Waar de Belgen Eddy Mercx hebben, kennen de Amsterdammers de Godenzonen, de Rotterdammers koesteren geen woorden maar daden en de Texanen met Lance Armstrong pronken, heeft de oer-Hollandse fietsende vrouw van dertig plus Marijn de Vries. Enn Marijn Fietst. En hoe? Ze kwam, zag, pakte de fiets, overwon en rijdt tegenwoordig bij Leontien.nl. En hoe heeft zij dit gedaan? Door kei- maar dan ook keihard te trainen. Ik ben natuurlijk niet gek, ik ga meteen naar de bron, vergeet het elitaire gereutel van de sportartsen, de oefeningen uit mijn Lance Armstrong boekje of de wielertips van de buurman, ik ga doen wat zij die mij voor ging al heeft gedaan. Ik ga doen wat Marijn doet.

Er zijn fietsers die niet echt geloven in krachttraining en er zijn fietsers die dat wel doen, Marijn hoort bij de laatste groep. Zij doet het zelfs zo’n 4 uur per week. Het verhaal rondom Marijn is bijzonder; een paar jaar geleden begon ze met wielrennen bij een studenten wielerclub, dit ging haar goed af en ze ging trainen om te kijken hoe ver ze kon komen in de wielersport. Vanaf het moment dat zij zich ging voorbereiden op wedstrijden doet ze al aan krachttraining. De oefeningen die ze noemt, doet ze thuis op de grond. Waar ik nog dacht ervan af te komen met wat been oefeningen, wat squats, trekt Marijn een heel blik aan oefeningen open en ik begin mij een beetje zorgen te maken. Ik had immers besloten te gaan doen wat Marijn doet, maar 4 uur per week, naast de gewone training, dat is voor een poldertoerist als ik best pittig. “Buikspieren, beenspieren, bilspieren, rugspieren en armspieren. Veel herhalingen, weinig of geen gewichten. Ik wil sterk worden maar niet zwaarder.”, vertelt ze me.

Ik weet heel goed welke oefeningen dit zijn, ik heb immers voor mijn modellenwerk ook moeten trainen en wat Marijn vertelt over geen gewichten, veel herhalingen was voor mij dagelijkse kost. Het gaat er puur om, of ik de discipline wil opbrengen om dit te doen. Ja ik ben bereid dit te gaan doen. Waar ik de ene avond voor de tv op de fiets zit, kan ik de andere avond wel wat van “Marijn’s oefeningen” doen. Dat ga ik deze week dan maar inplannen. Ik merk dat ik mezelf al zover heb dat ik bereid ben mijn tanden op elkaar te zetten en te gaan trainen als Marijn. Een beetje huiverig voor de eerste momenten van “geen zin en toch doorzetten”, maar ik ga het aan. Die billen, benen en armen vind ik zelfs niet zo’n punt, ik vind het zelfs wel lekker. Waar ik echt tegen op zit te hikken is mijn rug en buik. Vroeger trainde ik deze zeer gemotiveerd, alleen dit is afgenomen tot zo goed als niets de laatste jaren. Mijn fysio blijft erop aandringen dat ik hier aandacht aan besteedt, wil ik niet dagelijks pijn aan mijn rug hebben door het fietsen.

Ook al redeneer ik het vaak weg, nu kan ik er niet meer onderuit, Marijn doet het toch ook? Sterker nog, ze is sinds dit najaar echt bezig met core stability training. En ze merkt dat ze stabieler op de fiets zit en dat ze haar kracht beter kwijt kan. Het is zo dat het voor wielrenners zeer belangrijk is deze training te doen omdat zij iets te eenzijdig ontwikkeld zijn dubbele punt de nadruk ligt steeds op de benen. Alleen buikspier oefeningen zijn niet voldoende om een wielrenner “rompstabiliteit” te geven, ook het bekken en de rug zullen getraind moeten worden. Instabiliteit kan klachten geven, zoals mijn pijnlijke rug. Het trainen op stabiliteit kan ervoor zorgen dat zowel rug als het bekken steviger worden waardoor de kracht uit mijn benen beter wordt overgedragen aan de pedalen. Ik vermoed dat dit zo is omdat er niet zoveel verloren gaat in een zwabberend lichaam. En uiteraard als mijn rug minder pijn doet dan zal ik ook beter op de fiets zitten. Core-stability-training, ook ik zal eraan moeten.

Gelukkig geeft Marijn me een tip om het op een andere manier te doen en ik zie licht aan het einde van de tunnel. De tip die zij me geeft lijkt hetzelfde resultaat te geven, maar het werk lijkt prettiger. Ik zie hier een uiterst geschikte methode om de kantjes ervan af te lopen, geen lastige oefeningen op een bal voor mij. Ik heb het bedrijf dat Marijn me noemde maar meteen gebeld. Maar daarover de volgende keer meer. Ik ga nu wat oefeningen doen terwijl ik CSI kijk.

Klik hier om alle columns van Rose nogmaals door te lezen!

Meer weten over Rose? Volg haar op Twitter , en beleef alles live mee!