Tijdje terug ging ik fietsen, met een stel dames, ik had geen zin in heren, want die rijden altijd zo heftig. Dames niet… dacht ik. Verschijnt me daar toch een supervrouw die als een kanon over de weg schiet. Een soort formule 1 meisje op de fiets, met een grijns en heel veel plezier, “volle bak en rijden maar en gaan” leek haar motto. Ik, als beginner had het goed bekeken, ik ging haar nadoen, want ze zou wel iets goed doen. Zo zag het er in ieder geval wel uit. Dus als zij op de pedalen ging staan deed ik het ook, als zij een bocht op een bepaalde manier nam, deed ik het ook. Stug doortrappen terwijl we de Posbank afreden, geen punt, ik ging wel achter haar aan. Dat ging me leuk af. Met het verschil dat ik waggelde toen ik mijn fiets afkwam en zij kwiek wandelde. Behalve dat zij al veel meer kilometers en ervaring in de benen had, was er nog een verschil. Bij haar was rompstabiliteit zowel in theorie als in de praktijk en bij mij was het slechts een woord wat mijn fysio maar bleef herhalen.

Rompstabiliteit dus…. oftewel in hippe taal: CORE STABILITY

Het gaat erom dat ik mijn hersenen ga leren mijn spieren op de goede manier te coördineren. En dat doe je niet uit een boekje. In tegenstelling tot een studie rechten of psychologie gaat het bij training om het doen en dan vooral gecombineerd met weten wat je doet. Praktijk en theorie, of hard werken onder begeleiding van een trainer.

Neem nou core stability, waar ik me nu in verdiep. De theorie is niet zo moeilijk. Core stability is zeg maar het aanspannen van de juiste spieren om de romp in rust te stabiliseren of het handhaven van stabiliteit, maar zeker ook bij activiteit. Fietsen is tenslotte een actieve bezigheid! En het gaat er als het ware om die spieren niet te veel en ook niet te weinig aan te spannen. En als dat goed op orde is dan zijn er voordelen zoals: het optimaal functioneren van andere lichaamsdelen, blessures voorkomen en bij rugklachten het leren aanspannen.

Nu zit ik toevallig vandaag met de voetjes omhoog en een kussentje onder mijn benen, want mijn rug doet zo’n pijn. Deze pijn draagt niet bij aan mijn fietsprestatie die ik morgen wens neer te zetten. Dus misschien is core stability wel iets voor mij…

Het is niet zomaar buikspier oefeningen doen: het gaat bij deze stabiliteit om de dieper liggende buik- en rug spieren. Het schijnt dus dat bij mensen met rugklachten deze dieper liggende spieren in de rug enigszins verslapt zijn. Simpele buikspieroefeningen en rugoefeningen in de sportschool lossen dat niet op. De oefeningen voor rompstabiliteit kunnen op een matje op de grond of op zo’n sportschool skippybal, een Swiss Ball. Nu heb ik nog niet zo’n bal dus voor mij is het tijd om zo’n grond oefening te proberen.

De plank is de eerste oefening die ik probeer. De naam vind ik al best Rocky-achtig, en ik zie mezelf al met achtergrondmuziek stoer trainen. In de realiteit vind ik mezelf terug, al steunend op de ellebogen en tenen, met mijn rug recht, mijn best doend de houding vast te houden zonder in elkaar te zakken. Na 20 seconden kom ik erachter dat dit makkelijker gaat als ik vooral doorga met ademhalen. Geen wonder dat die naam zo stoer is, in de praktijk valt dit vies tegen. Ach, ik hoef het maar drie keer 20 seconden te doen en als ik het wat beter kan, mag ik de tijd uitbouwen. Blauw aangelopen zit ik nu puffend te kijken naar een Rocky filmpje op Youtube, luisterend naar dat stoere liedje. Morgen ga ik verder, nu fantaseer ik over mezelf die in de ochtend de trappen op een pleintje in Amsterdam oprent met een muts op en dat stoere liedje …. de plank, ik kom er wel als wielrenster.

Klik hier om alle columns van Rose nogmaals door te lezen!

Meer weten over Rose? Volg haar op Twitter , en beleef alles live mee!