boek gewoon binnen handbereik in de keuken te leggen. Ik heb ondertussen een aantal recepten uit dit boek geprobeerd, waaronder een ontbijt, een lunch, een diner en een tussendoortje. Wat ik erg fijn vind is dat er vrijwel nooit exotische ingrediënten vereist zijn, maar gewoon groenten, fruit en specerijen die je prima (en goedkoop) in de supermarkt kunt kopen. De recepten zijn ook duidelijk opgeschreven en prima (en vooral ook snel!) te maken, ook al ben je geen keukenprinses zoals ik.

De tijd die ik nodig had om een gerecht te bereiden varieerde tussen de 3 minuten voor een tussendoortje tot 25 minuten voor een diner. Persoonlijk vind ik het fijn dat je niet uren in de keuken hoeft te spenderen om een voedzame maaltijd klaar te maken.

De variatie in recepten is ook fijn, je raakt dus niet snel uitgekeken op het boek en daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden om per recept nog wat ingrediënten te wisselen om het af te stemmen op je eigen voorkeuren.

Zitten er nog minpuntjes aan dit boek? Het enige waar ik even aan moest wennen is dat bepaalde informatie, tips en adviezen op het eerste oog nogal at random door het boek zijn geplaatst. Je zal het boek dus echt door moeten nemen om er volledig van te kunnen profiteren, maar aan de andere kant kan dit natuurlijk ook als een pluspunt gezien worden. Verder is sommige informatie voor beter ingelezen personen wel algemeen bekend en zitten er wat inkoppertjes tussen, maar het wordt in ieder geval helder uitgelegd en je steekt altijd weer iets ervan op.

Al bij al ben ik dus positief verrast door Fitchef 105 eiwitrijke recepten. Het boek is verkrijgbaar vanaf eind november en zal 37,95 euro kosten, het is alleen verkrijgbaar als echt boek. Hierbij gelden gratis verzendkosten en ook een 100% niet-goed-geld-terug garantie.

Ofwel, ben jij een gezondheidsbewust persoon die van gemak houdt en op zoek naar een goed eiwitrijk receptenboek met veel extra info, dan raad ik dit boek zeker aan! Van mij krijgt dit boek 5 sterren!

fitchef beoordeling

 

Interview met de maker van Fitchef 105 eiwitrijke recepten boek

Mark van Oosterwijck is de maker van Fitchef en we willen graag meer over hem en zijn boek weten! Daarom heb ik hem geïnterviewd en een aantal pittige vragen voorgelegd.

mark-van-oosterwijckJe schrijft dat Fitchef het resultaat is van je persoonlijk strijd tegen overgewicht. Kan je hier meer over vertellen? Hoe zag die strijd eruit, hoelang duurde die en welke lessen heb je eruit geleerd?
Dat klopt. Al vanaf jongs af aan had ik veel last van overgewicht. Dit beheerste mijn leven dusdanig dat ik vanaf het moment dat ik naar de brugklas ging altijd al enorm met gezonde voeding bezig was. Het probleem was toen dat het vooral een obsessie was. Ik was veel te streng voor mezelf. Als ik mezelf een keer liet gaan (een koekje bij de thee) dan was voor mijn gevoel alles meteen verpest. Uiteindelijk heb ik geleerd dat het om het geheel gaat. Regelmatig sporten en gezond eten. Dan is er af en toe zeker ruimte om te zondigen zonder dat dit meteen negatieve gevolgen heeft. Het gaat er niet om dat je jezelf uithongert, maar dat je lichaam voldoende voedingsstoffen krijgt waar het wat aan heeft. Inmiddels is mijn obsessie om af te vallen verdwenen en kan ik gewoon oprecht genieten van de dingen die er echt toe doen.

Je bent ook auteur van de eerste digitale Fitchef. Wat is het inhoudelijke verschil tussen die versie en het huidige Fitchef boek?
Het (oude) e-book en het (nieuwe) fysieke boek zijn niet met elkaar te vergelijken. Het oude e-book bevat alleen recepten en het nieuwe fysieke boek is een compleet boek met nieuwe recepten, achtergrondinfo, tips en weetjes, calorieën en macro berekeningen, boodschappenlijst en ga zo maar door. Toen ik het oude e-book online plaatste merkte ik dat er enorm veel positieve reacties op kwamen. Toch knaagde het aan me dat het een digitaal boek was. Veel mensen mailden me ook met de vraag of er ook een fysiek exemplaar te koop was. Als klein bedrijfje was dit in eerste instantie voor mij gewoon niet haalbaar. Nu zijn we inmiddels een jaar verder en ben ik dan ook enorm trots dat ik dit fysieke boek heb geschreven.

Wat zijn je meest favoriete recepten uit Fitchef en waarom?
Ik heb de recepten samen met Clara ten Houte de Lange samengesteld. Ze is bekend van het Lekker lang Jong boek en is al een groot deel van haar leven met receptuur bezig. We hebben gekeken naar een optimale verhouding in eiwitten/koolhydraten/vetten en Clara is een topper in goede smaakcombinaties. Want gezond eten moet ook zeker smakelijk zijn!

Ik vind alle recepten dus enorm lekker, maar als ik moet kiezen dan ga ik toch voor de snelle goulash soep, de ribeye met rode wijnsaus en zoete aardappel en de zwarte-bonenbrownies. Yammie! :)

Ben je van plan Fitchef periodiek te vernieuwen met nieuwe recepten en of nieuwe inzichten?
Het FitChef boek blijft nu zoals het is. Het is een boek waar ik volledig achter sta. Wat de toekomst brengt dat weet ik nu nog niet. Ik moet er nu nog even niet aan denken om een nieuw boek te schrijven. Ik ben een perfectionist en het was dan ook echt een pittige klus. Wie weet in de toekomst!

Waarom zouden mensen jouw boek moeten kopen? Wat onderscheid jou van de rest?
Dat het een compleet boek is. Het boek is meer dan een verzameling van gezonde recepten, het is onderbouwd met achtergrondinformatie en geeft daarnaast praktische voedingstips. Ook de voedingswaarde per recept zie je niet vaak terug in kookboeken. In het boek leer je hoeveel je moet eten voor je persoonlijke doelstelling. Je leert welke verhouding in eiwitten/koolhydraten/vetten optimaal is. En de recepten zijn op deze ideale ratio samengesteld. Zo staan bij veel recepten ook suggesties om het naar eigen voorkeur te finetunen.
Dus kortom. Een boek dat af is. En waarmee je echt aan de bak kunt!

Wat wil je de lezers van Krachttraining.net graag nog meegeven?
Vooral niet elke dag te geobsedeerd met voeding bezig zijn. Kijk niet teveel naar anderen, maar kijk naar jezelf. Heb je meer energie? Voel je je beter? Dan ben je op de goede weg. Lekker door blijven gaan!


Fitchef 105 eiwitrijke recepten is nu verkrijgbaar voor 37,95 euro


Fitchef meer informatie