Ik ben verkouden geworden en voel me als een een als slappe dweil, mooi niet dat ik nu ga trainen. Mijn benen en armen doen zeer, ik ben een beetje duizelig en vooral ben ik niet in een hele goede bui. Al die pijntjes en dat hoofd dat vol lijkt te zitten met watten, het is geen goede basis om iets nieuws te leren. Gelukkig heb ik nog wat voorbereidend werk te doen voor toekomstige stukjes en dan zijn er nog mijn theoretische vragen over krachttraining.

Zo heb ik bijvoorbeeld gebeld met een wielrenster en een afspraak gemaakt, zij gaat me binnenkort vertellen over wat zij doet aan krachttraining. Dan is er een andere renster die bereid was om vanuit het trainingskamp in Spanje mijn vragen per mail te beantwoorden dus ergens ben ik nog best productief. Ik heb gemerkt in de gesprekken met sporters en vrienden dat mijn basiskennis te beperkt is en dat ik er goed aan doe om de theorie van krachttraining in te duiken. Ik weet inmiddels al dat het mijn trainingsdoel is om duurkracht op te bouwen, zodat ik deze zomer beter en meer kracht kan leveren. Ik wil in ieder geval gaan klimmen en misschien wil ik leren tijdrijden. Dat is niet zomaar iets. Eigenlijk weet ik allereerst nog niet of het wel een goed idee is om en te gaan leren klimmen en te gaan leren tijdrijden en daarbij weet ik niet eens, of krachttraining mij daarbij gaat helpen. Om daar achter te komen ben ik op internet het een en ander gaan lezen over kracht en training en fietsers. Wat mij het meeste opviel was dat het niet bepaald krachttraining for dummies is en dat ik nog geen steek verder lijk te zijn.

Algemene kracht, specifieke kracht, maximale kracht, snelkracht, duurkracht, explosieve kracht, basiskracht, kracht, kracht, kracht en nog eens kracht.Als ik fiets met mijn fietsmaatje dan klaagt zij wel eens over mijn “killerversnellingen” – het verbaast haar dat ik gedurende de hele rit er nog even wat boven op kan gooien en haar achter me kan laten, ze begrijpt niet waar het vandaan komt. Het nadeel is alleen dat ik het niet zo heel lang vol kan houden. Volgens mij is de kracht die ik daar aanspreek mijn “snelkracht” of “explosieve kracht”. Dat is namelijk het vermogen om in een zo kort mogelijke tijd een maximum aan kracht vrij te maken. Wat er dan eigenlijk gebeurt, is dat mijn spieren zowel kracht als snelheid gebruiken. Ik heb niet zoveel aan deze kracht, ik rijd immers geen wedstrijden en de enige keer dat ik het gebruik is als ik wil patseren tijdens een ritje met vrienden. Ik vind het gênant dat ik wel weg kan komen, maar dat ik niet weg kan blijven. Dus waarschijnlijk is de kracht waar ik mij op moet richten de duurkracht.

Ik weet het niet zeker, maar stel dat ik me irriteer aan een automobilist, ik gooi een bidon naar hem en hij wordt boos en gaat achter me aan, dan moet ik snel weg zien te komen. Dan maak ik gebruik van mijn snelkracht, maar om weg te blijven zal ik waarschijnlijk mijn duurkracht aan moeten spreken. Dat is hetzelfde als een tijdrijder, hij start met zijn snelkracht en rijdt de tijdrit op zijn duurkracht en als hij tijdens zijn tijdrit versnelt, wordt de snelkracht weer aangesproken. Duurkracht is dan het vermogen om gedurende een langere tijd op een hoger percentage van je vermogen te rijden. Dus als ik uit de handen van de automobilist weg wil blijven of echt wil patseren tegenover mijn vrienden is het de duurkracht die ik trainen moet.

Om te bepalen wat ik nu precies kan doen om mijn kracht te doen toenemen ga ik contact opnemen met een sportarts. Misschien kan ik eens kijken wat ik redelijk kan en wat er verbeterd moet worden, maar ook hoe ik dat veilig en op een gezonde manier kan gaan doen. Ook wil ik wel eens aan zo’n sportarts vragen, of ik het nu wel snap en of het correct is wat ik zojuist heb beschreven. Ach, in ieder geval weet ik inmiddels wat ik nu eigenlijk wil trainen, dus zo’n dagje ziek op de bank is ook niet slecht, theoretisch ben ik al weer wat verder. En op dit moment is het krachtigste wat ik kan doen voor mijn algehele gesteldheid toch wel een kop thee en een dutje.

Klik hier om alle columns van Rose nogmaals door te lezen!

Meer weten over Rose? Volg haar op Twitter , en beleef alles live mee!